A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

День вишиванки

Дата: 18.05.2017 13:57
Кількість переглядів: 1176

    Фото без опису

    Сьогодні, 18 травня, Україна відзначає неофіційне свято, присвячене традиційному національному вбранню – вишиванці. Всесвітній день вишиванки відзначають в третій четвер травня. У цей день українці вдягають вишиванки на роботу, навчання або просто прогулюються вулицями своїх міст. Робиться це на знак єднання і поваги до своєї Батьківщини. Міський голова Тлумацької ОТГ Роман Круховський, секретар міської ради Ігор Денькович, заступник міського голови з гуманітарних питань Ігор Мандар, керуючий справами виконавчого комітету міської ради Ігор Одуд та працівники структурних підрозділів Тлумацької ОТГ долучились до Всеукраїнського флеш-мобу «Одягнімо українську вишиванку». З вишитих рушників на площі Т.Г.Шевченка в м. Тлумачі виклали слово «Україна». Учасники заходу проявили свою повагу до традицій нашої країни та національного символу українського народу – вишиванки.

                                                      Історія свята

      Ідея зародилася у 2006 році і належить одній із студенток Чернівецького національного університету Лесі Воронюк. Її надихнув одногрупник, який завжди ходив на пари у вишиванках. Тоді Воронюк запропонувала одногрупникам і студентам вибрати день і прийти усім у вишиванках. Спочатку ініціативу підтримали кілька десятків студентів і викладачів, але пізніше свято розрісся до всеукраїнських масштабів. У 2011 році був встановлений рекорд за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На центральній площі Чернівців зібралося чотири тисячі людей у вишиванках. У 2015 році з'явилася акція "Подаруй вишиванку захиснику", в якій взяли участь 38 країн світу. Вишиванки передавали бійцям АТО, які беруть участь в бойових діях в Донбасі.

                                    Традиції та історія вишиванки

      Вишиванка є не тільки традиційним українським одягом, але й оберегом. Символи та кольори, які використовуються при вишивці, володіють певним змістом. Традиційно вишивали дівчата, які готували собі посаг, збираючи його в спеціальну скриню. Небагата дівчина могла похвалитися 30-40 сорочками, середнього достатку – 50-70, а багаті – 100. Сорочку для дитини вишивала мама або бабуся, під час роботи співали пісні і молилися. Вважалося, що так вишиванка стає справжнім оберегом. У ХІХ столітті Іван Франко почав носити вишиванку з піджаком, привертаючи увагу незвичайним поєднанням і зробивши його популярним. У 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишиванок, після чого в Європі почався бум української вишивки, а в самій Україні почалися перші наукові вивчення вишиванки. На даний момент фрагменти української вишивки використовують багато відомих дизайнери, серед яких Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana.
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь