A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

На Тлумаччині провели етно-фолк фестиваль «Вільха»

Дата: 13.07.2017 11:11
Кількість переглядів: 577

 

   12 липняу день святкування пам’яті Св. Апостолів Петра і Павла, в селі Вікняни Тлумацької об’єднаної територіальної громадивідбувся етно-фолк фестиваль "Вільха". 

      Унікальний некомерційний захід, в основі якого лежить обряд «Вільха», що зберігся лише в деяких селах Тлумаччини. Свято входить до циклу літніх купальських свят. Цей звичай зародився ще у часи Русі-України, коли на Покуття нападали монголо-татари. Люди, втікаючи від татар, ховалися у болотистих місцях, де росло багато вільхи. А вже коли татари відходили, вдячні люди прикрашали вільху і вшановували її як рятівницю людського життя. Відтоді вільха на Покутті стала символом волі та порятунку, оберегом.

      На вшанування цього дерева свято проводилося в час, коли закінчувався сінокіс і ще не розпочалися жнива. В ніч перед святом хлопці зрубували молоду вільху і привозили її до старшої дівчини. Зранку в неї збиралися дівчата, робили квіти, стрічки і вбирали вільху. Ставили деревце на майдані або вигоні. Спершу молоді, а потім старші люди вбирали святошне і поспішали туди, де грали музики, стояла святково прибрана вільха, збиралися молоді парубки і дівчата. Опівночі дерево спускали на воду, примовляючи, щоб із ним відійшли злі сили.
      Фестиваль покликаний відкрити для гостей краю його історичну, культурну та рекреаційну привабливість, сприяння розвитку туристичного потенціалу Тлумаччини. Окрім цього фестиваль має на меті зібрати однодумців довкола «ідеї» пропагувати екологічну культуру. Це свято давно побутує на Тлумаччині, навіть старожили не пам’ятають першоджерела його народження. Хоча в радянські часи обряд переслідувався владою, але і тоді не вдалося обрубати могутнє коріння традицій покутян. Обряд «Вільха» перейняло й молоде покоління.

      Організатором заходу виступила Тлумацька міська рада об’єднаної територіальної громади, яка намагається всіляко відродити та підтримувати народні традиції із залученням до них молоді. Присутніх зі святом привітав міський голова Тлумацької ОТГ Роман Круховський, який висловив щиру подяку генеральному спонсору фестивалю – Благодійному фонду Олександра Шевченка «Новий Івано-Франківськ», що узяв на себе усі витрати фестивалю, районна влада,  декан Павло та настоятель храму с. Вікняни отець Роман.

      Під час заходів було проведено величезну кількість конкурсів, змагань, майстер-класів та розваг. Одним  із найцікавіших виявився конкурс «Перегони поросят». Окрім того гостей фестивалю пригощали стравами покутської кухні та солдатською кашею, звареною за унікальним рецептом воїнами АТО. Під час свята публіку розважали місцеві етноколективи, виступи яких чергували із танцями та постановочними номерами.

      Етно-фольк фестиваль «Вільха» зібрав навколо себе не тільки місцеву публіку, але й гостей з інших районів та областей. Спеціальними гостями вечора стали гурти «Рура», «Брати Станіслава», «Кораллі» з м. Івано-Франківська та «Шосте чуття» зі Львова. Прикладом широкого розголосу та популярності фестивалю виступила цікавість до нього з боку ЗМІ. Так свято відвідали телеканали ICTV, ТРК «Україна», 1+1, 3-тя Студія та публіцистичні видання. Святкування завершилось, після традиційного запалення ватри, живою музикою та народними гуляннями.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь