A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Весна - улюблена пора риб

Дата: 27.03.2018 16:43
Кількість переглядів: 1310

Фото без опису

Весна! Саме в цей період у водоймах розпочинається народження нового життя, один з найвідповідальніших періодів в житті риб – нерест.

У більшості прісноводних риб нерест проходить з весни до початку літа.

Перед нерестом риби збираються у зграї, які починають повільно просуватися на спеціальні місця – нерестовища. Нерест щуки, коропа, ляща, судака проходить переважно в заплавах річок на трав’янистих мілководдях. Плотва нереститься на тихих ділянках в заплаві річок. Сом завжди нереститься на мілководі і парами, на тих ділянках водойм, які прилягають до прибережної зони.

В цей період самки починають відкладати ікру, яка відразу поливається молоками самців, і через певний час перетворюється в мальків. Відкладати ікру може тільки доросла риба, вік якої сягає року і більше.

Висока мутність води, різкі коливання температури та рівня водойми згубно діють на відкладену ікру: ікринки масово гинуть внаслідок замулення сильного охолодження води  чи взагалі осушення.

В різних риб відкладання ікри відбувається по-різному. Воно може бути одноразовим, риби одного виду відкладають відразу всю ікру, іноді це відбувається за кілька хвилин, іноді - годин, іноді - днів. До таких відносяться окунь, ялець, плотва, щука та інші. Але більшість риб метає ікру порціями, від декількох днів до трьох-чотирьох тижнів – це карась, лин, верхівка, йорж, щиповка, та інші.

З метою забезпечення охорони, відтворення рибних запасів  на  Івано-Франківщині кожного року встановлюється весняно-літня заборона на лов водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах області.

Заборонено рибальство, добування водних біоресурсів

1) в р. Дністер з усіма притоками та створеними водосховищами - з 1квітня по 10 червня.

2) в р. Прут з усіма притоками - з 1 квітня по 20 травня

3) в придаткових системах водойм та незакріплених ставках – 1 квітня по 30 червня

Продовжено заборону лову раків у водоймах Івано-Франківської області під час виношування ікри – по 10 червня.

Як виняток, рибалкам-любителям надається право обмеженого вилову риби однією вудочкою (поплавцевою або донною)з одним гачком та одним спінінгом з блешнею, в світлу пору доби, дотримуючись визначеної Правилами любительського і спортивного рибальства добової норми вилову риби (до 3 кг дозволених до вилову видів та розмірів), лише з берега.

1) на ділянках р. Дністер:

- від шосейного мосту Сівка-Войнилівська - Старий Мартинів вгору проти течії до руслового повороту Дністра біля с. Цвітова (від трубного переходу вгору проти течії 1 км) протяжністю 8,5 км;

- між гирлами Лімниці та Гнилої Липи протяжністю 4,0 км (ділянки Дністра в радіусі 300 м від гирл Лімниці та Гнилої Липи заборонені для рибальства на період нересту риб);

- від залізничного мосту через Дністер біля смт. Єзупіль до гирла струмка Вовчинець біля с. Побережжя протяжністю 7,5 км (ділянка Дністра в радіусі 500 м від гирла Бистриці заборонена для рибальства на період нересту риб);

- від гирла Золотої Липи до трубного переходу через Дністер нижче шосейного мосту Нижнів - Діброва протяжністю 7,0 км (ділянка Дністра в радіусі 300 м від гирла Золотої Липи заборонена для рибальства на період нересту риб);

- між селами Підвербці та Раковець, а саме: від шосейного мосту Незвисько - Лука вгору проти течії протяжністю 3,0 км та від цього мосту вниз по течії протяжністю 3,0 км;

2) на ділянках р. Прут:

- від шляхового мосту Коломия - Нижній Вербіж до шляхового мосту біля с. Корнич протяжністю 8,5 км (ділянка Прута в радіусі 300 м від гирла Пістиньки заборонена для рибальства на період нересту риб);

- від шляхового мосту в м. Снятин вгору проти течії протяжністю 750 м (до трубного переходу) та від цього мосту вниз по течії протяжністю 150 м (до острова);

- від місця впадіння в Прут  каналу Снятинської ГЕС вгору проти течії протяжністю 700 м та від цього ж місця вниз по течії протяжністю 850 м

3) на ділянках р. Бистриця Солотвинська та р. Бистриця Надвірнянська – в межах м. Івано-Франківська (до злиття річок);

4) в нижній частині Івано-Франківського міського озера (у верхній мілководній частині озера рибальство заборонене, межа по лінії рятувальна станція – місток на острів, заборона стосується містка та острова).

Просимо взяти до уваги що на скидних каналах Бурштинської ТЕС рибальство заборонено протягом усього року.

Порушення правил рибальства встановлених умов обмеженого вилову риби буде каратися як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Крім того із порушників  стягуватиметься збитки за кожну рибину (незалежно від розмірів та ваги)

Посилюється контроль за облаштуванням водозабірних споруд ефективними рибозахисними пристроями, а також за дотриманням періоду тиші у прибережних захисних смугах з метою недопущення проведення господарських та інших робіт (в т.ч. видобування піщано-гравійної суміші, миття автотранспорту, килимів), що негативно впливає на стан водних біоресурсів.

Наголошуємо, що правилами рибальства заборонені продаж або скуповування риби, ікри і водних безхребетних та продуктів їх переробки без наявності документа, який підтверджує законність їх придбання та сертифіката якості (зауважте, продавати любительський улов не можна).

Аналогічно заборонений продаж фізичними та юридичними особами, які не мають на це дозволу, сітних знарядь лову та інших  пристосувань застосування яких заборонено правилами рибальства.

Івано-Франківський рибоохоронний патруль звертається до рибалок-аматорів та мешканців області з проханням не залишайтесь осторонь у справі охорони та збереження рибних запасів, допомагайте державним інспекторам рибоохорони виявити випадки браконьєрства на водоймах, не влаштовуйте самі на берегах річок та озер сміттярки, дбайте про чистоту води. Гаряча лінія Івано-Франківського рибоохоронного патруля (097)392-72-80.

Шановні краяни! Ми повинні розуміти, що лише спільними зусиллями, активною громадською позицією, підвищенням власної свідомості,  дбайливим ставленням до навколишнього природного середовища, збереженням та раціональним використанням водних живих ресурсів ми зможемо зберегти безцінний дар, який нам надала природа!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь