Прес-випуски за березень 2021 р.
Захистити свої споживацькі права тепер можна за допомогою чат-боту
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє жителів Прикарпаття про створення нового методу комунікації у відстоюванні прав та інтересів споживачів.
Повідомити про порушення своїх прав споживачі тепер зможуть за допомогою чат-боту у додатку Telegram. Даний продукт, створений Держпродспоживслужбою, дає можливість поскаржитися на порушення споживацьких прав лише за декілька кліків і є альтернативою написання письмових заяв.
Для того щоб залишити звернення, потрібно вказати дані заявника, обрати тип звернення (заява, скарга, пропозиція) та викласти суть питання. Після цього, залежно від суті звернення, необхідно відповісти на додаткові питання. До заяви можна додавати фото або документи.
Можливості чат-боту:
- можливість подати звернення (заяву, скаргу чи пропозицію) зі свого смартфона безпосередньо на місці порушення прав споживачів;
- можливість додати до заяви фотографії, інші матеріали, які засвідчують порушення прав споживачів;
- можливість додати геолокації торгівельного закладу, де були порушені права споживачів.
Чат-бот є одним із компонентів системи Е-споживач, впровадження якої було анонсовано нещодавно. Скористатися чат-ботом можна у додатку Telegram за посиланням: @derzhspozhivsluzhba_bot.
В ЄС оновили допустимий вміст залишків деяких засобів захисту рослин в сільгосппродукції відповідно до нових вимог
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області закликає виробників рослинницької продукції, призначеної для продажу як для країн-членів ЄС, так і України, обмежити або взагалі відмовитися від використання препаратів, до складу яких входить діюча речовина хлорпірифос або хлорпірифос-метил.
З 13.11.2020 р. набули чинності нові ліміти максимально допустимого вмісту найпоширеніших у нас пестицидів, з діючими речовинами – хлорпірифос та хлорпірифос-метил. До цього часу хлорпірифос допускався у різних видах агроподукції у концентраціях від 0,01 мг/кг до цілих 5 мг/кг у деяких спеціях.
Для найбільш поширених у нас експортних культур його максимальний вміст сягав 0,1 мг/кг у сої, 0,05 мг/кг у кукурудзі та 0,5 мг/кг у пшениці, що давало змогу отримувати продукт, вміст токсичних речовин в якому не перевищував допустимих норм (за умови правильної обробки полів). І навіть при цих досить високих лімітах за 2020 рік було зафіксовано понад 38 випадків перевищення вмісту хлорпірифосу у продукції, що експортувалася в ЄС.
Відтепер максимальна норма вмісту цих діючих речовин у сільськогосподарській продукції не повинна перевищувати 0,01 м/кг. Тобто, це означає, що на територію Євросоюзу не можна експортувати продукцію, в якій вміст хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу перевищує вказаний показник.
Заборона була цілком очікуваною. Ще в серпні 2019 року Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA), яке займається оцінкою ризику пестицидів, заявляло, що дані речовини мають «потенційну» генотоксичну і нейротоксичну дією на людський організм, зокрема, викликають нервові патології у дітей (значні затримки в розвитку в перші роки життя). Свої доводи вони підкріпили науковими дослідженнями, що проводилися за останні 20 років.
Хлорпірифос – одна з найбільш поширених діючих речовин. Згідно Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні, зареєстровано 37 препаратів на основі діючої речовини хлорпірифос і входить до складу наступних інсектицидів: Агрохлорпірифос, Кілер, Нортон, Нурік, Релдан 22, Пірінекс, Резонанс, Залп, Хантер, Пірінекс Супер, Суперклін, Драгун, Фосогран Дуо, Дурсбан Ультра, Версал, Променад, Фараон, Рембек, Твікс, Дуплекс, Террахлор, Ріфос, Нокс, Гранфос, Пестон, Таіро Протект, Суфрон, Норіл, Кіллітон, Суперклін Форте, Грінфорт, Форинт, Нірвана, Штефотрута, Хлоргард, Хлорпіріфіт Агро, Сахеб.
Незважаючи на відсутність заборони використання даних речовин в Україні, ігнорування вимог ЄС українським ринком неможливо, з огляду на значну частку ЄС в українському експорті. Необхідно також розуміти негативний вплив даних речовин на здоров'я людей і навколишнє середовище, про що свідчать нові вимоги ЄС.
В 1 кварталі 2021 року фітосанітарні інспектори Івано-Франківщини
фіксували порушення фітосанітарних вимог України державами-партнерами
Одним із завдань Головного управління Держпродспоживслужби у Івано-Франківській області у сфері карантину рослин є охорона території України від занесення регульованих шкідливих організмів.
Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки у митницях призначення на території України проводиться огляд імпортних вантажів з рослинною продукцією, що підлягає фітосанітарному контролю.
Протягом І кварталу 2021 року виявлено 7 випадків порушення фітосанітарних вимог України, а саме ввезення продукції без фітосанітарного сертифіката – 3 випадки та ввезення продукції на немаркованих дерев’яних піддонах – 4 випадки в кількості 65 шт., про що видані розпорядження про знищення даних піддонів.
Державам-партнерам, які допустили ввезення продукції, що не відповідає фітосанітарним вимогам України, направлено нотифікаційні повідомлення про порушення вимог міжнародних фітосанітарних заходів.
Звертаємо увагу, що, згідно Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 12, рослинна продукція повинна ввозитися на підставі фітосанітарних сертифікатів, що видаються національними організаціями з захисту та карантину рослин країн-експортерів. Перелік рослинної продукції, що підлягає фітосанітарній сертифікації визначений постановою Кабінету Міністрів України від 15.11.2019 р. №1177 «Деякі питання реалізації Закону України «Про карантин рослин».
Дерев’яний пакувальний матеріал як у вигляді партії вантажу, так і як супровідний матеріал, відповідно до Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 15 та наказу Міністерства аграрної політики від 22.12.2005 р. № 731 «Про затвердження фітосанітарних правил ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, експорту та виробництва дерев'яного пакувального матеріалу», повинен бути виготовлений з окорованої деревини та ввозитися до України після проведення термічної обробки або обробки бромметилом та нанесеним затвердженим маркуванням про обробки НТ, DH чи MB з вказаними кодами країни та виробника дерев’яного пакувального матеріалу.
Департамент агропромислового розвитку, Держпродспоживслужба Прикарпаття та представники громад обговорили основні питання агарного сектору
25 березня 2021 року відбулася онлайн-конференція не тему: «Інформаційна сесія підрозділу ОДА з державної підтримки сільського господарства: урядові та обласні програми на 2021 рік», що була організована Івано-Франківським регіональним офісом Програми «U-LEAD з Європою».
У заході взяли участь представники громад Івано-Франківської області, Департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Головного управління Держпродспоживслужби Прикарпаття.
Під час конференції обговорювались такі питання:
- реалізація програм державної та обласної фінансової підтримки аграрного сектору Прикарпаття в 2020 році;
- державна та обласна підтримка агропромислового комплексу на 2021 рік, використання ефективних фінансових інструментів стимулювання аграрного сектору на Прикарпатті;
- алгоритм взаємодії Івано-Франківського департаменту агропромислового розвитку та Головного управління Держпродспоживслужби в області з громадами, в контексті реформи місцевого самоврядування;
- реалізація змін у законодавстві у сфері бджільництва (Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 року № 338, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за № 280/35902), а саме:
- порядок реєстрації пасіки (Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 року № 338, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за № 282/35904);
- застосування інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин (Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 року № 338, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за № 283/35905), тому числі щодо створення постійно діючої комісії в органах місцевого самоврядування по установленню факту отруєння бджіл засобами захисту рослин;
- порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта на пасіки (Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 року № 338, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за № 281/35903).
З-поміж іншого було обговорено питання щодо організації проведення протиепізоотичних заходів на території громад.
Інформуємо громадян – на Снятинщині випадок сказу собаки
За результатами Івано-Франківської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби встановлено сказ собаки в с. Русів Снятинського району Івано-Франківської області (звіт про результати дослідження патматеріалу від 24.03.2021 року № 000621 п.м./21).
З метою координації дій з ліквідації захворювання проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, рішенням якої затверджено план заходів з ліквідації сказу, визначено с. Русів неблагополучною територією та накладено карантинні обмеження.
В осередку захворювання вживаються всі необхідні заходи з локалізації захворювання відповідно до діючої інструкції.
До уваги власників домашніх тварин
Для запобігання виникнення сказу потрібно регулярно (щороку) проводити щеплення домашніх улюбленців проти сказу, а якщо з’явилися клінічні ознаки захворювання, інформувати службу ветеринарної медицини, або доправити тварину для огляду у ветеринарну установу.
У випадку виявлення контакту домашніх тварин з тваринами дикої фауни, повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини для проведення відповідних заходів, з метою попередження зараження та загибелі домашньої тварини.
На Вінничині – випадок африканської чуми свиней
Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Вінницькій області, в господарстві СТОВ «Маяк» с. Пиків Іванівської сільської територіальної громади Хмільницького району Вінницької області зареєстровано випадок на захворювання африканську чуму свиней (звіт про результати дослідження Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 23.03.2021 № 001940 п.м./21).
З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісій при райдержадміністрації, рішенням якої затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного осередку, зони захисту та нагляду.
В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС відповідно до вимог Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29.03.2017 за № 432/30300.
Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеною територією.
Держпродспоживслужба закликає дотримуватись протиепідемічних правил під час проведення виборів 28 березня 2021 року
Згідно постанови ЦВК від 27.11.2020 р. № 522 «Про призначення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87 (Івано-Франківська область)», в неділю 28 березня 2021 року в окремих районах Прикарпаття відбудуться вибори до Верховної Ради України.
У зв’язку із складною епідемічною ситуацією щодо розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19 на Прикарпатті, нагадуємо представникам органів місцевого самоврядування та громадянам про необхідність суворого дотримання Порядку здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів, що затверджений постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1236.
Наголошуємо: організацію підготовки та проведення виборів із дотриманням санітарних норм та правил, протиепідемічних заходів забезпечують голови окружних, територіальних та дільничних виборчих комісій.
Зокрема, для проведення безпечних виборів постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1236 передбачені наступні протиепідемічні заходи.
1. Необхідно організувати опитування щодо наявності симптомів респіраторних захворювань та температурний скринінг усім особам, які заходять до приміщень для голосування та приміщень виборчих комісій.
2. На вході до приміщення виборчої комісії, приміщення для голосування повинні знаходитися антисептики для рук. Також мають бути обладнанні місця для централізованого збору та утилізації засобів індивідуального захисту.
3. У приміщеннях необхідно нанести розмітку, що вказує на дотримання дистанції не менше 1 метра. Потоки виборців, на вхід та на вихід, повинні бути розділені. Крім того, рекомендується у приміщенні одночасне перебування виборців з розрахунку не більше трьох осіб на один стіл для видачі бюлетенів.
4. Стільці, столи, меблі, які використовуються виборчої комісією повинні бути виготовлені з матеріалів, які можна продезінфікувати. Використання тканини на столах не дозволяється.
5. Члени виборчої комісії повинні дотримуватись фізичного дистанціювання. Тобто сидіти на відстані не менше 1 метра один від одного, або застосовувати фізичні бар’єри, наприклад, прозорі екрани.
6. Протирання дверних ручок, поручнів, сидіння тощо дезінфікуючими засобами потрібно проводити не рідше одного разу на 2 години, а вологе прибирання приміщення - не рідше одного разу на 4 години. Оброблювати окремі частини виборчих скриньок також можна, але потрібно не допустити потрапляння речовини та засобів дезінфекції усередину виборчої скриньки.
7. Виборцям під час проведення голосування необхідно:
- дотримуватися протиепідемічних заходів, встановлених постановою КМУ від 14.09.2020 р. № 846;
- обробити руки дезінфікуючими (антисептичними) засобами перед входом до приміщення для голосування та після виходу з нього;
- перебувати у респіраторі або захисній масці, у тому числі виготовленій самостійно, таким чином, щоб були прикриті рот та ніс. Члени виборчої комісії можуть звернутися до виборців з проханням тимчасово зняти маску для підтвердження особи;
- мінімізувати час перебування у приміщенні для голосування;
- утриматися від відвідування приміщень для голосування разом з дітьми;
- після виходу з приміщення для голосування залишити одноразові рукавички, інші одноразові засоби індивідуального захисту в контейнерах/урнах для централізованого збору та утилізації використаних засобів індивідуального захисту;
- за можливості для здійснення голосування використовувати особисту ручку.
8. Для випадків, коли у виборця, який прийшов на виборчу дільницю, виявлено підвищення температури тіла понад 37,2 °С та/або симптоми респіраторних захворювань, у приміщенні для голосування на кожній з виборчих дільниць необхідно облаштувати відокремлені кабіну та виборчу скриньку для голосування.
9. Виборці, які перебувають на самоізоляції, можуть здійснювати голосування за місцем перебування. Для цього потрібно не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем виборів подати заяву з доданою довідкою медустанови про стан здоров’я (перебування на самоізоляції). У день голосування таким виборцям необхідно самостійно, не передаючи в руки членам виборчої комісії, показати документ, який підтверджує особу та громадянство України. Члени комісії, які забезпечують голосування за місцем перебування мають бути в масках, рукавичках, захисному щитку. І після кожного відвідування проводити утилізацію засобів захисту.
10. Засоби захисту повинні мати усі члени виборчої комісії, офіційні спостерігачі, поліцейські, працівники органів, закладів, установ, на території яких розміщені приміщення для голосування та приміщення виборчих комісій.
11. У разі виявлення випадку COVID-19 в одного із членів виборчої комісії, всі інші члени виборчої комісії можуть продовжувати виконувати свої функції при відсутності симптомів респіраторних захворювань.
У разі наявності контакту з хворим без застосуванням засобів індивідуального захисту, такі члени виборчої комісії направляються на самоізоляцію в порядку, встановленому законодавством.
12. Після завершення підрахунку голосів, передачі протоколів та бюлетенів для голосування у приміщенні виборчої комісії проводиться заключна дезінфекція.
Знезараження насіння – важливий елемент в отриманні високого врожаю.
Останніми роками спостерігається погіршення фітосанітарного стану посівів у результаті неякісного обробітку ґрунту, недотримань схем захисту чи порушення сівозміни. Аграріям стає все складніше протистояти численним захворюванням і шкідникам на своїх полях. Навіть той, хто сумнівався у доцільності протруювання насіння, уже впевнився, що без нього гарного врожаю не буде.
Десятки небезпечних грибкових хвороб передаються через насіння. Їхні збудники можуть знаходитися не лише всередині, а й на поверхні насіння. У першому випадку насіння гине або дає ослаблені рослини, в другому — уражуються сходи, а потім і дорослі рослини.
Найбільш економічно вигідним та безпечним заходом захисту посівів від хвороб, що передаються насінням та через грунт є його протруєння. Воно є обов’язковим прийомом в технології вирощування, що дає можливість захистити молоді проростки рослин на ранніх етапах органогенезу. У багатьох країнах протруювання насіння є не тільки необхідним, але і законодавчо обов’язковим заходом захисту сільськогосподарських культур.
До того ж це єдиний спосіб захисту зернових культур від сажкових хвороб, оскільки в період вегетації обробка рослин не дає можливості блокувати розвиток збудника. Протруєне насіння має більш високу схожість, утворює більш розвинену кореневу систему та менше пошкоджується шкідниками та хворобами. Протруювання насіння дає змогу знезаразити його від збудників хвороб, розміщених як на поверхні, так і всередині зерна і частково від інфекції в ґрунті та рослинних рештках. Цей захід дає змогу захистити рослини протягом всієї вегетації. Дуже важливим є те, що і хімічне навантаження на довкілля і вартість обробки одного гектара при застосуванні протруйників є найнижчими. Використання для сівби непротруєного насіння спричинює зниження врожаю культури. Слід зазначити, що для обмеження шкідливості вірусних хвороб пшениці, ячменю і вівса та пошкоджень їх шкідниками (злакові попелиці) надійніше, економічно вигідніше й екологічно безпечніше щороку проводити передпосівне знезаражування насіння, аніж застосовувати багаторазові обприскування посівів інсектицидами, тому що до останніх у попелиці дуже швидко розвивається стійкість, тож значно знижується ефективність обробки.
Сьогодні склад патогенного комплексу насіння включає десятки видів грибів та бактерій. Загрозу посівам зернових у цьому році в першу чергу становитимуть сажкові хвороби, гельмінтоспоріози, септоріози, збудники яких передаються насінням або через грунт.
Слід відмітити, що під час цьогорічних жнив аграрії сподівалися на високий врожай зерна, однак під час збирання зернових культур їхні сподівання не справдились. А це є результат того, що окремі знехтували таким важливим заходом як протруєння насіння та вчасний хімічний захист посівів під час вегетації культурних рослин.
В Україні зареєстровано широкий асортимент протруйників насіння для зернових культур. Всі вони системної або контактно-системної дії, містять одну діючу речовину, або комбіновані, до складу яких входять дві-три діючих речовини. Тому проводити протруєння насіння можна будь яким препаратом, зареєстрованим в переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.
Вартість препаратів для протруєння насіння на 1 га становить в середньому 150-200 гривень, це вартість 50 кг зерна пшениці, а прибавка врожаю від проведення цього заходу як мінімум становить 5-6 цнт. з одного гектара.
Для досягнення максимального ефекту протруйника, діюча речовина повинна бути рівномірно нанесена на поверхню насінини, а саме ця робота проводиться за допомогою спецмашин, або в крайньому випадку за допомогою бетономішалки. Насіневий матеріал перед протруєнням має бути відкаліброваним та очищеним від домішок. Протруєне насіння зберігають у прохолодному сухому приміщенні з вентиляцією.
Всі роботи з протруєння насіння виконують з дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами.
До уваги аграріїв: захистіть озимий ріпак весною
Посіви озимого ріпаку після відновлення весняної вегетації потребують низки заходів з метою створення всіх умов для подальшого інтенсивного росту рослин та утворення вегетативної маси.
Важливу роль у цьому відіграє захист ріпаку від шкідників, хвороб і бур’янів, втрати від яких можуть становити 30-50 % і навіть більше.
Навесні, під час відновлення весняної вегетації озимого ріпаку ефективно себе зарекомендувало боронування посівів. Ранньовесняне підживлення повинно бути проведено вчасно і якісно.
У весняний період слід приділити захисту ріпаку, від шкідників. Це одне з найважливіших питань у технології вирощування озимого ріпаку.
До найнебезпечніших шкідників культури належать передусім ріпаковий квіткоїд, прихованохоботники, капустяна попелиця, хрестоцвіті блішки, ріпакова блішка, ріпаковий білан та ін. У роки з оптимальними температурами або температурами, вищими за багаторічні показники, шкідники розвиваються дуже швидко. З настанням теплих днів, коли ґрунт прогрівається на глибині 2-4 см до +6°С, набирають активності капустяний стебловий і великий ріпаковий прихованохоботники. Трохи пізніше з’являються капустяний насіннєвий прихованохоботник, капустяний стручковий комарик, ріпаковий квіткоїд.
Найбільша проблема в захисті від прихованохоботників – виявити їх у посівах, адже при найменшому русі рослини ці шкідники падають на землю, непорушно завмирають і завдяки забарвленню зливаються з довкіллям. Тому для моніторингу прихованохоботників використовують жовті чашки, які встановлюють у посівах ріпаку на одному рівні з рослинами. Вміст чашок оглядають щодня, а виявивши шкідників, одразу готуються до обприскування. З екологічного погляду, має значення регламент застосування інсектицидів проти ріпакового квіткоїда на початку і в період цвітіння озимого ріпаку. Саме в цей період триває масовий виліт медоносних бджіл на ріпак, тому інсектициди слід вносити надзвичайно обережно, лише ввечері і бажано ті, які мають репелентну (відлякувальну) дію ( моспілан ВП-0,1-0,12 кг/га, каліпсо 480 -0,2 л/га, біскайя -0,2 л/га та іншими дозволеними «Переліком…» препарати.
На озимому ріпаку найпоширеніші хвороби альтернаріоз, фомоз, несправжня борошниста роса, або пероноспороз, циліндроспоріоз, борошниста роса. Навесні, коли з’являються ознаки ураження пероноспорозом і альтернаріозом, посіви обприскують фунгіцидом Амістар екстра 280,КС (0,75-1 кг/га), фитал,РК (2-3л/га), піктор,КС (0,5 л/га) та інші.
У весняний період найбільше шкодять ріпаку бур’яни з родини ромашкових, підмаренник чіпкий, злакові тощо. Отже, якщо навесні спостерігається відростання осотів, різних видів ромашки, полину, волошки, болиголову та інших культур, застосовують Лонтрел 300 (0,3-0,5 л/га), Лонтрел Гранд (0,12-0,2 кг/га), та інші, які ефективно контролюють ці бур’яни в посівах озимого ріпаку. Також можна застосовувати Галера супер (0,2-0,3л/га), галеон, РК(0,3-0,35л/га), штефклорам, РК(0,3-0,35 л/га) та інші дозволені «Переліком…» препарати.. Крім згаданих видів бур‘янів ці гербіциди контролюють низку інших проблемних бур’янів, як-от підмаренник чіпкий, мак дикий тощо. Навесні гербіциди можна застосовувати до фази появи квіткових бутонів у культури. Крім дводольних бур’янів, посіви ріпаку протягом вегетації можуть засмічувати однорічні й багаторічні злакові бур’яни, для контролю яких використовують антипирій КЕ (1-2 л/га), арамо 45,КЕ (1,2-2,3 л/га), селект 120, КЕ(1,4-1,8л/га), фюзілад форте (0,5-2,0 л / га) незалежно від фази розвитку культури. Найбільша ефективність проти пирію повзучого досягається у фазі його кущіння (за висоти 10-15 см) при нормі витрати препарату 1,5-2,0 л/га, проти однорічних злакових бур’янів достатньо 0,75-1,0 л/га препарату у фазі їх сходів (2-3 листки) у бур’янів та інші дозволені до «Переліку… препарати».
Для попередження отруєння бджіл пестицидами сільськогосподарські підприємства, які планують проводити внесення пестицидів повинні:
- за 3 доби до запланованих обробок сповістити пасічників про це, вказавши що, де, як та чим буде оброблятися, а також рекомендований термін ізоляції бджіл;
- обробки мають проводитися у період відсутності льоту бджіл: у ранкові або вечірні години;
- не допускається обробка квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.
Під час проведення захисних заходів слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни та залучати до роботи осіб, які мають допуски на право здійснення цих робіт.
Повідомлення системи RASFF: в насінні індійського лущеного кунжуту виявлено оксид етилену
До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 17.03.2021 р. № 2021.1363-fup 2 стосовно виявлення несанкціонованої речовини оксид етилену (>5 mg/kg – ppm) у насінні лущеного кунжуту (партія srss/g-237/20-21, строк придатності до 30/06/2021), що експортувалось з Індії (експортер: SRSS Agro Pvt. Ltd, Dehli) до Румунії, де використовувалось при виготовленні хлібобулочних виробів (імпортер: Net Distribution S.R.L., Pantelimon, Ilfov; виробник: SC La Lorrain SRL, Campia-Turzii; зберігання: SC Macromex SRL, Campia-Turzii) та надіслано до України (отримувач: ТОВ «Метро Кеш Енд Кері Україна», пр. Петра Григоренка, 43, м. Київ, 02140; місце відвантаження продукції: с. Квітневе, Броварський р-н., Київська обл. та вул. Київська, 3К а, с. Колонщина, Макарівський р-н., Київська обл.).
Держпродспоживслужба Прикарпаття попереджає операторів ринку, які використовують у виробництві та/або здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з виробництва та/або обігу, адже встановлено, що вона може спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Шановні споживачі! У разі виявлення даного харчового продукту в обігу, просимо негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертайтесь до районних, міський управлінь, відділів Головного управління.
Моніторинг місць торгівлі нафтопродуктами на Прикарпатті
Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області у межах своїх повноважень здійснює контроль за виконанням учасниками ринку нафтопродуктів Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами.
На виконання доручення Прем’єр-міністра України та пункту 2 Протоколу засідання регіональної групи по боротьбі із нелегальним обігом і роздрібною торгівлею пальним від 05.03.2021 року № 11/0/7-21, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини протягом березня 2021 року провели моніторингові обстеження можливих місць торгівлі нафтопродуктами з ознаками порушень чинного законодавства.
Так, було проведено 14 моніторингових відвідувань – 8 місць торгівлі нафтопродуктами із ознаками порушень чинного законодавства, що зазначені на інтернет ресурсі «Карта нелегальних АЗС» (дані об’єкти обстежуються першочергово) та 6 ймовірних місць із нелегальним обігом і роздрібною торгівлею пальним.
В ході проведення заходів найчастіше фіксуються такі порушення:
- невидача розрахункових документів;
- відсутність терміналів для можливості здійснення безготівкових розрахунків;
- відсутність документів, що засвідчують якість та безпеку нафтопродуктів;
- відсутність засобів вимірювальної техніки;
- використання засобів вимірювальної техніки без державного тавра повірки.
АЗС, на яких виявлено порушення, будуть внесені Головним управління Держпродспоживслужби в області до щорічного комплексного плану перевірок на 2022 рік.
Держпродспоживслужба Прикарпаття передала корисні подарунки до Надвірнянського будинку дитини та Івано-Франківського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей
Згідно чинного законодавства, управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області здійснює систематичний відбір зразків нехарчової продукції для проведення експертизи.
Використані зразки продукції уціняються і продаються через прилюдні торги (аукціони). Якщо таку продукцію ніхто не купив через аукціон, Головне правління може подати на розгляд спеціальної комісії (з вирішення питань щодо реалізації та знищення використаних під час проведення експертизи зразків нехарчової продукції) пропозицію щодо безоплатної передачі використаних зразків закладам охорони здоров’я, освіти, соціального забезпечення та соціального захисту.
Так, минулого тижня після попередніх перемовин з представниками Служби у справах дітей Івано-Франківської ОДА, згадана комісія вирішила передати на безоплатній основі окремі товари (що не були продані під час останнього аукціону) до Надвірнянського будинку дитини та Івано-Франківського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей, що розташований у м. Тлумач.
Тож перші отримали світлодіодний прожектор, планшет, роутер WI-FI, парову праску, машинку для стрижки та прожектор, а другі – автоматичний стабілізатор, електричний чайник, пральну машину, пилосмок, мобільний зарядний пристрій, світильники (садово-парковий, бра та стельовий), осушувач повітря та іграшку-трек.
Держпродспоживслужба Івано-Франківщини уже не вперше використовує законодавчі підстави для благодійності. Така практика буде застосовуватись і надалі.
Держпродспоживслужба Івано-Франківщини проведе навчання з питань організації шкільного харчування у всіх територіальних громадах області
З 01 січня 2021 року в Україні введено в дію новий «Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти».
Тож, з метою роз’яснення нових вимог до організації харчування дітей в освітніх закладах, надання практичної та методичної допомоги, Головним управлінням Держпродспоживслужби Прикарпаття організовано проведення семінарів-навчань в територіальних громадах області.
Проведення заходів було розпочато ще в січні, триватимуть вони до кінця березня 2021 року. Враховуючи складну санітарно-епідемічну ситуацію в області, в даний час навчання переведено в дистанційний онлайн-формат.
На сьогодні спеціалісти Держпродспоживслужби охопили навчанням 44 територіальні громади області.
Дані заходи в кінцевому рахунку спрямовані на забезпечення учнів повноцінним, безпечним та збалансованим харчуванням, профілактику виникнення харчових отруєнь в закладах загальної середньої освіти, а також пропагування принципів здорового харчування.
До уваги споживачів та операторів ринку: в турецьких грейпфрутах виявили небезпечну речовину
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує про отримання інформаційного повідомлення через систему швидкого оповіщення по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 15 березня 2021 року № 2020.0993-fup8 стосовно виявлення несанкціонованої речовини хлорпірифос-метил (0.039-mg/ kg- ppm) у грейпфрутах, що експортувались з Туреччини (експортер: Menaus Mersin Zirai Urn.Isl. Ihr. San. Ve Tic A.S., Mersin) до Нідерландів (постачальник: Staay Food Group, Papendrecht), звідки відправлялись до України (отримувач: ТОВ «ТС Плюс», вул. Краснова, 27, м. Київ, 031115).
Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Шановні споживачі! У разі виявлення в обігу цієї продукції, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертайтесь до територіальних управлінь.
В Держпродспоживслужбі провели вебінар з питань захисту прав споживачів
15 березня в Україні відзначали Всесвітній день захисту прав споживачів.
З нагоди свята в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели онлайн-семінар на тему «Захист прав споживачів, як складова частина забезпечення конституційних прав і свобод громадян».
Український споживач під час придбання, замовлення або використання продукції чи послуг для задоволення своїх потреб має право на належну якість продукції та обслуговування – тож головною метою заходу було нагадати суб’єктам підприємницької діяльності та громадянам про обов’язковість дотримання законодавства у сфері захисту прав споживачів.
Учасники вебінару обговорили способи превентивного впливу на попередження та зменшення випадків завданої шкоди споживачам від неякісних товарів та послуг, звернули увагу громадськості на реалізацію ряду заходів, спрямованих на підвищення правової обізнаності у сфері захисту прав споживачів та підвели підсумки роботи консультаційних центрів на місцях.
Спеціалісти Держпродспоживслужби довели до суб’єктів господарювання фітосанітарні вимоги при експорті пиломатеріалів та дерев’яної пакувальної тари
Державними інспекторами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області протягом лютого-першої половини березня 2021 року проведено ряд семінарів на базі шести митних постів області для суб’єктів господарювання, які займаються експортом пиломатеріалів та дерев’яної пакувальної тари.
В ході зустрічей було обговорено актуальні проблемні питання щодо:
- дотримання фітосанітарних вимог Турецької Республіки при експорті деревини хвойних порід;
- проведення фітосанітарних заходів при експорті дерев’яного пакувального матеріалу як супровідного;
- порядку виготовлення та маркування дерев’яного пакувального матеріалу;
- адміністративної відповідальність суб’єктів господарювання при порушенні фітосанітарних заходів.
При нагоді наголошуємо на необхідності суворого дотримання фітосанітарних вимог Турецької Республіки в частині проведення термічної обробки деревини, якщо така деревина не походить з ділянок вільних від регульованих шкідливих організмів (які затверджені наказом Головного управління Держпродспоживслужби в області) та нанесенні відповідного маркування на термічно оброблену деревину.
Також зазначаємо, що в разі порушень суб’єктами господарювання фітосанітарних заходів, визначених нормативними документами у сфері карантину рослин, передбачена адміністративна відповідальність згідно статей 105, 106 та 188-26 КУпАП.
Інформація Держпродспоживслужби Івано-Франківщини з питань протидії коронавірусу
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за період з 09 до 14 березня 2021 року здійснили 2147 моніторингових відвідувань; виявлено 102 порушення (5%), складено 63 протоколи, винесено 52 приписи, направлено 15 листів в органи місцевого самоврядування, 9 – в Головне управління Національної поліції в Івано-Франківській області.
Всього працювало 23 робочі групи.
Перевірки проводилися за участю представників 17 територіальних громад.
Зокрема перевірено:
- заклади громадського харчування – 780: 4 порушень (2%), 14 протоколів, 1 припис, направлено 1 лист в органи місцевого самоврядування, 1 – в Головне управління Національної поліції в Івано-Франківській області;
- об’єкти торгівлі продовольчими товарами – 595: 58 порушень (10%), 38 протоколів, 28 приписів, 12 листів направлено в органи місцевого самоврядування, 7 – в Головне управління Національної поліції в Івано-Франківській області;
- об’єкти торгівлі непродовольчими товарами – 537: 22 порушення (4%), 7 протоколів, 17 приписів, 2 листи направлено в органи місцевого самоврядування, 1 – в Головне управління Національної поліції в Івано-Франківській області;
- агропродовольчі ринки – 50 перевірок: 4 порушення (8%), 3 протоколи, 1 припис;
- інші заклади (перукарні, салони краси, спортзали, фітнес-клуби) – 185: 4 порушення (2%), 1 протокол, 5 приписів.
Рік пандемії COVID-19: результати роботи Держпродспоживслужби Прикарпаття щодо протидії поширенню коронавірусу
12 березня 2020 року Україна почала жити у новій реальності. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила у світі пандемію через нову інфекційну хворобу COVID-19, а уряд України ухвалив рішення про запровадження в державі карантинних заходів.
Попередньо карантин мав тривати з 12 березня до 3 квітня 2020 року, однак його продовжили до 24 квітня… Триває він дотепер.
До пандемії коронавірусу не була готова жодна медична система і жоден уряд світу. Протягом року країни вчилися ефективно на неї реагувати, запроваджуючи обмеження, закриваючи кордони, магазини, ресторани, церкви, торговельно-розважальні центри, школи та дитячі садки, а також спонукаючи людей дотримуватися карантинних вимог.
Уже рік українці живуть за новими правилами: звичною буденність стали захисні маски, антисептики, дотримання соціальної дистанції, дистанційне навчання та робочі онлайн-конференції.
Проте вірус не відступає - щоденно кількість хворих тримається високих показників.
Виконуючи доручення Президента та Прем’єр-Міністра України, Кабміну, РНБО, облдержадміністрації, Державної та Регіональної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області з перших днів карантину переформатувало свою діяльність, спрямувавши максимальні ресурси на запобігання розповсюдженню нової респіраторної хвороби COVID-19.
Протягом 2020-2021 років робота Головного управління організована за такими напрямками:
- методична робота (створення алгоритмів роботи суб’єктів господарювання, органів влади та місцевого самоврядування, шляхи їх виконання);
- інформаційне забезпечення (публікація різного роду статей на офіційному веб-сайті, сторінці у ФБ, Телеграм-каналі; доведення інформацій до органів влади та місцевого самоврядування, надання інтерв’ю та коментарів для ЗМІ);
- проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю), моніторингових відвідувань (створення робочих груп за участю представників Головного управління, Національної поліції, органів місцевого самоврядування);
- проведення навчань, лекцій, бесід тощо.
Із детальною аналітичною довідкою про результати роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області щодо запобігання захворюваності на респіраторну хворобу COVID-19 можна ознайомитись за посиланням.
Підприємців Калущини закликали дотримуватись законодавства при торгівлі пестицидами та насінням
Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області 10 березня 2021 провели експрес-нараду для суб’єктів господарювання, які займаються роздрібною торгівлею пестицидами, агрохімікатами та насінням і садивним матеріалом на території центрального ринку міста Калуша.
Підприємцям було нагадано норми чинного законодавства та вимоги основних нормативних документів, що регламентують правила роздрібної торгівлі пестицидами (зокрема: Законів України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин»; постанови КМУ 18.09.1995 р. № 746 «Про затвердження Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами», Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98 тощо).
В ході зустрічі було наголошено на тому, що суб’єкт господарювання повинен вести облік наявності і використання пестицидів та агрохімікатів (тільки регуляторів росту рослин) у прибутково-видаткових книгах (журналах), а також у електронній формі і подавати звітність відповідно до Порядку державного обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів, затвердженого постановою КМУ від 02.11.1995 р. № 881 (зі змінами)
Окремо було надано роз’яснення щодо дотримання підприємцями законодавчих норм у сфері насінництва при роздрібній торгівлі насінням та садивним матеріалом.
Питання роздрібної торгівлі засобами захисту рослин та насінням є особливо актуальним напередодні весняно-польової кампанії, котра от-от розпочнеться в області.
Тож вже сьогодні всі, хто мають земельну ділянку для вирощування сільськогосподарських культур чи плодових насаджень, прагнуть бути готовими до проведення комплексу робіт.
УВАГА: на Прикарпатті продовжують діяти заборони червоного рівня епідемічної небезпеки
Станом на 12 березня епідемічна ситуація щодо розповсюдження респіраторного захворювання COVID-19 в Івано-Франківській області залишається надзвичайно напруженою. Протягом попередньої доби зареєстровано 695 нових випадків коронавірусної хвороби, 432 особи одужали. Також зафіксовано 20 летальних випадків.
За весь час пандемії в області захворіли 71651 особа, серед яких 2482 дитини та 2796 медичних працівників, одужали – 52360 осіб, летальних випадків – 1343.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області та органи Національної поліції працюють в посиленому режимі. Щоденний моніторинг дотримання суб’єктами господарювання карантинних обмежень та інформаційно-роз’яснювальна робота триватимуть щоденно до закінчення карантину.
Вкотре наголошуємо: на всій території області продовжують діяти обмеження червоного рівня епідемічної небезпеки (згідно рішення Державної комісія з питань ТЕБ та НС та постанови КМУ від 09.12.2020 р. № 1236, зі змінами).
Закликаємо краян та суб’єктів господарювання до суворого дотримання встановлених протиепідемічних правил та норм. Носіть маски у громадських місцях, мийте з милом та дезінфікуйте руки, дотримуйтесь соціальної дистанції та уникайте масових скупчень.
Не ризикуйте своїм здоров’ям, чи здоров’ям ваших близьких.
Нагадуємо, що у всіх районах та всіх населених пунктах Івано-Франківської області надалі заборонено:
> перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
> приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос і закладів громадського харчування в аеропортах;
> приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;
> робота закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів;
> діяльність непродовольчих ринків;
> діяльність суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких:
- не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менш як 1,5 метра;
- не забезпечено працівників засобами індивідуального захисту, зокрема захисними масками або респіраторами, та не здійснюється належний контроль за їх використанням;
- обслуговуються покупці без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема захисних масок або респіраторів, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, за винятком обслуговування за межами будівлі суб’єкта господарювання (через вікна видачі, тераси тощо);
- не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни);
> проведення дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо.
Підготовка картоплі до посадки – один із елементів підвищення врожайності
Для одержання високих урожаїв картоплі велике значення має підготовка насіннєвого матеріалу. Насіннєві бульби мають бути здоровими, бо більшість хвороб передається від материнських бульб.
Підготовка насіннєвого матеріалу включає: сортування, калібрування, теплове обігрівання (пророщування), протруєння й обробку бульб стимулюючими речовинами.
Для садіння картоплі використовують бульби фракцій 30–60 мм у діаметрі і масою 60–80 грамів.
Різати насіннєві бульби не бажано, бо це призводить до значної захворюваності. Це виправдано лише за прискореного розмноження дефіцитного насіннєвого матеріалу. Бульби масою 80–100 г ріжуть навпіл з двома-трьома вічками. Щоб уникнути загнивання й захворювання бульб, їх ріжуть у день посадки або напередодні. Ножі обов’язково дезінфікують у 0,1% розчині перманганату калію або в 0,5% розчині саліцилової кислоти після розрізання кожної бульби.
Бульби картоплі пророщують в умовах природної вентиляції. Під час пророщування картоплі температура повітря має бути для ранніх сортів 8…12 °С, для середньостиглих і пізніх – 12…16°С, вологість повітря – 85–90%, за температури 10 °С картоплю треба пророщувати 20–30 днів, за 13°С – 15–22 дні, за 16 °С – 13–20 днів.
Для підтримки оптимальної вологості картоплю потрібно збризкати водою.
Рекомендується бульби зволожувати дощуванням розчином добрив: карбамід 30 г, суперфосфат і фосфат калію – по 20 г, мідний купорос – 5 г, вода – 10 л.
Проростати картопля повинна на світлі, не залежно від того, чи була вона озеленена з осені. У темряві бульби утворюють довгі та ламкі паростки, які при посадці будуть ушкоджені.
При високій температурі зберігання (+4°С) картопля може передчасно прорости ще в погребі, дати короткі, або навіть довгі (10-20 см) паростки. Короткі не засохлі паростки без виразок і рудих плям можна залишити. Всі довгі, засохлі й почорнілі паростки потрібно видалити. Причиною нитковидності можуть бути інфекційні хвороби (стовбур, жовта карликовість, судинні мікози та ін…).
Перед садінням або під час садіння картоплю протруюють. На поверхні бульб є патогени фітофторозу, ризоктоніозу, фомозу, сухої гнилі та інших хвороб. Тому фунгіциди, що наносять на поверхню бульб, є своєрідним захисним екраном проти шкодочинних організмів.
Для протруєння використовують препарати: АС Селектив, Селест Топ,Еместо Квантум , Престиж та інші. Дані препарати крім фунгіцидної мають інсектицидну дію і захищають від грунтоживучих шкідників. Обробляти бульби потрібно перед висаджуванням за 3-4 год. обприскувачем. Дану роботу та посадку картоплі потрібно проводити в гумових рукавицях. Препарати зберігають свою токсичність до середини цвітіння картоплі, а тому на ранні сорти картоплі (40-денні) та, якщо ви плануєте вживати молоду картоплю середніх та пізніх сортів, будь-які протруйники використовувати не можна.
Разом із протруюванням бульби бажано обробити стимулятором росту Ель-1 (10 мл/т); замочити їх на 15 хв у 0,5%-ному розчині Біоглобіну (в співвідношенні розчин/бульба 2:1) з мікроелементами: бромом, міддю, марганцем, залізом. На 1 т витрачають розчину в такій пропорції: 5–6 г мідного купоросу, 5–6 г марганцевокислого калію, 1,3–1,4 г борної кислоти.
Весняне протруювання знижує випадання рослин, збільшує в них кількість продуктивних пагонів, стимулює розвиток листкової поверхні, зменшує розвиток хвороб у період вегетації й забезпечує приріст урожаю на 50–70 ц з гектара.
Після всіх цих процедур та за умови прогрівання грунту на глибині 10 см до 8–10° С, можна приступати до висадки картоплі (приблизно цвітіння черешні). Надранні в не вигріту землю посадки приводять до масового пошкодження картоплі вірусними хворобами (кучерявість листків) і недобору урожаю.
Продукцію, що відбиралась Держпродспоживслужбою для досліджень, продадуть через аукціон
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує споживачам, що згідно чинного законодавства відділ ринкового нагляду Управління захисту споживачів здійснює систематичний відбір зразків нехарчової продукції для проведення експертизи.
Перевірені зразки, що відповідають вимогам нормативних документів за визначеними показниками, мають товарний вигляд та укомплектовані запасними частинами, будуть реалізовані через аукціон (згідно договору «Про реалізацію майна, що перейшло у власність держави», укладеного між Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області та ТОВ «Паритет Плюс»).
З метою одержання детальної інформації про товари, порядок, місце та терміни проведення аукціону, звертайтесь до ТОВ «Паритет-Плюс»:
м. Львів, вулиця Залізнична, 16
директор - Гуцуляк Володимир Васильович
моб. тел. (067) 366 98 26
e-mail: [email protected]
Перелік товарів для реалізації:
1. Тепловентилятор, ТМ "Artlife", модель - FH-VR2.. Вартість - 269,00 грн.
2. Вентилятор побутовий, ТМ Dospel Play Classic 125 S.. Вартість за 1 од.- 535,00 грн.
3. Фітнес-браслет, ТМ Honor. Вартість за 1 од.- 620,00 грн.
4. Планшет, ТМ "PIXUS", модель Touch7. Вартість за 1 од.- 1949,00 грн.
5. Камера морозильна, ТМ INDESIT, ITU 1175. Вартість 1 од. - 5249,49 грн.
6. Cистема парова, ТМ Tefal, GV9581, імпортер: ТОВ "ГСУ", м. Київ, Харківське шосе175, 3-поверх, виробник: Франція.. Вартість за 1 од.- 5499,48 грн.
7. Телевізор, ТМ HISENSE HDMI, модель: 32В6700НА, д.в. серпень 2020, виробник: Китай. Вартість за 1 зразок - 2999,49 грн.
8. Газонокосарка електрична, ТМ Greenworks, арт.-2502207, виробник КНР, серійний номер GWX3061937 110218. Вартість за 1 зразок - – 1199,49 грн.
9. Мікрохвильова піч, ТМ "Panasonic", модель - NN-ST254MZPE, ш/код: 5025232783533. Вартість за 1 зразок - 1199,95 грн.
Коли скасують «червону» зону?
З 26 лютого 2021 року на Прикарпатті, та з початку березня на території Чернівецької, Житомирської і Закарпатської областей запроваджено «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. В Донецькій, Запорізькій, Київській, Вінницькій, Львівській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій областях запроваджено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє, що «червоний» рівень епідемічної небезпеки встановлюється на території регіону в разі наявності протягом трьох днів підряд двох та більше таких ознак:
- завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, – більш як 65 відсотків;
- кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення – менше ніж 300;
- кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення – більше ніж 60;
- коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) – більш як 20 відсотків;
- рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів порівняно з попереднім аналогічним періодом – більш як 50 відсотків.
«Червоний» рівень епідемічної небезпеки встановлюється рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за ініціативою Міністра охорони здоров’я протягом 48 годин з моменту настання підстав, передбачених пунктом 3.3 цієї постанови, яке публікується безпосередньо на офіційному інформаційному порталі Кабінету Міністрів України (за посиланням http://covid19.gov.ua ).
Рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо запровадження «червоного» рівня епідемічної небезпеки набирає чинності не раніше ніж через два дні з дати його оприлюднення.
Рішення щодо скасування «червоного» рівня епідемічної небезпеки приймається Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у разі досягнення регіоном показників, які характеризують відсутність негативних ознак протягом не менше п’яти днів підряд.
Інформація Держпродспоживслужби Івано-Франківщини з питань протидії коронавірусу
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за період з 01 до 08 березня 2021 року здійснили 2751 моніторингове відвідування. Виявлено 119 порушень (4%), складено 66 протоколів, винесено 71 припис, направлено 10 листів в органи місцевого самоврядування, 5 – в Національну поліцію. Всього працювало 23 робочі групи.
Перевірки проводилися за участю представників 17 територіальних громад.
Зокрема перевірено:
- заклади громадського харчування – 1000: 18 порушень (2%), 11 протоколів, 8 приписів;
- об’єкти торгівлі продовольчими товарами – 811: 68 порушень (9%), 38 протоколів, 45 приписів та пропозицій, 8 листів направлено в органи місцевого самоврядування, 4 – в Національну поліцію;
- об’єкти торгівлі непродовольчими товарами – 701: 19 порушень (3%), 8 протоколів, 12 приписів, 2 листи направлено в органи місцевого самоврядування, 1 – в Національну поліцію;
- агропродовольчі ринки – 85 перевірок: 10 порушень (12%), 9 протоколів, 2 приписи;
- інші заклади (перукарні, салони краси, спортзали, фітнес-клуби) – 153: 4 порушення (3%), 4 приписи.
ОГОЛОШЕННЯ !
15 березня 2021 року управлінням захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області буде проведено захід з нагоди відзначення Всесвітнього дня захисту прав споживачів на тему: «Захист прав споживачів, як складова частина забезпечення конституційних прав і свобод громадян».
Основні питання, що будуть розглянуті в рамках семінару:
1. Заходи державного нагляду, як спосіб превентивного впливу на попередження (зменшення) випадків завданої шкоди споживачам від неякісних товарів та послуг.
2. Реалізація заходів, спрямованих на підвищення правової обізнаності у сфері захисту прав споживачів.
3. Пошук нових методів та механізмів позасудового вирішення споживчих спорів, способи їх діджиталізації.
Місце проведення:
Інтернет- платформа скайп.
Запрошуються: представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, начальники та відповідальні особи за роботу консультаційних центрів районних, міських управлінь, відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, представники громадських організацій, засобів масової інформації.
Про визначені кандидатури (прізвище, ім’я, по батькові, посада, номер телефону, логін скайп) необхідно повідомити до 12 березня 2021 року на електронну адресу: [email protected]
Контактна особа: Грибик Олександр, моб. тел. 0502273661
Передпосівна обробка насіння. Як забезпечити захист і живлення
Насіння – це носій генетичного потенціалу культури. Тому його захист та живлення є першорядним завданням для отримання максимальних обсягів врожаю.
Протруєння насіння є не лише загальним профілактичним та одним із найбільш екологічних і ефективних заходів захисту сільськогосподарських культур, але й найважливішим заходом у загальній системі обмеження шкідливості хвороб, метою якого є забезпечення стартового потенціалу під час формування майбутнього врожаю.
Слід зауважити, що протруєння є єдиним заходом боротьби проти сажкових хвороб та інших інфекцій, що передаються через ґрунт і насіння.
Переваги протруювання:
- екологічна безпека – при протруєнні насіння зона контакту хімічної речовини з ґрунтом становить близько 200 м. кв., що дозволяє мінімізувати вплив хімічного протруйника на ґрунтову біоту – при обприскуванні – 10 000 м. кв.;
- точність дозування – сучасні машини для протруєння насіння здатні забезпечити запрограмовану кількість діючої речовини для кожної насінини й, відповідно, для кожної рослини.
- економічність – використовується незначна кількість діючої речовини порівняно із суцільною обробкою;
- висока ефективність – боротьба з патогенами відбувається на ранніх етапах їх розвитку, крім того, багато із системних речовин тривалий час зберігаються в рослині, забезпечуючи її захист. При протруєнні насіння ми захищаємо усю рослину – від коренів до кінчиків перших листків;
- крім захисту від хвороб і шкідників, застосування протруйників істотно покращує посівні характеристики обробленого насіння, адже разом із традиційними протруйниками на насіння можна наносити регулятори росту рослин, інокулянти – для покращення живлення та антидоти, які підвищують толерантність культури до певних гербіцидів.
Завдання:
- виконуючи своє призначення захищати насіння, препарат повинен бути безпечним для нього, не фітотоксичним;
- препарат повинен захищати насіння від шкідників (грунтових і наземних) та хвороб (ґрунтового та насіннєвого походження (кореневих гнилей, сажкових хвороб…)) та в ідеалі стримувати розвиток ранніх листкових хвороб (борошнистої роси, септоріозу);
- препарат повинен стимулювати ріст та розвиток насіння, підвищувати стійкість рослин до несприятливих умов та факторів зовнішнього середовища.
В Україні зареєстровано широкий асортимент протруйників насіння. Всі вони системної або контактно-системної дії, містять одну діючу речовину або комбіновані, до складу яких входять дві-три діючих речовини.
Водночас слід пам'ятати, що після проростання насіння проростки сходів уражуються збудниками, що зберігаються на рослинних рештках і грунті, тому препарат повинен контролювати не тільки насіннєву інфекцію, а й захищати рослини від грунтової, зокрема ранньої аерогенної інфекції – ураження борошнистою росою, іржею, а також септоріозом, гельмінтоспоріозами.
Необхідно точно дотримуватися рекомендованих норм витрати пестицидів у розчинах на одиницю маси насіння.
Адже у разі їх зменшення не досягається бажаного ефекту, а збільшення – знижує схожість насіння за рахунок утворення аномальних проростків, не здатних до подальшого розвитку, навіть до повної їх загибелі, що особливо небезпечно для партій насіння із високим ступенем травмування.
При виявленні під час допосівного обстеження площ грунтоживучих шкідників, до протруйників необхідно додавати інсектициди або застосовувати протруйники інсектофунгіцидної дії.
Крім того, для обробки насіння можна застосовувати препарати біологічного походження. На жаль, цей сектор захисту рослин не відрізняється широким вибором порівняно з хімічними протруйниками.
Але вже зараз можна рекомендувати біопрепарати, які при комплексному використанні здатні забезпечити не тільки захист насіння та рослини у початковий період росту від хвороб, а й суттєво збільшити урожайність культури, зекономивши певні кошти на підживленні.
Комплексне використання біопротруйників передбачає застосування наступних препаратів: біопрепарата, біоактиватора та прилиплювача, з нормами витрати препаратів при комплексному використанні, що разом з розумною ціновою політикою виробників мінімізує витрати господарників.
Біологічні протруйники застосовуються за умови відсутності інфекції сажкових хвороб та в спеціальних сировинних зонах.
Передпосівна обробка насіння протруйниками, мікроелементами, інокулянтами забезпечує повноцінне живлення рослин на початковому етапі росту, це фундамент високого та якісного урожаю, запорука здоров’я рослини.
Всі роботи з протруєння насіння виконують з дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пестицидами і агрохімікатами.
На Івано-Франківщині після перевірки Держпродспоживслужби комунальне підприємство здійснило перерахунок плати за централізоване опалення споживачам на суму 32742,31 грн.
У 2020 році до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надійшло два колективних звернення від споживачів, які проживають у м. Калуш, щодо неправильного нарахування плати за послуги централізованого опалення.
На підставі цих звернень та погоджень на проведення позапланових перевірок наданих Держпродспоживслужбою, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області здійснило дві позапланові перевірки у Комунальному підприємстві «Водотеплосервіс» Калуської міської ради.
В ході позапланових перевірок встановлено, що Комунальне підприємство «Водотеплосервіс» Калуської міської ради проводило нарахування за послуги централізованого опалення споживачам у м. Калуші в період з 15 жовтня 2019 р. до 15 квітня 2020 р., згідно показників лічильника, який обліковує теплову енергію спожиту групою будинків, а не згідно установлених норм споживання, чим порушило п. 21 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630.
На підставі результатів перевірки та з метою припинення порушень законодавства про захист прав споживачів, керуючись ст. 26 Закону України «Про захист прав споживачів» суб’єкту господарювання надано приписи з вимогою здійснити перерахунок плати за централізоване опалення споживачам.
Однак, суб’єкт господарювання не погодився з приписами та звернувся з позовною заявою до Івано-Франківського окружного адміністративного суду про скасування приписів за результатами проведених позапланових перевірок, у чому йому було відмовлено.
У січні 2021 року Комунальне підприємство «Водотеплосервіс» Калуської міської ради здійснило перерахунок споживачам на загальну суму 32742,31 грн.
Закликаємо споживачів – у разі подібної ситуації, звертайтесь:
- до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресою: вул. Берегова, 24, м. Івано-Франківськ, контактний телефон 0342559617. Звернення можна відправити поштою або електронною поштою (e-mail: ifdergprod@vetif.gov.ua);
- до консультаційних центрів, що діють в районних, міських управліннях та відділах, за місцем вашого проживання (адреси та телефони за посиланням ).
На Коломийщині відбулась онлайн-нарада із старостами сіл та керівниками сільгосппідприємств
2 березня 2021 року спеціалісти Коломийського районного управління та управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели онлайн-нараду із представниками П'ядицької територіальної громади, старостами сіл та керівниками сільськогосподарських підприємств, які обробляють землю на території громади.
В ході роботи були розглянуті наступні питання:
- безпечне застосування засобів захисту рослин на території П'ядицької територіальної громади;
- співпраця керівників сільськогосподарських підприємств з органами місцевого самоврядування;
- дотримання чинного законодавства в сфері насінництва;
- реєстрація операторів ринку харчових продуктів;
- весняна ревізія пасік та обробки бджолосімей.
В підсумку зустрічі учасники отримали необхідні методичні та практичні рекомендації.
Держпродспоживслужба контролює дотримання в області карантинних обмежень «червоної» зони епідемічної небезпеки
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує громадянам та представникам бізнесу: у зв’язку із надзвичайно напруженою епідемічною ситуацією щодо розповсюдження респіраторного захворювання COVID-19, на всій території області від 26 лютого 2021 року діють обмеження червоного рівня епідемічної небезпеки, згідно рішення Державної комісія з питань ТЕБ та НС та постанови КМУ від 9 грудня 2020 року № 1236 (зі змінами).
На виконання вказаних рішень Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області спільно з органами Національної поліції працюють в посиленому режимі: проводиться щоденний моніторинг дотримання суб’єктами господарювання карантинних обмежень та норм, роз’яснювальна робота.
Крім мобільних робочих груп, що уже звично працюють в області, додатково створено робочі групи, які забезпечують контроль за діяльністю закладів громадського харчування на гірськолижному курорті «Буковель».
Перевірки триватимуть до закінчення карантину.
Тож, нагадуємо, що у всіх районах та всіх населених пунктах Івано-Франківщини заборонено:
> перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
> приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос і закладів громадського харчування в аеропортах;
> приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;
> робота закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів;
> діяльність непродовольчих ринків;
> діяльність суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких:
- не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менш як 1,5 метра;
- не забезпечено працівників засобами індивідуального захисту, зокрема захисними масками або респіраторами, та не здійснюється належний контроль за їх використанням;
- обслуговуються покупці без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема захисних масок або респіраторів, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, за винятком обслуговування за межами будівлі суб’єкта господарювання (через вікна видачі, тераси тощо);
- не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни);
> проведення дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо.
Закликаємо краян та суб’єктів господарювання до суворого дотримання встановлених санітарно-епідемічних обмежень.
Оперативна інформація про фітосанітарний стан посівів озимих культур в Івано-Франківській області станом на 03 березня 2021 року
Третя декада лютого характеризувалась дуже теплою погодою. В другій половині декади місцями випадав мокрий сніг та невеликий дощ. Сніговий покрив, який утворився 06 лютого, протягом 26-27 лютого розтанув. Станом на кінець декади грунт на переважній території області талий, у передгір’ї глибина промерзання грунту становить 1 см.
Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння - 0,7-2,3º морозу, що значно вище критичної температури вимерзання озимої пшениці, яка за розрахунками агрометеорологів становить 8,4-8,8º морозу.
Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур та багаторічних трав задовільні. Внаслідок високих температур, рослини в денні години повільно вегетують.
Стан посівів озимих культур. В базових господарствах 25 лютого було проведено взяття проб рослин для визначення їх життєздатності. При відрощуванні встановлено, що озимі зернові культури (фенологічна фаза розвитку – кущення) знаходяться в доброму стані - 89 відсотків рослин, 11 відсотків в задовільному. Рослини озимого ріпаку (фенологічна фаза розвитку - 3-5 листків) - 85% рослин знаходяться в доброму стані, 13% рослин ослаблені, 2% рослин – загинули (Снятинський район).
Ознак удушення, вимерзання, випрівання, вимокання за звітний період не спостерігається. На окремих посівах озимих зернових культур видно плями жовтого кольору. Погодні умови призвели до збільшення відсотка ослаблених рослин, оскільки на стресові ситуації (відлиги і промерзання) рослини витрачають значну кількість органічних речовин. Фітосанітарний стан на озимих зернових задовільний.
Мишоподібні гризуни. Несприятливі кліматичні умови (опади у вигляді дощу та мокрого снігу) призвели до перезволоження грунту і негативно вплинули на розвиток мишоподібних гризунів та їх чисельність.
На озимих зернових та ріпаку виявляли 0,5-2 колоній на гектар, а на багаторічних травах 2-4 колонії на гектар.
Розмноженню полівок в зимовий період перешкоджали нестійкі погодно-кліматичні умови: відсутність сталого снігового покриву, дуже часті відлиги та дощі, які призводили до запливання нір.
У подальшому розвиток, поширення та можлива загроза від мишоподібних гризунів залежатиме від погодних умов і захисних заходів. В разі перевищення ЕПШ (3-5 жилих колоній на 1 га) необхідно проводити захисні заходи. Тому загроза посівам та насадженням не знімається.
У господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами зимуючих культур.
Держпродспоживслужба звертає увагу на заходи, які необхідно проводити на потерпілих від повені територіях
За даними прогнозу Державної служби України з надзвичайних ситуацій через коливання температурного режиму можуть спостерігатись виникнення надзвичайних ситуацій або ускладнення в життєдіяльності населення. Під час відлиг і формування тало-дощових паводків або раннього розвитку водопілля можливі підтоплення окремих населених пунктів та об’єктів господарювання.
Також в умовах низького температурного фону можуть бути ускладнення ситуації внаслідок утворення заторів льоду та пов’язаних з ними різких підйомів рівнів води.
У зв’язку із зазначеним, з метою попередження епідемічних ускладнень серед населення у результаті можливих паводків та мінімізації їх наслідків, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області подає рекомендації щодо заходів, які необхідно проводити на потерпілих від повені територіях.
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАХОДІВ, ЯКІ НЕОБХІДНО ЗДІЙСНЮВАТИ НА ПОТЕРПІЛИХ ВНАСЛІДОК ПОВЕНІ ТЕРИТОРІЯХ
1. Питне водопостачання населенню повинно забезпечуватися тільки привізною та фасованою питною водою. Використання колодязної та водопровідної питної води повинно бути заборонено, навіть для господарських потреб, у зв’язку з інтенсивним хімічним та бактеріологічним її забрудненням.
2. Налагодити постачання населенню продуктів харчування гарантованої якості. Зокрема, забезпечити хлібом, продуктами харчування у вигляді сухих пайків, а також організувати гаряче харчування з використанням пересувних (польових) кухонь, які гарантують якість та безпеку приготовленої їжі. Бажано створити систему громадського харчування на місцях.
3. Організувати та здійснити заходи з дезінфекції та дератизації на потерпілих від повені територіях для профілактики інфекційних хвороб, розмноження та міграції мишовидних гризунів – переносників збудників природно-вогнищевих інфекційних хвороб.
4. Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:
- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційних машин та продезінфікувати хлорним вапном, або іншими дезінфекційними засобами, призначеними для цього;
- колодязі звільнити від нанесеного бруду, спорожнити, почистити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорпатронів;
- провести дератизацію в місцях можливого скупчення мишовидних гризунів;
- трупи загиблих тварин та птиці зібрати та захоронити на скотомогильниках під контролем фахівців територіальних органів Держпродспоживслужби.
В подальшому організувати проведення дослідження ґрунту на наявність у ньому токсичних сполук (отрутохімікати, важкі метали, нітрати тощо), яєць та личинок геогельмінтів, збудників інфекційних хвороб і провести заходи з рекультивації територій.
РЕКОМЕНДАЦІЇ НАСЕЛЕННЮ, ПОТЕРПІЛОМУ ВНАСЛІДОК ПОВЕНІ, ЩОДО ЗАХОДІВ З ПРОФІЛАКТИКИ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ
Шановні громадяни !
Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Простиі правила гігієни допоможуть зменшити ризик підчепити збудник інфекції.
ВОДА
Перш за все, звертайтесь до органів місцевої влади з проханням забезпечити вас питною водою та продуктами харчування гарантованої якості.
За відсутності привізної питної води, ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць тому, що внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ хвороботворні мікроби – збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів і т. д., яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового.
Якщо постачання якісної привізної води для пиття неможливе, можна користуватись тільки добре прокип’яченою водою. Для господарських цілей також слід користуватись тільки добре прокип’яченою водою.
ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ
Споживати слід лише продукти гарантованої якості. Їжа повинна проходити обов’язкову термообробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім обдайте окропом.
У зв’язку з теплим періодом року збільшується ризик швидкого псування продуктів, а тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу.
Перед їжею ретельно мийте руки з милом, руки можна протирати зволоженими дезінфікуючими серветками.
КОМАХИ ТА ГРИЗУНИ
Комахи та гризуни можуть бути переносниками та носіям збудників інфекційних хвороб. Звертайтесь до органів місцевої влади з проханням про знищення комах та гризунів, а також проведення дезінфекції на підтоплених територіях.
ГРУНТ
Використання землі для сільськогосподарських робіт рекомендується після проведення дослідження ґрунту за мікробіологічними показниками.
Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:
- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном, або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;
- колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;
- провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
- трупи загиблих тварин та птиці зібрати і здати на утилізацію спеціалізованим закладам.
ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ
У разі підозри розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т. д.) – терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування тому, що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бути незвичним.
Пам’ятайте, що зберегти здоров’я вам і вашим рідним допоможуть прості правила гігієни!