Тлумацька міська громада
Тлумацький район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин

у господарствах області в квітні 2018 року

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошує: 

в квітні місяці проходитиме масовий вихід шкідників із стадій спокою і заселення культурних рослин та дерев.

 Попередні дані фітосанітарного моніторингу свідчать про незначну загибель комах-фітофагів та задовільний фізіологічний стан переважної більшості тих, що збереглися.

Тому постійний моніторинг фітосанітарного стану  сільськогосподарських угідь, посівів та багаторічних насаджень, на виявлення шкідників, хвороб, бур’янів набуває важливого значення для подальшого регулювання чисельності шкідливих організмів з метою мінімалізації негативної дії їх на врожаї.

Багатоїдні шкідники

Ґрунтові шкідники (дротяники, несправжні дротяники, личинки хрущів). Із потеплінням на початку квітня завершиться переміщення шкідників у верхні шари ґрунту та відбуватиметься їх живлення. На деяких площах існує імовірність пошкодження озимих і ярих зернових культур, сходів просапних культур, висіяних після багаторічних трав.

Для захисту від ґрунтових шкідників застосовують обробку насіння інсектицидними або комбінованими препаратами за типом інкрустації (гаучо, гаучо Плюс, космос, круїзер, круїзер Форс, модесто, нупрід, нупрід Макс, юнта квадро, селест Топ, селест Макс, семафор, сонідо, стандак Топ, табу, форс, форс Зеа, інші дозволені) у рекомендованих нормах для конкретних культур.

Розсаду овочевих культур від ґрунтових шкідників захищають замочуванням коренів рослин перед висаджуванням у відкритий ґрунт у суспензії актари, в.г. 1,5 г/л води на 250 рослин при температурі 18-23?С та експозиції 1,5-2 години; у суспензії престижу, т.к.с. 100 мл на 10 л води за експозиції 6-8 годин.

На присадибних ділянках для захисту сільськогосподарських культур від ґрунтових шкідників ефективне використання препарату АнтиМедведка,ГР – 3,7кг/га, або 3-7г/м.кв, на посадках суниць – нупрід – 4-8мл на літр води.

Зернові, зернобобові культури та багаторічні трави. Боронування озимих зернових культур, видалення з полів ураженого хворобами листя, підживлення посівів азотними добривами оздоровили рослини, підвищили їх стійкість до пошкодження шкідниками та ураження хворобами.

В посівах озимих зернових Рогатинського, Снятинського, та Тлумацького районів, осередково, харчуватимуться личинки хлібної жужелиці, гусениці озимої совки. Вища шкідливість яких спостерігатиметься у посівах, які розміщенні по стерньових попередниках. В разі потепління у першій половині квітня ймовірне їх масове живлення. В наших умовах дані шкідники ще не несуть загрози посівам, хоча можуть створюватися осередки підвищеної чисельності. Потреба захисних заходів може виникатиме переважно у крайових смугах або в осередках надпорогової чисельності фітофага (понад 3-4 і більше личинок на кв.м), передусім в озимій пшениці після колосових попередників, з використанням альфагард, к.е., 0,15 л/га, дурсбан, к.е., 1-1,5 л/га, нурел Д, к.е., 0,75-1 л/га, піринекс супер, к.е., 1л/га, нортон, к.е., 1 л/га, маршал, к.е., 0,8-1,2 л/га, фостран, к.е., 1,5 л/га. тощо.

У квітні за температури листової підстилки 16-17ºС вдень клопи виходитимуть на поверхню листя, за похолодання ховатимуться під листя. Масовий переліт клопів з лісосмуг на поля відбудеться за настання теплої погоди (середньодобова tº12-13, максимальна 20ºС). Озима пшениця в цей час перебуватиме у фазі кущіння, на ранніх посівах виходу в трубку. Залежно від погоди міграція клопів у посіви триватиме 3-4 тижні.

Негативний вплив дорослих клопів на врожайність пшениці можна очікувати, перш за все на площах, прилеглих до лісів та полезахисних смуг. Перезимувалі клопи проколюють стебла пшениці і висмоктують їх сік. У місці проколу утворюється перемичка, пошкоджені стебла довго лишаються зеленими, але не виколошуються і згодом відмирають. Застосовувати інсектициди проти клопів слід за чисельності їх 2 і більше екз. на кв. м у фазу виходу в трубку озимої пшениці. Рекомендовано використовувати: актару 240 SC к.с.-0,15 л/га; Бі-58 новий, к.е.-1,5 л/га; Карате Зеон 050 СS мк.с.-0,15-0,3 л/га; Фастак, КЕ- 1,0-0,15 л/га; Моспілан, ВП-0,10-0,12 кг/га; Децис ф-Люкс, 25 EC, KE-0,3-0,4 л/га; Ф'юрі.в.е.-0,07-0,10 л/га.

За середньодобової температури 6-8ºС повсюдно відроджуватимуться з яєць злакові попелиці. Відбуватиметься вихід із місць зимівлі хлібної блішки, яка останніми роками наносить значні пошкодження посівам озимих зернових пізніх строків посіву, ярим зерновим та кукурудзі, відбуватиметься літ жуків п‘явиці, цикадок. В другій половині місяця, за умов підвищеної вологості та середньодобової температури 10-12ºС відбуватиметься виліт шведської мухи та проходитиме її яйцекладка. Літ шведських мух очікується слабким, а відповідно невисокою буде і чисельність личинок. Мухи весняного покоління відкладатимуть яйця переважно на сходи ярих: пшениці, зокрема м’яких сортів, а також ячменю. Цикадки та попелиці можуть переносити вірусні хвороби.

Проти вищезазначених шкідників посіви зернових колосових обробляють в крайових смугах або всуціль полів Актарою 240 SC к.с.-0,15 л/га; Карате Зеоном 050 СS мк.с.-0,15-0,3 л/га; Фастаком, КЕ 0,1-0,15 л/га; Моспіланом, ВП - 0,1-0,15 кг/га; Арріво, к.е. - 0,2 л/га; Бі-58 новим, к.е. -1,5 л/га; Децисом ф-Люкс, 25 EC, KE-0,20-0,25 л/га.

Підвищення теплового режиму та весняні опади повсюди сприятимуть масовому розвитку хвороб на відростаючому листі озимих, а згодом і в посівах ярих зернових культур. Перш за все інтенсивно поширюватимуться  плямистості на листі (борошниста роса, септоріоз, рінхоспоріоз, гельмінтоспоріоз),  а кореневі  гнилі на зернових, що посіяні по стерньових попередниках та кукурудзі.

Під час виходу в трубку хворі рослини оздоровлюють Бампером Супер 490, к.е.- 0,8-1,2 л/га; Імпактом 25 SC, к.с.-0,5 л/га; Рексом Дуо, к.с.-0,4-0,6 л/га; Топсіном-М, з.п.-1,0-1,2 л/га; Тілтом 250 ЕС, к.е.- 0,5 л/га; Фолікуром 250 ЕW, ЕВ- 0,5-1,0 л/га або іншими аналогами.

Проти бур’янів у фазу весняного кущіння слід застосувати гербіциди, надавши перевагу препаратам широкого спектру дії, які можна застосовувати до фази утворення прапорцевого листка культури. Боротьбу з бур'янами в посівах зернових за необхідності, доцільно поєднувати із захистом рослин проти хвороб і шкідників.

В посівах багаторічних трав спостерігатиметься вихід з місць зимівлі різноманітних довгоносиків, зокрема: бульбочкових, люцернового листкового. Надалі з потеплінням комахи-фітофаги створюватимуть загрозу сходам весняних посівів люцерни, конюшини, еспарцету.

Посіви  гороху  у квітні за появи сходів заселятимуть бульбочкові довгоносики, переважно смугастий, а за температури 15-170С вони масово літатимуть. Пошкодження жуками більш небезпечні, коли за високих температур в період сходів культури випадає мала кількість опадів.

 ЕПШ  бульбочкових довгоносиків на горосі 10-15 екз на кв.м. За такої чисельності посіви обробляють карате зеоном, Бі-58 новим  в рекомендованих нормах. Сходи люцерни захищають від довгоносиків, гусениць підгризаючих совок  фаскордом, к.е.-0,1 л/га, блискавкою, к.е.-0,15-0,165 л/га, коннектом, КС-0,4-0,5 л/га, актелліком, к.е.-1л/га та ін.

Насіння сої у допосівний період проти пероноспорозу, церкоспорозу, септоріозу, бактеріозів протруюють бенорадом, ЗП-3 кг/т; максимом ХL т.к.с-1 л/т; бенефісом, МЕ-0,6-0,8 л/т; скарлетом, МЕ-0,4 л/т та ін. Проти комплексу шкідників сходів застосовують інсектицидні протруювачі: табу, КС-0,4-0,6л/т та команч WG-7 л/т. В день сівби проводять інокуляцію насіння сої симбіотичними азотфіксуючими бактеріями і одночасно обробляють мікродобривами: бором і молібденом (40-50 г на гектарну норму насіння). За сухої жаркої погоди в квітні сходи сої також пошкоджуватимуть бульбочкові довгоносики, проти яких доцільне застосування золону, к.е.-2,5-3 л/га та ін. дозволених препаратів.

Розвитку фузаріозу, сім’ядольного бактеріозу на сходах сої запобігають розпушуванням грунту, знищенням кірки і сходів бур’янів досходовим боронуванням і післясходовими культиваціями.

Технічні культури

У квітні з прогріванням грунту бурячищ, розпочнеться вихід жуків бурякових довгоносиків, вони можуть заселити площі культури до появи сходів і чекати їх з’явлення. Незважаючи на те, що посів буряків проводиться тільки токсикованим насінням, господарства повинні мати інсектициди для швидкого їх застосування. Тому площі посівів буряків повинні бути під ретельним постійним наглядом.  Поріг шкідливості бурякових довгоносиків -0,2-0,3 екз. на кв.м.

Сходи буряків захищають актелліком, 500 ЕС, к.е.-1-2 л/га, актарою 25WG, в.г.-0,08 кг/га, дурсбаном 480, к.е. 0,8-2л/га; енжіо 247 SC, к.с. - 0,18 л/га, золоном 35, к.е. - 2-3,5 л/га, нурелом Д, к.е. - 0,8 л/га; фастаком, к.е. - 0,1-0,25 л/га; ф'юрі, в.е. - 0,15 л/га; пестоном, КЕ-2,0 л/га, террахлором 480 КЕ-0,8-2,5 л/га; еліт Хантером, РК-0,25 л/га.

З грунтових фітофагів за достатньої зволоженості грунту шкодитимуть дротяники і несправжні дротяники. За теплого й вологого квітня на рослинах – господарях (калина, жасмин) розмножуватиметься бурякова листкова попелиця.

Посіви озимого ріпаку, що перезимували, знаходяться у доброму та задовільному стані. Шкідливість хрестоцвітих блішок на розеткових листках озимого ріпаку буде більш помітна за посушливої й жаркої погоди, зросте пошкодженість рослин стебловим прихованохоботником.

В третій декаді квітня за досягнення рослинами фази бутонізації-початку цвітіння на рослинах озимого ріпаку шкодитимуть ріпакові листкоїд, квіткоїд. Проти комплексу шкідників рекомендовано застосування інсектицидів: альтекс, КЕ - 0,10-0,15 л/га; альфагард 100, к.е.; альфа-Супер, КЕ - 0,15 л/га, блискавка, КЕ - 0,15-0,165 л/га; борей, КС - 0,10-0,12 л/га; лам-декс, мк.с.- 0,15 л/га; каліпсо 480, КС - 0,15-0,2 л/га; канонір, ВГ -0,05-0,07 кг/га; карате Зеон 050, мк.с. - 0,15 л/га; моспілан, ВП-0,1-0,12 кг/га; штеф-альфацип, КЕ - 0,12 л/га; та додають фунгіциди: фитал, р.к .- 2-3 л/га, амістар екстра 280 SC, к.с.0,75-1л/га, піктор, к.с. - 0,5 л/га, форсаж 500 SC, к.с. - 0,6 л/га.

Заздалегідь, перед початком хімобробок слід  повідомити  власників вуликів про необхідність прийняття заходів по охороні бджіл.

Погодні умови, що прогнозуються в квітні сприятимуть посіву соняшнику, а підвищення температури повітря до 15-160  викличе з’явлення сходів на 10-12 день. Перед сівбою насіння соняшника від комплексу хвороб знезаражують: знезараження насіння від збудників хвороб максимом ХL035FS,т.к.с.-6 л/т, апроном ХL 350ES,т.к.с.-3л/т, вінцитом  050 СS, к.с.-2л/т, дерозалом 500 SC, КС-1,5 л/т, колфуго Супер, в.с.-2 л/т, роял-фло, в.с.к.-2,5-3 л/т

Для захисту проростків та сходів соняшнику від грунтових шкідників насіння протруюють: гаучо 600 FS, ТН-6-9 л/т, модесто Плюс 510 FS, ТН -8 л/т, космосом 250, т.к.с.-4 л/т, круїзером 350 FS, т.к.с.-6-10 л/т.

На сходах  соняшнику від фази сходів до II пари справжніх листків можливі пошкодження сірим буряковим довгоносиками, в окремих районах піщаним мідляком, що може призвести до зрідженості сходів. За ЕПШ понад 2 екз.на кв.м. проти шкідників застосовують децис f-люкс 25, КЕ-0,3 л/га, енжіо. К.с.-0,18 л/га, кораген 20, КС-0,15 л/га.

Картопля

Перед посадкою необхідно провести перебирання, сортування картоплі з вибраковуванням уражених і пошкоджених бульб для недопущення ураження молодих рослин хворобами, якими уражений посадковий матеріал.

Висаджені бульби, а пізніше - молоді пошкоджують ґрунтові шкідники, тому при виявленні їх високої чисельності необхідним є проведення протруєння насіннєвого матеріалу одним із протруювачів: престиж, т.к.с., армад, 1л/т, (ефективний і проти ризоктоніозу, сисних шкідників), селест Топ,т.к.с. 0,5-0,7л/т (ефективний і проти сисних шкідників, ризоктоніозу, альтернаріозу), круїзер 350 т.к.с. 0,3 л/т, еместо Квантум, 273,5 ТН 0,3-0,6л/т, нупрід 600 ТН 0,15-0,25л/т. Для роздрібного продажу населенню для обробки бульб перед посадкою дозволене використання препаратів: престиж, актара, антіжук-Гідро, армада, АС-Селектив, броня, Ін сет, нупрід 600, селест Топ, табу, тирана, шедевр, різні види матадора, ін. у рекомендованих нормах. Проти хвороб бульби обробляють фунгіцидними протруювачами: максим, 025 ТН, 0,75 л/т, ровраль Аквафло,КС, 0,38-0,4 л/т, фунгазіл,к.с. 150мл/т (насіннєва картопля). Для населення - максим,т.к.с. 7,5мл на 10 кг бульб.

Шкідники і хвороби плодових культур 

Погодні умови зими були сприятливими для доброї перезимівлі шкідливих комах у садах. Загинуло в середньому 10, максимально до 20% зимуючого запасу шкідників.

У квітні розпочнеться вихід сірого брунькового довгоносика з місць зимівлі, очікується масове розселення жуків яблуневого квіткоїда. Пройде масове відродження личинок сисних комах: попелиць, медяниць, кліщів. Початок відродження гусениць розанової листокрутки, якою за даними осінніх обстежень заселено 24% дерев, визначається сумою ефективних температур 500 (нижній поріг 80), а масовий вихід – понад 700С, що відповідатиме другій декаді квітня.

Прогрівання грунту до 120С на глибині 10 см сприятиме заляльковуванню яблуневого пильщика, виліт якого розпочнеться у фазі відокремлення бутонів.

Моніліальний опік кісточкових швидко розвиватиметься за високої вологості (понад 70%) і помірній температурі повітря 12-160С.

Проти жуків сірого брунькового довгоносикаквіткоїдалистокруток, личинок сисних шкідників проводять обприскування: актарою, 24%, к.с.-0,14-0,15 л/га, енжіо, 24,7% к.с.-0,18 л/га, або піринексом, 48% к.е.-2 л/га з додаванням проти парші та інших хвороб хоруса, 75% в.г.-0,25 кг/га, чемпа, 77% в.г.-1,5-2 кг/га або косайда, 53,8% в.г.-2-2,5 кг/га. За обробки сортів, що уражуються борошнистою росою, також додають тіовіт Джет, 80% в.г.-8 кг/га, імпакт, 25% к.с.-0,1-0,15 л/га або алмаз, 10% к.е.-0,3-0,4 л/га.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та  правил особистої гігієни.

Н.Романова  (0342) 51-13-89 

 

 

 

 

Святкуючи Великдень,  пам’ятаймо про небезпеку харчового отруєння

Кожен господар ретельно готується до світлого свята Воскресіння Господнього… Завчасно закуповуються харчові продукти, готуються страви  для святкування в колі рідних.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошують:  перш ніж відправитися за покупками пам’ятайте, що на сьогоднішній день основною причиною виникнення харчових отруєнь є недотримання елементарних правил гігієни при зберіганні або приготуванні їжі.

Якщо споживач, купуючи в магазинах свіжі, доброякісні харчові продукти, поводиться з ними неправильно або, купуючи продукти у приватних осіб, забуває про обережність, він піддає себе та близьких непотрібному ризику.

Лікарі часто кажуть: мий руки перед вживанням їжі, не пий сирої води і некип'яченого молока, не їж немиті фрукти, овочі.

Здається, примітивно і набридло. Дійсно, ці всім відомі і тому нудні істини. Але чи варто нехтувати ними? Адже одна з причин того, що харчові отруєння знайомі, на жаль, всім без винятку, криється в забутті цих прописних істин.

Мікроби можуть потрапити в їжу не тільки від хворого, але також з рук здорової людини, з брудної тари, разом з пилом, нерідко їх заносять мухи, гризуни.

У їжі мікроби при сприятливих для них умовах - достатній вологості, температурі - швидко розмножуються і виділяють токсини. Особливо сприятливі умови «знаходять» мікроби в м'ясі, рибі, у вареній, ліверній і кров'яній ковбасі, сирі з непастеризованого молока, в кремі, в некип'яченому молоці. Ці продукти частіше інших є причиною гострих кишкових захворювань.

Небезпека зростає, якщо їжа знаходиться в теплі. Холод, навпаки, затримує розмноження мікробів. Кип'ятіння, сухий жар вбивають мікробів і тим самим зберігають продукти від псування.

Для попередження харчових отруєнь дуже важливо забезпечити збереження чистоти продуктів, дотримуватись правил їх зберігання, не тримати їх занадто довго і правильно з ними поводитися: все, що можна, слід промити проточною водою, добре проварити, просмажити або піддати іншій тепловій обробці.

Особливо треба звертати увагу на збереження чистоти тих продуктів, які не промиваються і не обробляються перед вживанням.

Досвід вчить, що завжди можна запобігти харчовому отруєнню, якщо дотримуватися основних правил зберігання і приготування їжі та особистої гігієни.

Основні правила:

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням ретельно мити руки з милом;
  • м'ясо, рибу, молоко та інші продукти, що швидко псуються, зберігати на холоді;
  • ретельно прожарювати і проварювати страви;
  • приготовлену їжу, що залишилася на другий день, перед вживання кип'ятити або прожарювати;
  • не робити кисляку з сирого молока, використовувати для закваски кип'яченого молока препарат, що продається в аптеках, або додавати сметану.

Нехай ніхто не вважає, що харчові отруєння відбуваються випадково. Запобігти цій випадковості можна, і це залежить від кожного з нас.

Треба берегти своє здоров'я, знати і ретельно дотримуватися санітарних правил зберігання і приготування їжі.

Н.Романова  (0342) 51-13-89 

 

 

 

У зв’язку із змінами законодавства,  система держконтролю за харчовою продукцією

переходить на якісно новий рівень

 

 4 квітня 2018 року набрав чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (№2042), що був  прийнятий Верховною Радою України ще 18 травня 2017 року.

Зазначений Закон є значним кроком у реформуванні системи державного контролю безпечності харчових продуктів, її наближенні до європейських принципів здійснення контролю, що є надзвичайно важливим у контексті виконання зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Документ розроблявся за допомогою експертів Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» та активно підтримувався Єврокомісією.

Як зазначають фахівці та експерти галузі, йдеться про нову систему контролю якості та безпечності харчових продуктів, коли держава перестає диктувати підприємствам, що і як робити, а лише контролює, щоб продукція, що випускається, була безпечною для людини.

Насамперед слід зауважити, чинний Закон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» уже передбачає, що перевірки підприємств харчової промисловості проводять без попереднього повідомлення, однак це суперечить Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», яким передбачено обов’язок держоргану попередити підприємство про перевірку за 10 днів до її початку. Таким чином втрачається ефект раптовості й часто оператор ринку, знаючи про прихід інспектора, часто встигає приховати невідповідності та «з честю» зустріти інспекцію.

З набуттям чинності Закону «Про контроль…» бізнес має бути готовий до приходу представника органу контролю без анонсу. Це не стосується аудиту системи НАССР – аудит постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, проводиться за умови повідомлення оператора ринку не пізніше, ніж за три робочі дні до здійснення такого заходу. Це пов’язано з необхідністю підготувати необхідних пакет документів та забезпечення участі в цьому процесі всіх відповідальних працівників, які відповідають за впровадження системи на підприємстві.

Ще однією новацією, яка запроваджується згаданим Законом, є періодичність перевірок. До набуття чинності Закону про контроль плановий захід державного контролю операторів ринку з високим ступенем ризику здійснюється максимум раз на два роки, з низьким – раз в п’ять років.

З набуттям чинності нового Закону контроль стане ризик-орієнтованим і буде проводитися з періодичністю, достатньою для досягнення цілей цього закону – підвищення безпечності продуктів. Тобто підприємства перевірятимуть залежно від ступеню ризику для життя і здоров`я людей. Наприклад, суб’єкт господарювання, який віднесений до високого ступеня ризику, буде перевірятися раз у квартал. Під час такої категоризації братимуться до уваги вид продукції, з якою має справу підприємство, особливості відповідного виробничого процесу, кількість виготовленої продукції, результати попередніх заходів державного контролю, ефективність бізнес-процесів підприємства й інша інформація, що може свідчити про порушення ним законодавства.

Також, за новим законом, інспектори Держпродспоживслужби здійснюватимуть перевірки згідно з уніфікованим актом перевірки. Цей документ міститиме вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним, що мінімізує корупційні ризики.

Водночас бізнес, який грубо порушує законодавство, відразу потрапляють в категорію недобросовісних, оскільки відповідно до нового Закону в разі потрапляння в роздрібну торгівлю небезпечних для життя й здоров’я харчових продуктів Держпродспоживслужба негайно після виявлення цього факту оприлюднює на своєму сайті відповідну інформацію.

За порушення нового Закону передбачені жорсткі санкції для порушників. Так сума штрафу для юридичних осіб може досягати 70 тисяч гривень – залежно від скоєного правопорушення. Суми штрафів фіксовані й визначені у мінімальних заробітних платах (на 2018 рік встановлено мінімальна заробітна плата у місячному розмірі 3723 гривні), що знімає корупційні ризики та дозволяє уникнути можливості впливу перевіряючого на оператора ринку.

Закон визначає 8 видів порушень із 19-ти, накладанню яких передує припис – письмова вимога посадової особи органу контролю про усунення порушення. Невиконання припису тягне застосування заходу адміністративного впливу у вигляді штрафу.

Для прикладу це такі порушення як:

-          виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності – штраф 74 460 грн на юридичних осіб, на фізичних осіб-підприємців – 40 954 грн;

-          виробництво, зберігання харчових продуктів або кормів без отримання експлуатаційного дозволу – штраф 111 690 грн на юридичних осіб, на фізичних осіб-підприємців 74 460 грн;

-          невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) штраф 111 690 грн на юридичних осіб, 55 845 грн на фізичних осіб-підприємців;

-          порушення вимог щодо забезпечення простежуваності – штраф 238 272 грн на юридичних осіб, на фізичних осіб-підприємців – 18 615 грн;

-          пропонування до реалізації або реалізація швидкопсувних харчових продуктів або кормів, строки зберігання яких закінчилися, якщо внаслідок цього харчові продукти або корми не стали шкідливими для здоров’я людини або тварини, - 44 676 грн штрафу на юридичних осіб, на фізичних осіб-підприємців – 29 784 грн тощо.

Якщо ж будуть виявлені фактори, які становитимуть загрозу для життя і здоров’я людини, то головний державний інспектор Держпродспоживслужби має право ухвалити рішення про тимчасове припинення роботи підприємства на строк до 10 робочих днів. Зупинення роботи понад цей строк здійснюється лише за рішенням суду.

Причому такі перевірки можуть бути не тільки на виробництві. Наприклад, нерідко буває, що товар псується під час перевезення або неправильного зберігання в магазині. Тоді, щоб знайти винного, буде перевірятися весь ланцюжок. Крім того, у перевірках зі сторони суб’єкта господарювання можуть брати участь представники громадських організацій.

Щоб скоротити випадки можливої корупції в ході інспекцій новий Закон передбачає відеофіксацію заходу контролю. І з 4 квітня поточного року для проведення відеофіксації перевірок згода суб'єктів господарювання не потрібна. При цьому право проводити відеофіксацію має не лише інспектор, але й сам суб’єкт господарювання. Така норма дозволяє у випадку суперечки мати неупереджені докази та уникнути необ’єктивності й за необхідності довести неправомірність дій інспектора або порушення вимог законодавства підприємцем та зробить процес перевірок більш прозорим.

За Законом про контроль, якщо оператор ринку не згоден із результатами першого лабораторного дослідження, він має право вимагати проведення так званого арбітражного дослідження, результати якого є остаточними.

Кардинальні зміни очікують і на імпортерів харчових продуктів та кормів.

Зокрема, закон дає чітке визначення поняття «вантаж».

Крім того, Закон передбачає 5-річний перехідний період, упродовж якого відповідні мають бути належним чином оснащені пункти пропуску на українському кордоні для здійснення перевірок безпосередньо на державному кордоні. Упродовж зазначеного періоду відповідні перевірки можуть здійснюватися, як і раніше, у зонах митного контролю на території України.

Навіть після облаштування прикордонних постів, згідно з установленими вимогами, не всі види харчових продуктів і кормів підлягатимуть контролю на державному кордоні. Лише визначений відповідним наказом Мінагрополітики перелік харчових продуктів і кормів (переважно тваринного походження, а також сіно та солома) буде підлягати під цю вимогу. Продукція, що не додана до відповідного переліку, підлягатиме контролю безпечності на кордоні лише у виняткових випадках.

Також чітко визначається перелік супровідних документів під час перевезення продукції, порядок і частота перевірки, підстави для відбору зразків і їх лабораторного дослідження в рамках фізичної перевірки.

Слід зауважити, що з 4 квітня поточного року у разі надходження звернення громадянина про порушення у сфері безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужба має право здійснювати позапланові перевірки без отримання погодження органу державної влади, який здійснює формування політики у цій сфері (Державної регуляторної служби або Міністерства агарної політики та продовольства). Реалізація положень Закону у цій частині дозволить оперативно реагувати на звернення фізичних осіб та проводити щодо усунення порушень.

Н.Романова  (0342) 51-13-89 

 

 

 

 



« повернутися до списку новин