A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 03.04.2019 15:00
Кількість переглядів: 568

 

До уваги аграріїв:  про шкідників та хвороби,  які завдаватимуть шкоди

посівам сільгоспкультур у квітні

 

Підвищення температури в березні місяці максимально до +15-18°С в денні години сприяла відновленню вегетації озимих зернових культур, ріпаку та багаторічних трав.

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в області наголошує: в квітні проходитиме масовий вихід шкідників із стадій спокою і заселення культурних рослин та дерев.

Тому постійний моніторинг фітосанітарного стану  сільськогосподарських угідь, посівів та багаторічних насаджень  на виявлення шкідників, хвороб, бур’янів набуває важливого значення для подальшого регулювання чисельності шкідливих організмів з метою мінімалізації негативної дії їх на врожаї. А проведення  комплексу весняно-польових робіт в стислі строки і на високому агротехнічному рівні буде мати вагоме профілактичне і захисне значення.

 

Озимі зернові культури

 

Вегетація озимих зернових культур у області відновилась в середині березня. В подальшому протягом місяця спостерігався вкрай нестабільний температурний режим із чергуваннями теплих і прохолодних періодів, часто різкими перепадами температур протягом доби, заморозками у повітрі та на поверхні ґрунту, що уповільнювало вегетаційні процеси. Проте, загалом умови для відростання, приживлення, укорінення та подальшого розвитку озимих зернових були сприятливими, тому вони перебувають  переважно у доброму стані. Різкі перепади температур повітря стримували активізацію та початок заселення посівів шкідниками - хлібні блішки, злакові п’явиці, попелиці.

У квітні в разі встановлення стабільно теплої помірно вологої погоди вище вказані шкідники активно заселятимуть озимину. У другій половині місяця у разі встановлення протягом 3-4 діб середньодобової температури 16-17ºС і вище із місць зимівлі у посіви зернових культур перелітатимуть хлібні клопи. Пошкодження перезимувалими клопами пшениці ранньою весною викликає різке відставання рослин в рості і розвитку, вони передчасно жовтіють. Центральний лист вище уколу серпоподібно згинається або згортається у вигляді спіралі.

За умов теплої сухої погоди у весняний період можливе виникнення осередків підвищеної чисельності і шкідливості вищезгаданих шкідників, при виявленні порогової чисельності яких посіви обробляють одним із інсектицидів: актара, ВГ 0,10-0,14 кг/га, моспілан,р.п. 0,05-0,075 кг/га, енжіо,мк.с. 0,18 л/га, БІ-58 новий,к.е. 1,0-1,5 л/га, вантекс,мк.с.,0,06-0,07л/га, нурелл Д,к.е. 0,75-1,0 л/га, карате Зеон,мк.с. 0,15-0,2 л/га, децис профі,в.г.0,04 кг/га, децис ф-Люкс,к.е. 0,2-0,25л/га, акцент,к.е.1,5л/га, альтекс, КЕ 0,1-0,15л/га, данадим Мікс, КЕ 1,0л/га, данадим Стабільний,к.е. 1,0-1,5л/га, та іншими дозволеними препаратами.

Личинки хлібної жужелиці в осередках поширення (Богородчанського, Снятинського. Тлумацького районів), в основному на посівах озимих зернових після стерньових попередників, мігрували у верхні шари ґрунту і на початку квітня продовжуватимуть живитися, що може призвести до зрідження посівів та утворення плішин. Для запобігання цього необхідно обстежити посіви озимої пшениці та ячменю і при виявленні ознак пошкодження личинками жужелиці – зрідження посівів, змочалені рослини, доцільно провести ґрунтові розкопки для встановлення чисельності личинок. У місцях високої чисельності личинок (понад 3-4 екз./кв.м) під час весняного кущення посіви обприскують осередково або всуціль альфагардом, к.е.0,15л/га, дурсбаном, к.е. 1,0-1,5л/га, нурелом Д, к.е.0,75-1,0л/га, нортоном,к.е.1л/га, шаманом,КЕ 1л/га,іншими дозволеними препаратами.

Коливання температурного режиму та низька кількість опадів, особливо у другій половині березня, стримували проявлення та розвиток хвороб у посівах озимих зернових. Тільки в кінці місяця на ранніх, уражених з осені посівах ячменю та пшениці за незначного розвитку проявились септоріоз, гельмінтоспоріоз, ринхоспоріоз. У квітні у разі випадання опадів та стабільно теплої погоди розвиток хвороб активізується. Крім вищезазначених хвороб на загущених посівах можливе ураження борошнистою  росою, на пшениці, піренофорозом та іржею. В посівах озимини, розміщених у низинній місцевості в разі перенасичення ґрунту вологою, рослини уражуватимуться кореневими гнилями.

За умов ураження септоріозом листя, піренофорозом за інтенсивності ураження 3-5%, борошнистою росою, бурою іржею, гельмінтоспоріозними плямистостями, ринхоспоріозом- 1%, при достатньому зволоженні у квітні у фазу трубкування необхідним є оздоровлення рослин одним із фунгіцидів: альто Супер, к.е. 0,4-0,5 л/га, абакус,мк.е. 1,25-1,75л/га, акула, КЕ 0,8-1,0л/га,  бампер,к.е. 0,5 л/га, бампер супер,к.е. 0,8-1,2 л/га, дерозал, к.с. 0,5 л/га, та його аналоги, імпакт, к.с. 0,5 л/га та його аналоги, імпакт К,к.с. 0,6-0,8 л/га, топсін М, з.п. 1,0 кг/га, тілт к.е. 0,5 л/га, дітан М-45 з.п. 2,0-3,0 кг/га, капало, СЕ 1,0-1,5л/га, рекс Плюс,СЕ 0,8-1,2л/г, осіріс Стар, КЕ 0,75-1,5л/га, скайвей Xpro 275, КЕ 1,0-1,25л/га, проти борошнистої роси – флексіті,к.с. 0,15-0,25л/га іншими дозволеними. Фунгіциди застосовують при температурі +10?С і вище.

Посіви озимих зернових засмічені озимими та зимуючими бур’янами (підмаренник чіпкий, кропива глуха, триреберник непахучий, дворядник, вероніка та інші). Після масової появи ярих бур’янів, середньодобових температурах повітря не нижче +10-12?С у фазу кущіння необхідне проведення обробітку одним із гербіцидів: гранстар Про, в.г., 20-25 г/га,  гранстар Голд,в.г. 20-35г/га, гроділ Максі, о.д., 0,09-0,11 л/га, еллай Супер, в.г., 15 г/га, пріма, с.е., 0,4-0,6 л/га, грізний, в.д.г. 20-25 г/га, ларен Про,в.г.8-10 г/га, лінтур, в.г., 0,15 кг/га, дербі,к.с.0,05-0,07 л/га, калібр, в.г., 30-60 г/га, агрітокс, РК 1,0-1,5л/га, базагран, в.р.2-4 кг/га, бомба, ВГ 20-25г/га, ММ 600,з.п. 8-10г/га, голд Стар, ВГ20-25г/га, камео 75, в.г.20-25г/га, альфа-стар, в.г. 20-25г/га, інші дозволені до використання в Україні. Проти однорічних злакових та багаторічних дводольних – ланцелот 45, в.д.г. 33г/га. Проти однорічних та багаторічних  злакових бур’янів ефективне внесення монітору 750 в.г., 13-26 г/га + ПАР «Гентамін» 0,6 л/га, проти однорічних злакових - пума Супер, м.в.е. 1,0 л/га, аксіал,к.е. 1л/га, еверест,в.г. 35-120г/га, овсюген Експрес, КЕ 0,4-0,6л/га.  При виборі гербіцидів та строків їх застосування обов’язковим є врахування видового складу бур’янів.

Кукурудза

Посівам кукурудзи на початкових етапах вегетації загрожують ґрунтові шкідники – дротяники, личинки хрущів. Для зниження їх шкодочинності важливим є правильний підбір попередників (висока чисельність ґрунтових шкідників спостерігається на посівах після багаторічних трав, на повторних посівах кукурудзи). На таких площах доцільним є проведення передпосівних ґрунтових розкопок і при виявленні високої чисельності дротяників (3-5екз./кв.м) та личинок хрущів, насіння необхідно обробляти інсектицидними протруювачами: круїзер 350FS, т.к.с. 6-9л/т (в т.ч. і проти личинок ЗКЖ), круїзер Форс Маіс 280 FS, ТН 6,2-12,5л/т, луміпос, ТН 17л/т, пончо 600 FS, ТН  1,4-3,5л/т, космос 250, ТН 4 л/т, гаучо,з.п. 28 кг/т, нупрід 600, ТН 5,0-9,0л/т, та ін. дозволеними препаратами.

Повторних посівів кукурудзи необхідно уникати для недопущення пошкодження рослин личинками західного кукурудзяного жука.

За умов прохолодної вологої погоди під час проростання, можливе зниження схожості та загибелі проростків від пліснявіння. Ослаблені погодними стресами рослини уражуються кореневими гнилями, найчастіше фузаріозною.

Обмежує розвиток хвороб ретельна підготовка насіннєвого матеріалу із обов’язковим протруєнням одним із фунгіцидних протруювачів: вітавакс,200,ФФ,в.с.к. 2,5-3л/т, максим 025,ТН, або максим ХL 035FS, т.к.с. 1 л/т, максим Кватро 383,5 FS, ТН 1-1,5л/т, іншур Перформ,т.к.с. 0,5 л/т, аліос, ТН 1-2л/т, стаміна, ТН 0,25л/т, февер 30 FS, ТН 0,6-0,9л/т, та ін. дозволених з додаванням мікроелементів, регуляторів росту.

Зернобобові та багаторічні трави

В посівах багаторічних трав спостерігатиметься вихід з місць зимівлі різноманітних довгоносиків, зокрема: бульбочкових, люцернового листкового. Надалі з потеплінням комахи-фітофаги створюватимуть загрозу сходам весняних посівів люцерни, конюшини, еспарцету.

 Посіви  гороху  у квітні за появи сходів заселятимуть бульбочкові довгоносики, переважно смугастий, а за температури 15-170С вони масово літатимуть. Пошкодження жуками більш небезпечні, коли за високих температур в період сходів культури випадає мала кількість опадів. ЕПШ  бульбочкових довгоносиків на горосі 10-15 екз на кв.м. За такої чисельності посіви обробляють карате зеоном, Бі-58 новим  в рекомендованих нормах. Сходи люцерни захищають від  довгоносиків, гусениць підгризаючих совок  фаскордом, к.е.-0,1 л/га, блискавкою, к.е.-0,15-0,165 л/га, коннектом, КС-0,4-0,5 л/га, актелліком, к.е.-1л/га та ін.

Насіння сої у допосівний період проти пероноспорозу, церкоспорозу, септоріозу, бактеріозів протруюють бенорадом, ЗП-3 кг/т; максимом ХL т.к.с-1 л/т; бенефісом, МЕ-0,6-0,8 л/т; скарлетом, МЕ-0,4 л/т та ін. Проти комплексу шкідників сходів застосовують інсектицидні протруювачі: табу, КС-0,4-0,6л/т та команч WG-7 л/т. В день сівби проводять інокуляцію насіння сої симбіотичними азотфіксуючими бактеріями і одночасно обробляють мікродобривами: бором і молібденом (40-50 г на гектарну норму насіння). За сухої жаркої погоди в квітні сходи сої також пошкоджуватимуть бульбочкові довгоносики, проти яких доцільне застосування золону, к.е.-2,5-3 л/га та ін. дозволені препарати. Розвитку фузаріозу, сім’ядольного бактеріозу на сходах сої запобігають розпушуванням грунту, знищенням кірки і сходів бур’янів досходовим боронуванням і післясходовими культиваціями.

Технічні культури

Озимий ріпак. У квітні на посівах озимого ріпаку шкодитимуть хрестоцвіті блішки, особливо за умов посушливої жаркої погоди. Відбуватиметься заселення ріпаковим квіткоїдом, капустяним стебловим прихованохоботником. Від шкідників, при пороговій їх чисельності (блішки 3-5 екз./кв.м, ріпаковий квіткоїд, прихованохоботники 5-6 екз./росл.) посіви захищають одним із інсектицидів: фастак,к.е. 0,10-0,15 л/га, шаман, к.е. 0,6 л/га, каліпсо,к.с.0,15-0,2л/га, вантекс,мк.с., 0,04-0,06 л/га, біскайя 240МД, 0,3-0,4л/га, карате зеон,мк.с. 0,15 л/га, моспілан,р.п. 0,10-0,12кг/га, ф’юрі,в.е. 0,1 л/га. При обприскуванні фастаком забороняється використання стебел (соломи) на корм тваринам, олії – в харчовій промисловості.

При випаданні частих опадів, високої вологості повітря у квітні на озимому ріпаку розвиватимуться хвороби, зокрема пероноспороз, альтернаріоз, ураження якими на деяких площах спостерігалось в осінній період, можливе також ураження фомозом. Від вищевказаних хвороб посіви захищають одним із фунгіцидів: альєтт,з.п. 1,2-1,8 кг/га, ридоміл Голд МЦ,в.г. 2,5 кг/га, амістар Екстра,к.с. 0,5-0,75 л/га, містік, к.е. 1,0л/га, аканто плюс, КС0,5-1,0л/га, альтерно, КЕ 0,5-1,0л/га, сетар КС 0,3-0,5л/га, іншими дозволеними.

Буряки. В квітні за температури повітря 10-15ºС і прогрівання верхніх шарів грунту відбуватиметься вихід на поверхню ґрунту - бурякових блішок, крихітки, бурякового довгоносика, дротяників, личинок хрущів,  що створюватиме реальну ймовірність масового заселення і пошкодження сходів  буряків. За теплого й вологого квітня на рослинах – господарях (калина, жасмин) розмножуватиметься бурякова листкова попелиця. Загроза підсилюється доброю перезимівлею шкідників, високою життєздатністю популяцій, наявністю осередків підвищеної чисельності.

Ймовірне ураження сходів буряків коренеїдом, насамперед на площах з важким механічним складом грунтів. З огляду на ситуацію, що складатиметься на бурякових плантаціях, обов’язковим елементом захисту сходів буде посів інкрустованим на насіннєвих заводах насінням районованих сортів і гібридів, яке має підвищену стійкість до пошкодження шкідниками з оптимальною густотою посіву. В разі необхідності (чисельність шкідників перевищуватиме ЕПШ) сірого південного довгоносика – 0,2-0,5, блішок – 3-7, крихітки – 35-40 екз/м.кв, за послаблення дії інтоксикації рослин, чисельність регулюється обробками крайових смуг, вогнищ або суцільними, застосовуючи – Актара 25, - 0,08кг/га, Дурсбан – 0,8-2,5 л/га, нурел Д, 0,8л/га, Золон 35, – 2,0-3,5 л/га та інші. Для захисту сходів буряків від однорічних дводольних  та злакових бур’янів, одночасно з передпосівною підготовкою грунту на сильно забур’янених площах необхідно вносити суміші гербіцидів: Голтікс,700 – 5-6 л/га, Дуал голд 960 ЕС – 1,2-1,6 л/га, Ленацил – 0,8-1,5 кг/га, Пірамін турбо к.е.– 5-7 л/га, Фронтьєр оптіма  к.е.– 0,8-1,0 л/га та інші. 

Соняшник. Погодні умови, що прогнозуються в квітні сприятимуть посіву соняшнику, а підвищення температури повітря до 15-160  викличе з’явлення сходів на 10-12 день. Перед сівбою насіння соняшника від комплексу хвороб знезаражують: насіння від збудників хвороб максимом ХL035FS,т.к.с.-6 л/т, апроном ХL 350ES,т.к.с.-3л/т, дерозалом 500 SC, КС-1,5 л/т, колфуго Супер, в.с.-2 л/т, роял-фло, в.с.к.-2,5-3 л/т. Для захисту проростків та сходів соняшнику від грунтових шкідників насіння протруюють: гаучо 600 FS, ТН-6-9 л/т, модесто Плюс 510 FS, ТН -8 л/т, космосом 250, т.к.с.-4 л/т, круїзером 350 FS, т.к.с.-6-10 л/т. та ін. дозволеним препаратом.

Заздалегідь, перед початком хімобробок слід  повідомити  власників вуликів про необхідність прийняття заходів по охороні бджіл.

 

Картопля та овочеві культури

 Картопля. За результатами клубневого аналізу бульб, посадковий матеріал заражений такими збудниками хвороб, як фітофтороз, макроспоріоз, парша, ризиктоніоз та інші.

Для роздрібного продажу населенню для обробки бульб перед посадкою дозволене використання препаратів: престиж, актара, антіжук-Гідро, АС-Селектив, броня, Ін сет, нупрід 600, селест Топ, табу, тирана, шедевр, різні види матадора, та максим у рекомендованих нормах.

Овочеві культури. Проти грунтоживучих шкідників (капустянка (медведка), дротяники, капустяна совка) проводять замочування коренів розсади (капусти і помідорів) у суспензії препарату Престиж (100 мл/10 л. води) за експозиції 6-8 год.

 

            Шкідники і хвороби плодових культур

 У квітні в садах області відбуватиметься відродження та активізація шкідників плодових культур. Дерева заселятимуть садові довгоносики (яблуневий квіткоїд, казарка, букарка). Молоді листочки заселятимуть сисні шкідники (попелиці, кліщі, медяниці).     У осередках поширення - занедбаних насадженнях  у присадибному секторі за денних температур понад 12?С активізуються гусениці білана жилкуватого та золотогуза, які пошкоджуватимуть молоді листочки, з-під щитків виходитимуть гусениці яблуневої молі, пізніше розпочнуть живлення гусениці шовкопрядів. Гусениці яблуневої плодожерки почнуть заляльковуватись за стійких температур понад 10?С під час забарвлення бутонів у яблуні, а виліт метеликів розпочнеться за суми ефективних температур 90-110?С (поріг+10?С). Виліт яблуневого пильщика розпочнеться у фазу «відокремлення бутонів».

Масовому поширенню кучерявості листків персика сприятиме прохолодна дощова погода (10ºС), наявність туманів і рос. Моніліоз (моніліальний опік) кісточкових та зерняткових швидко розвиватиметься за високої вологості (понад 70%) і помірної температури повітря 12-16ºС.

Для недопущення масового розмноження та шкідливості шкідників та хвороб плодових насаджень, рекомендуємо на початку розпускання бруньок проти сірого квіткового довгоносика, квіткоїда, білана жилкуватого, листокруток, яблуневої молі оприскування  проводять Актарою в.г. – 0,14 кг/га, Дурсбаном  к.е. – 2л/га, Нурелом Д к.е. – 1,5л/га, Енжіо 247, к.с. 0,8л/га, Децис F люкс, к.е. – 0,5-1,0л/га, БІ-58 новий к.е. – 0,8-2,0л/га, Біская 240 о.д. 0,5л/га. та ін. дозволеними «Переліком…» препаратами з додаванням проти парші та інших хвороб - Хоруса  в.г. - 0,25 кг/га, Косайду 2000, в.г- 2,0-2,5кг/га, Чемпіону з.п.- 1,5-2 кг/га, Топазу к.е.-0,3-0,4л/га та ін. дозволених «Переліком…» препарати.

Під час відокремлення бутонів для попередження ураження рослин хворобами та знищення шкідників насаджень, застосовують Хорус в.г. – 0,2 кг/га, Скор к.е. – 0,15-0,2 л/га, Натіво в.г. – 0,3 кг/га, Рубіган к.е. – 0,5-0,6 л/га, з додаванням Актари в.г. – 0,04 кг/га, Конфідор Максі в.г.– 0,7 кг/га, Люфокс к.е.– 1,0 л/га та інші.

Кісточкові  (вишня, черешня, абрикос), перед цвітінням проти хвороб і шкідників, насадження обробляють Топсіном з.п.- 1 кг/га, Топазом к.е.– 0,4 л/га, Хорусом  в.г.– 0,25-0,3 кг/га з додаванням БІ – 58 Новий к.е. – 1,2-2 л/га, Золон к.е. – 0,8-2,8 л/га.

 

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та  правил особистої гігієни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Програма «Доступні ліки»:  що зміниться у 2019 році

 

Головне управління Держпродспоживслужби в області звертає увагу, що  з 1 квітня 2019 року програму «Доступні ліки» почала адмініструвати Національна служба здоров’я України, тож рецепти за програмою лікарі виписуватимуть виключно в електронній системі.

Електронні рецепти за програмою «Доступні ліки» видають лише тим пацієнтам, хто підписав декларацію з сімейним лікарем.

Е-рецепт дозволить пацієнтам отримувати потрібні їм ліки в будь-якій аптеці, що увійшла в програму, незалежно від того в якому місті чи селищі був виписаний рецепт. Препарат, виписаний лікарем, наприклад, у Львові, можна буде без проблем отримати за е-рецептом в аптеці Києва чи Одеси.

Щоб отримати «доступні ліки» за е-рецептом необхідно:

1. Звернутись до свого сімейного лікаря чи терапевта, який випише вам е-рецепт на необхідний препарат. На ваш мобільний телефон надійде повідомлення з кодом рецепту.  Якщо ви не маєте телефону, лікар роздрукує вам код.

2. За необхідності або на прохання пацієнта лікар роздруковує пацієнту консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. В ньому зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепту.

3. Пацієнт обирає зручну для себе аптеку з переліку тих, хто уклав договори з НСЗУ,  та надає фармацевту спочатку  номер рецепту.  Фармацевт пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в наявності. Якщо запропоновані ліки підходять пацієнту,  він називає код підтвердження та після того отримує призначені ліки. Якщо у даній аптеці немає саме того лікарського засобу, який хоче отримати пацієнт, він не називає код підтвердження рецепту  і має змогу звернутися до іншої аптеки.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь