A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Поліомієліт повернувся в Україну

Дата: 03.06.2022 16:15
Кількість переглядів: 161

Кожна не вакцинована або не повністю вакцинована дитина зараз у небезпеці.

В Україні критично низький рівень охоплення вакцинацією: лише  80%  дітей віком до 1 року отримали три  дози щеплення від поліомієліту за необхідних 95%  .

Поліомієліт – це гостра  вірусна інфекція, що уражає нервову систему. Характеризується появою паралічів, в основному нижніх кінцівок. У найбільш важких випадках ураження спинного мозку призводить до зупинки дихання.

Симптоматично поліомієліт проявляється підвищенням температури, головним і м’язовим болем з подальшим розвитком паралічів, втомою, нудотою, можливі розлади стільця.

Вірус, який викликає захворювання попадає в організм людини через брудні руки, забруднені харчові продукти , воду і розмножується  в кишківнику. Іноді інфікування відбувається повітряно – крапельним шляхом.

Джерелом інфекції є хворі або вірусоносії. Виділення вірусу із організму починається вже в інкубаційному періоді, який триває в середньому 5-12 днів ( можливі коливання від 2-35 днів). Після перших проявів захворювання вірус продовжує виділятися з фекаліями.

Поліовірус стійкий в зовнішньому середовищі.

 

ПРОФІЛАКТИКА

 

Паралітична форма поліомієліту невиліковна. У довакцинальну еру поліомієліт був грозою всіх дітей, викликаючи справді спустошливі епідемії.

Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є щеплення. Для боротьби з поліомієлітом в Україні й в усьому світі  використовують інактивовану поліомієлітну вакцину  (ІПВ ) та оральну поліомієлітну вакцину ( ОПВ). Вакцини, які використовують державні і приватні клініки, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

Щеплення проти поліомієліту входять до Національного Календаря   профілактичних щеплень. Їх можна отримати безоплатно у вашого сімейного лікаря або педіатра.

Крім того, з метою профілактики поліомієліту, необхідно :

  • додержуватись правил особистої гігієни ( миття рук);
  • свіжі овочі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням ретельно мити під протічною водою.

 

                         ШАНОВНІ БАТЬКИ !

Будьте уважні до своїх дітей. При перших ознаках захворювання терміново звертайтесь за медичною допомогою, особливо якщо у дитини, яка раніше не була вакцинованою проти поліомієліту, спостерігається висока температура, головний біль, біль в м’язах та кістках,нежить, блювота, раптове порушення ходи.

 

Ліків від цієї хвороби не існує, єдиний захист – вакцинація!

 

 

 

Підготувала лікар - епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ІФ РВ

Людмила Онуфрейчук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь