ХОЛЕРА
В наш скрутний час, в умовах війни, з переміщенням людей, побутовими умовами проживання, високою температурою повітря викликає занепокоєння виникнення особливо небезпечного інфекційного захворювання – холера.
Холера – це небезпечне захворювання, яке може спричинити важку гостру водянисту діарею із зневодненням.
Людина може захворіти на холеру після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholera.
Щоб не захворіти на холеру:
- Обов?язково використовуйте чисту та безпечну воду для пиття та приготування їжі.
- Ретельно готуйте і безпечно зберігайте їжу.
- Часто мийте руки водою з милом, коли повертаєтесь додому, після відвідування туалету, перед і під час приготування їжі та прийому їжі.
- Перевіряйте наявність ознак того, що ваша вода може бути безпечною: чи виглядає вона каламутною, чи має незвичний запах, смак?
- Використовуйте бутильовану воду, якщо це можливо.
- Відфільтруйте воду, якщо вона виглядає брудною: використовуйте фільтр для води, чисту тканину, паперовий рушник або фільтр для кави. Або ж дайте воді відстоятися у посудині і злийте чисту воду.
- Пам?ятайте, що видалення домішок не робить воду придатною для пиття. Тому перед вживанням завжди кип?ятіть воду або дезінфікуйте її.
Дезінфікування води :
- Кип?ятіння води – найефективніший спосіб знищити мікроби і зробити її придатною до пиття.
- Кип?ятіть воду до утворення бульбашок на поверхні. Дайте охолонути воді природним шляхом, не додавайте лід.
- Зберігайте питну воду безпечно у чистій щільно закритій тарі, щоб уникнути повторного забруднення.
Безпечність їжі
- Підтримуйте чистоту зони приготування і зберігання їжі.
- Відокремлюйте сиру їжу від готової.
- Ретельно проводьте термічну обробку їжі.
- Зберігайте їжу правильно.
- Використовуйте безпечну воду та свіжі продукти.
Лікар – епідеміолог ІФ РВ
ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗУ»
Людмила ОНУФРЕЙЧУК