A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Прес-випуски за лютий 2021 р.

Прикарпаття – в «червоній»  зоні епідемічної небезпеки

 

Враховуючи надзвичайно напружену епідемічну ситуацію щодо розповсюдження респіраторного захворювання COVID-19,  Державна комісія з питань ТЕБ та НС прийняла рішення запровадити в Івано-Франківській області з 00 годин 00 хвилин 26 лютого 2021 року червоний рівень епідемічної небезпеки з тими обмеженнями, що передбачені постановою КМУ від 9 грудня 2020 року № 1236 (зі змінами).

Крім того, на Прикарпатті запроваджено додаткові карантинні обмеження та контрольні заходи,  які визначила своїм рішенням Регіональна комісія з питань  ТЕБ та НС від 23 лютого 2021 року.

Подаємо до уваги суб’єктів господарювання та жителів краю інформацію про  заборони, що діють на території Івано-Франківської області з 25.02.2021 р.:

 

1) перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;

2) перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення за захистом в Україні;

3) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос і закладів громадського харчування в аеропортах;

4) приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;

5) приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах та суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

- приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених суб’єктів господарювання;

- торговельної діяльності із здійсненням адресної доставки замовлень;

- провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, перукарень та салонів краси за попереднім записом;

- виконання робіт із збирання і заготівлі відходів;

- провадження діяльності з надання телекомунікаційних послуг. Приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з надання телекомунікаційних послуг, здійснюється за попереднім записом;

6) приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки, за умови обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), залученим до виробництва аудіовізуального твору, засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Діяльність суб’єктів господарювання, пов’язана з виробництвом аудіовізуальних творів, не є масовим заходом;

7) приймання у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах, відвідувачів, крім спортсменів національних збірних команд України та їх тренерів за умови дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів;

8) проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів, крім офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників;

9) робота закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів;

10) діяльність непродовольчих ринків;

11) діяльність суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких:

- не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менш як 1,5 метра;

- не забезпечено працівників засобами індивідуального захисту, зокрема захисними масками або респіраторами, та не здійснюється належний контроль за їх використанням;

- обслуговуються покупці без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема захисних масок або респіраторів, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, за винятком обслуговування за межами будівлі суб’єкта господарювання (через вікна видачі, тераси тощо);

- не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни);

12) відвідування закладів дошкільної освіти, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти освіти незалежно від форми власності. Навчальний процес у закладах загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти повинен бути організовано з використанням технологій дистанційного навчання.

13) здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів на приміських тка  міжміських автобусних маршрутах загального користування, які не входять за межі території Івано-Франківської області (внутрішньо обласні маршрути), приміському залізничному сполученні, міському автомобільному та електротранспорті у міському сполученні, крім перевезення:

- легковими автомобілями, кількість пасажирів, включаючи водія, в яких не більше 5 осіб без урахування осіб віком до 14 років;

- службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, про які поінформовано не менше, ніж за два дні органи Національної поліції області.

14) діяльність закладів, що надають послуги з розміщення крім готелів, санаторно-курортних закладів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, а також стаціонарних відділень первинного та складного протезування протезно-ортопедичних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики.

15) проведення дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо.


Увага! Повідомлення RASFF: у замороженому філе курячому, що експортувалось з Республіки Польща до України, виявили сальмонелу

 

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF):

- від 19.02.2021 р. № 2021.0214-fup 6 стосовно виявлення Salmonella enterica ser. Enteritidis (presence /25g) у замороженому філе курячому, що експортувалось з Республіки Польща (виробник: Spd Eko-Grill, Sololka) до країн-членів ЄС, після чого зазначену продукцію перероблено на м'ясо механічного обвалювання (відправник: Mitmar Sp. z o.o., Glowno) та надіслано до України (отримувач: ПП «Черагро», вул. Львівська, 32, м. Червоноград, Львівська область, 80100; ТОВ «Ексім Фуд», вул. Б. Хмельницького, 10, смт. Куликів, Жовківський район, Львівська область, 80362).

Держпродспоживслужба Прикарпаття попереджає операторів ринку, які використовують у виробництві та/або здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з виробництва та/або обігу, адже встановлено, що вона може спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".

Шановні споживачі! У разі виявлення  даного харчового продукту в обігу, просимо негайно повідомити  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392, або звертайтесь до районних та міських управлінь, відділів Головного управління.

 

Довідково:

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання тварин, птахів та людей, яке спричинюють бактерії роду Salmonella. Це зооноз із фекально-оральним механізмом передачі; характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.


В територіальних громадах  Прикарпаття спеціалісти Держпродспоживслужби  обговорили питання безпечного застосування пестицидів

 

23 лютого 2021 року спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у зустрічах із новообраними старостами та керівництвом Івано-Франківської, Єзупільської та Рогатинської територіальних громад.

На зустрічах були присутні керівники фермерських та сільськогосподарських господарств. Головним питанням, що розглядалось в ході роботи, була співпраця Держпродспоживслужби, керівництва громад та сільгосппідприємств в забезпеченні дотримання правил та вимог щодо  безпечного застосування пестицидів та агрохімікатів.

Особливу увагу суб’єктів господарювання було зосереджено на застосуванні пестицидів та агрохімікатів під час цвітіння медоносних рослин, з метою забезпечення охорони бджіл від отруєнь.

Окрім згаданого, осіб, що займаються вирощування сільськогосподарської продукції та залучаються до роботи з пестицидами і агрохімікатами,  зобов’язано в обов’язковому порядку пройти медичний огляд та отримати допуск (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами та допуск до проведення цих робіт.

За підсумками зустрічей було досягнуто домовленості щодо створення старостами населених пунктів груп у Viber із залученням мешканців сіл, медичних працівників амбулаторій, ФАПів, директорів шкіл та керівників сільськогосподарських підприємств з метою постійного їх інформування про початок та місце застосування пестицидів на територіях, прилеглих до населеного пункту.

 


Увага! Як в умовах карантину отримати допуск (посвідчення) на право здійснення робіт, пов’язаних з пестицидами та агрохімікатами?

 

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області продовжує проводити навчання з особами, робота яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, з метою отримання допусків (посвідчень) на право здійснення даних робіт.

Нагадуємо: суб’єкти  господарювання повинні допускати до вище зазначених робіт тільки тих осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск, яке  видається щороку (ст.18 Закону України «Про захист рослин», ст. 11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати»). 

Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами (проводиться спеціалістами управління фітосанітарної безпеки за спеціально затвердженою програмою), медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність в особи протипоказань за станом здоров’я (відповідно до постанови КМУ від 18 вересня 1995 р. № 746) та заява суб’єкта господарювання про проведення навчання.

На даний час можлива подача заяви та копії медичної книжки в електронному вигляді, проведення навчання – в онлайн-режимі.

Доводимо до відома усіх зацікавлених осіб: допуски та посвідчення видаються посадовими особами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресою:

-  77442  Івано-Франківська область, Тисменицький район, с. Підлужжя, вул.Шевченка, 1,   тел. 0342-78-76-67;

- в районних, міських управліннях, відділах Головного управління Держпродспоживслужби в області.

 

 

Даний захід проводиться безкоштовно.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про захист рослин», підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни зобов’язані допускати до робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише осіб, які пройшли згідно з цим Законом спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск. Невиконання вищезазначеного тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову відповідальність.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь