A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

26 лютого виповнюється 1096 днів опору Криму російській окупації

Дата: 22.02.2017 11:30
Кількість переглядів: 885

Фото без описуУкраїнська держава 26 лютого офіційно відзначає третю річницю цих подій, оскільки саме цього дня тисячі кримчан на заклик Меджлісу виступили проти російської окупації. Ця дата зафіксує в пам’яті людей події, що передували російській агресії.

Анексію Кримського півострова розпочали 20 лютого 2014 року. Пономарьов Ілля Володимирович, російський політичний діяч, депутат Державної думи Росії стверджує, що керівництво анексією Криму доручили міністру оборони Сергію Шойгу і помічникові Володимира Путіна Владиславу Суркову.

Після усунення від влади Президента України Віктора Януковича сепаратистські настрої у Криму вибухнули з новою силою. 23 лютого в Севастополі відбувся 20-тисячний мітинг, на якому ухвалили рішення не перераховувати до Києва податки, а міським головою проголосили громадянина Росії Чалого. 25 лютого акції сепаратистів провели перед Кримським парламентом. 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради Криму відбувся багатотисячний мітинг кримськотатарських активістів на підтримку територіальної цілісності України. За даними російського слідства, тоді через тисняву загинули двоє мітингувальників, 79 осіб дістали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

В ніч проти 27 лютого парламент та уряд Криму захопили невідомі бойовики і вивісили над ними прапор Російської Федерації. Захоплення будівлі невідомими не завадило зібратися депутатам Верховної ради Криму і ухвалити рішення призначити референдум щодо статусу півострова. Того ж дня захопили аеропорт «Бельбек» у Севастополі, зупинили поромну переправу в Керчі.

Майже одночасно розпочали блокування російськими військовими без розпізнавальних знаків українських військових частин. Терористів з російським громадянством прозвали «зеленими чоловічками».

Згодом захопили Сімферопольській аеропорт. Деякі з військових містечок взяли штурмом. Українські військові збройного опору не чинили, в багатьох випадках завдяки позиції своїх командирів, яких, як виявили пізніше, заздалегідь завербували російські спецслужби і невдовзі взяли на службу в окупаційну армію на керівні посади. На службу до російських окупантів перейшли майже всі держслужбовці України: працівники СБУ, поліції, МНС, судді та прокурори.

Такі настрої в Криму виявилися повністю зрежисованими Кремлем. Це підтвердив російський бойовик Ігор Гіркін. За його словами, голосування депутатів Верховної ради АРК за відставку тодішнього прем’єр-міністра Криму Анатолія Могильова та проведення «референдуму» здійснили під прямим тиском російських військових і працівників спецслужб. Водночас Гіркін заперечує те, що характер підтримки окупантів з боку кримських чиновників і простих людей був добровільний.

1 березня самопроголошений «голова Ради міністрів АР Крим» Сергій Аксьонов звернувся до Путіна посприяти у «забезпеченні миру і спокою» на території Криму. У відповідь того ж дня президент РФ відправив до Ради Федерації пропозицію про введення російських військ у Крим. Обидві палати Державної думи 1 березня 2014 року об 17:20 проголосували за введення російських військ на територію України, і в Крим.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали переслідувати та ув’язнювати кримськотатарських активістів, які брали участь у мітингу 26 лютого 2014 року. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. А минулого року Кабінет Міністрів України схвалив проект Указу Президента про відзначення щорічно 26 лютого Дня опору кримчан російській агресії.

                                                                                                                                         

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь