A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 31.05.2018 13:24
Кількість переглядів: 958

Органічне виробництво  -  майбутнє виробництво  України

Фото без опису

Органічне сільське господарство ґрунтується на основних принципах : здоровя, екологія, справедливість і турбота.

З огляду на це, з метою ознайомлення  з досвідом  країн-сусідів у сфері органічного виробництва, сертифікації, розвитку  ринків органічної продукції та їх підтримки з боку державних органів,  з  14.05 по 23.05 2018 року у м.Житомирі  відбувся  тренінг щодо органічного  виробництва харчової продукції за підтримки  проекту  «Німецько-українська співпраця в галузі органічного землеробства».

Усього навчання відвідало 23 учасники - представники Головних управлінь Держпродспоживслужби та структурних підрозділів ОДА з питань агропромислового розвитку з Івано-Франківської, Львівської, Волинської,Закарпатської, Тернопільської, Чернівецької, Київської  областей.

Основною темою  навчання- тренінгу  були вимоги до  органічного  виробництва  в  країнах ЄС та Україні. Органічне  виробництво - це цілісна система господарювання та виробництва харчових продуктів, яка поєднує в собі найкращі практики з огляду на збереження  довкілля, рівень біологічного розмаїття, збереження природних ресурсів, застосування високих стандартів належного утримання (добробуту) тварин та метод виробництва, який  відповідає певним вимогам до продуктів, виготовлених  з використанням  речовин  та процесів природного  походження.

Таким чином метод органічного виробництва відіграє подвійну  соціальну роль: з одного боку, забезпечує специфічний ринок, який відповідає потребам  споживача в органічній продукції, а з іншого – забезпечує  загальне благо, сприяючи  захисту довкілля, належному утриманню тварин. 

Метою правової системи,  яка регулює сектор органічного виробництва, має бути забезпечення  чесної конкуренції та належного функціонування внутрішнього ринку органічної продукції, а також підтримка  та виправдання  довіри споживачів до продуктів, маркованих як органічні.

Україна займає 20 місце у світі та 11 місце в Європі  з органічного виробництва   На превеликий жаль, протягом кількох десятиріч в сільському господарстві  України використовувалися хімічні засоби захисту рослин та мінеральні добрива, і славетні українські чорноземи почали деградувати.

Безперечним   фактом є те, що вміст гумусу в грунті  більшості регіонів України зменшується. В той же час  звичними стали випадки масових отруєнь людей та алергічних захворювань від споживання харчових продуктів, вироблених із застосуванням згаданих технологій.

Ще раніше  з подібним становищем  зіштовхнулись споживачі  країн Західної Європи і там працювали  традиційні ринкові принципи: є попит  на високоякісну безпечну продукцію - є пропозиція. Почало потужно розвиватися так зване органічне сільське господарство та, відповідно, ринок сертифікованих органічних продуктів. З цією метою  Рада Європейського Союзу  прийняла в 2007 році Постанову № 834 щодо органічного виробництва  та маркування  органічних продуктів, а в 2008 році -   Постанову № 889,  детальні правила  щодо органічного виробництва, маркування  і контролю  для впровадження  Постанови Ради (ЄС) № 834/2007.

На сьогоднішній день в Україні є лише проект  закону « Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»  № 5448, який був прийнятий  у травні 2018 року у першому читанні ВР.

Н.Романова  (0342) 51-13-89 

 

 

Увага:  випадки африканської чуми свиней  встановлено в Черкаській та Одеській областях

                                Фото без опису

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує суб’єктам господарювання,  які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней, утриматись від господарських зв’язків із підприємствами, що працюють на території, де зафіксовано випадки африканської чуми свиней.                                                      

Відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області 23.05.2018 в підсобному господарстві психоневрологічного інтернату (с.  Мале Старосілля, Смілянський район, Черкаська область) було зареєстровано захворювання та загибель свині.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ) (м. Київ) 23.05.2018 встановлено діагноз - африканська чума свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 005282 п.м./18 від 23.05.2018).

Крім того, відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області в особистих підсобних господарствах громадян (с. Нова Покровка, Ізмаїльський район та с. Василівка, Болградський район Одеськаська область) було зареєстровано захворювання та загибель свиней.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в ДНДІЛДВСЕ 23.05.2018 та 24.05.2018 встановлено діагноз АЧС (звіти про результати дослідження № 005276 п.м./18 від 23.05.2018 та № 005220 п.м./18 від 24.05.2018).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів АЧС проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при відповідних райдержадміністраціях, рішеннями яких затверджено плани з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.

В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.

Н.Романова  (0342) 51-13-89 

 

 

 

Увага: посадкам картоплі загрожують личинки колорадського жука,  а цибулі – ураження пероноспорозом

Фото без опису

За даними спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в області, станом на 29.05.2018 року  відродження личинок колорадського жука та пошкодження ними рослин картоплі спостерігається в індивідуальних селянських господарствах Богородчанського, Галицького,  Надвірнянського, Тлумацького, Тисменицького районів  на ранніх посадках картоплі та помідорів.

Для недопущення масового пошкодження рослин картоплі рекомендуємо обстежити посадки картоплі і при наявності личинок І-ІІ віку  (при чисельності 10-20 екз. на рослину, за 8-10% заселених рослин) провести захист посадок, застосовуючи хімічні препарати – кораген, к.е, 60 мл/га, каліпсо, к.е – 0,1л/га, біскайя, о.д., 0,2л/га, конфідор Максі, в.г. 0,05-0,08 кг/га, наповал, КС, 0,15 л/га, актара в.г. 0,06-0,08 кг/га і аналоги (антіжук, бомбардир) та інші дозволені «Переліком…» препарати. Дані препарати будуть ефективні і проти листоїдів.

Останніми роками все більшого поширення набуває біологічний метод захисту, зокрема застосування Актофіту,  0,2%к.е. з нормою витрати – 0,3-0,4 л/га з двохразовою обробкою через 8-10 днів.

Крім того, погодні умови ІІІ декади травня сприяли  ураженню рослин цибулі пероноспорозом (несправжньою борошнистою росою). На листках утворюються жовтуваті овальні плями різного розміру, які швидко розростаються і покриваються сіро-фіолетовою плівкою.

Часто листя в місцях ураження згинаються верхівкою вниз. При сухій погоді уражені ділянки мають вигляд білих плям, а хворі листки засихають.

Обмежити поширення хвороби необхідно обприскуванням в період вегетації  цибулі (крім на перо)  фунгіцидами.

В приватному секторі застосовують препарати дозволені для роздрібного продажу населенню:  квадріс, к.с.  – 6 мл на 5 л води на 1 сотку, ридоміл голд, в.г. – 25 г на 5 л води на 1  сотку, фитал, рк – 20 мл на 5 л води на 1 сотку.  Біопрепарати -  псевдобактерін – 2 (респекта) в.р.- 1 л/га.

УВАГА: захисні обробки сільськогосподарських культур при підвищених температурах, вище 25ºС, найефективніше проводити у ранішні і вечірні години, і при роботі з агрохімікатами необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог  ДСП 8.8.1.

Н.Романова  (0342) 51-13-89 

 

 

 

Як попередити негативний вплив пестицидів на життєдіяльність людини?  – поради спеціалістів Держпродспоживслужби

Фото без опису

Пестициди - це отруйні речовини, які використовуються для знищення шкідника як рослинного, так і тваринного походження і застосовуються в сільському господарстві і в домашніх умовах.

Як уникнути отруєння пестицидами? 

  • Уникайте використання пестицидів у вітряну погоду (швидкість вітру перевищує 2,5 м/с).
  • Під час внесення пестициду стійте так, щоб на вас не зносило вітром бризки або пил пестицидів.
  • Розпилюйте аерозоль якомога ближче до оброблюваного об'єкта, використовуючи наконечники для дрібнокрапельного обприскування.
  • Якщо хтось біля вашого будинку працює з пестицидами, щільно закривайте вікна та двері, не випускайте дітей гуляти на вулицю.

Пестициди можуть потрапити на шкіру під час роботи на присадибній ділянці,  бути знесені вітром або випадково розпилені на вас. 

Передусім необхідно:

  • Зупинити шкідливу дію отрути, змивши пестицид зі шкіри й одягу, використайте для цього найближче джерело води.
  • Якомога швидше прийняти душ з милом. За відсутності душу ретельно вимийте руки, волосся, обличчя, прополощіть водою порожнини рота і носа.
  • Після душу вдягнути чистий одяг і випрати забруднений.
  • При ураженні деякими типами пестицидів за декілька хвилин може статися пошкодження очей. Оболонки очей поглинають пестициди швидше, ніж будь-яка інша частина тіла. Тому при попаданні отрути в очі необхідно:
  • Негайно промити очі чистою водою, двопроцентним розчином соди або рідиною для очей.
  • Промивати очі потрібно протягом 15 хвилин, при подразненні очей звернутися до лікаря.

Маючи справу з будь-яким отруєнням, дійте швидко!

Як ви вже зрозуміли, пестициди небезпечні, такими вони виробляються тому, що їхнє призначення - когось або щось знищувати. Щоб не допустити попадання пестицидів в організм людини, необхідно застосовувати безпечні методи їх використання. 

Враховуючи наступні поради, ви можете зменшити небезпеку при роботі з пестицидами:

  • Усі пестициди, що продаються в Україні, повинні мати етикетку, на якій подається необхідна інформація про них.
  • Перед застосуванням пестициду прочитайте уважно все написане на етикетці, навіть якщо раніше користувалися цим препаратом - не покладайтеся на свою пам'ять.
  • Користуйтеся рекомендаціями, поданими на етикетці, які є найкращим помічником для безпечного та економічного використання пестицидів.
  • Не застосовуйте пестициди обмеженого використання, ці препарати занадто небезпечні, щоб працювати з ними без спеціальної підготовки.
  • Суворо дотримуйтесь інструкції щодо застосування пестициду, використовуйте лише зазначену кількість, у певний час, за тих умов, для тієї мети, яка вказана.
  • Не використовуйте більше пестицидів, ніж вказано на етикетці.
  • Знайдіть на лицьовому боці етикетки одне з сигнальних слів, яке проінформує вас про те, наскільки небезпечним є вплив пестициду на організм людини:

"Небезпечно для життя!" - означає дуже отруйний;

"Небезпечно!" - означає помірно небезпечний;

"Обережно!" - означає менш небезпечний.

  • Закривайте шкіру при роботі в полі, на городі, носіть сорочку з довгими рукавами, штани, капелюх, чоботи або черевики зі шкарпетками і рукавиці, які можна добре почистити.
  • Користуйтесь захисними окулярами і респіраторами або протигазами, які повинні бути правильно підібрані і щільно прилягати до обличчя.
  • Вимийте руки та обличчя з милом перед тим, як їсти, пити, палити або купатися.
  • Мийте фрукти і овочі з поля перед тим, як їх їсти.
  • Не беріть дітей на поле, яке оброблялося пестицидами.
  • Періть ваш робочий одяг в гарячій воді, окремо від інших речей.
  • Добре вимийте руки після закладки робочого одягу в пральну машину.
  • Вимийте рукавиці, взуття водою з милом після використання та перед  тим, як їх зняти.
  • Не заходьте на поле, де є попереджувальні плакати.
  • Не паліть під час роботи з пестицидами або на обробленому ними полі.
  • Не використовуйте воду з дренажних канав або зрошувальних систем, щоб пити або мити овочі та фрукти, вона буде забруднена пестицидами.
  • Не беріть з собою їжу та напої в поле, що обробляється пестицидами.
  • Ніколи не беріть тару з-під пестицидів для використання вдома. Це небезпечно.
  • Не спалюйте упаковку пестициду, при згорянні вона може виділяти отруйні пари.
  • Ніколи не зберігайте пестициди в немаркованій тарі.
  • Ніколи не перемішуйте пестициди руками.
  • Змішуйте пестициди в добре провітрюваному приміщенні або надворі.
  • Заливаючи промивальну речовину в бак для розпилювання рідких пестицидів, не проливайте її на землю, стійте так, щоб пестицид не зносило на вас вітром.
  • Зберігайте пестициди закритими у місцях, недоступних для людей.

Сподіваємося, що дотримання цих порад допоможе уникнути небезпечних ситуацій і ви зможете, в разі необхідності, попрацювати з пестицидами, не нашкодивши при цьому своєму здоров'ю.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь