A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

„Зеленеє свято у травах іде”.

Дата: 30.05.2018 16:50
Кількість переглядів: 748

Фото без опису

Від того, як ми шануватимемо своїх предків,
свої кращі традиції, залежатиме наша духовність,
наша цивілізованість і майбутнє нашої України...


Василь Скуратівський

 

 

    Трійця (Зелені свята) – це одне з 12 найбільших християнських свят, яке відзначають на 50-й день від Великодня на честь сходження Святого Духа на апостолів і присвячують Святій Трійці (Бог – Батько, Бог - Син і Бог – Дух Святий). На тому місці було збудовано перший християнський храм, із того часу Трійця вважається днем народження християнської церкви.

    З давніх-давен люди вшановували дерева та рослини. Саме дерево давало людині плоди, з дерева будували житла. Тому на Зелені свята закленчують гіллям дерев подвір’я, хату, ворота. Підлогу в хаті встеляють пахучими травами: м’ятою, любистком, материнкою, чебрецем.

У понеділок, 28 травня, на Святу Трійцю в с. Гринівці за організації відділу культури та туризму Тлумацької ОТГ пройшов фестиваль «Зелен розмай», який зібрав багато жителів та гостей села. Бібліотекар Н.Цікайлодолучилась до проведення свята. Напередодні свята у бібліотеці діяла  виставка - імпровізація „Зеленеє свято у травах іде”.

Бібліотека-філія с.Прибилів провела інформаційну годину «Зелена неділя квітує чар-зіллям». Завідуюча бібліотекою Н.Крук ознайомила юних мешканців з історією та традиціями святкування Зеленої неділі. Діти дізнались безліч цікавих фактів про свято Трійці, у тому числі, почули легенди та оповідки про «русалчин» тиждень.

Ой, земле, радістю умийся! Прийшла до нас Зелена Трійця!Нехай Господь нам душу гріє,А поле житом зеленіє!В травах Храми, в травах Хати,

В травах Україна-Мати! Зелень-трави й листя-крильця. Лементують-салютують! Дзвонять дзвони - то святкує Україна Трійцю!Такими словами розпочалось театралізоване дійство у с. Бортники, яке провели зав. бібліотекою-філією Н.Громадюк і художній керівник народного колективу "Родина" О.Зюзяк. Бібліотекар Н.Громадюк розповіла про значення свята Трійці. Трійця або зелені свята – одне з найвеличніших свят на Україні. Своєрідний гімн в природі, свідчення нашого покоління перед її життєдальною силою. Свято Трійці встановлено на честь Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа святого. Тиждень перед трійцею називають клечальною. Напередодні свята, за звичаєм, люди прикрашають хати та двори зеленим гіллям, домівку встеляють пахучими травами. Після Великодня у селі урочисто святкували зелені свята, прикрашали всі будівлі на обійсті зеленими гілками липи, березові шини. Деякі господині, дівчата до гілок чіпляли віночки квітів. Робили це переважно у суботу до чи після заходу сонця. У Бортниках цей ритуал називали "маїти хату", замаювали одночасно і грядки на городах. Бібліотекар презентувала викладку літератури: "На зелені свята". Свято Трійці у Бортниках це ще одна сторінка народознавчої книги, яка є неоціненним скарбом минулих і сучасних поколінь роду нашого.

Фото без описуФото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь