A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Захистіть себе самі

Дата: 18.06.2018 11:24
Кількість переглядів: 647

В останні роки велике розповсюдження отримало вирощування сільськогосподарської продукції на індивідуальних присадибних ділянках і у фермерських господарствах. Та все частіше постає питання, як зберегти врожай від шкідників, які так швидко розмножуються? Як вберегти їх від хвороб, що часто пошкоджують садові та ягідні культури та від бур’янів?

 Безумовно, перш за все, це – знання агротехнічних заходів землеробства, догляд за рослинами. При невеликій кількості шкідників, бур’янів з ними боротися краще вручну. А як бути, якщо їх багато і у вас, і на сусідніх ділянках?  В такому разі рекомендується застосовувати хімічні (пестициди) та біологічні засоби захисту рослин.

 В нашій країні продаж приватним особам хімічних та біологічних засобів захисту рослин не обмежений, тому використання їх потребує обережності.

 При неправильному використанні вони становлять для людини певну небезпеку. Тільки деякі мають високу вибіркову дію, не впливаючи на людину. Більшість же препаратів не тільки знешкоджують шкідників, а й, вступаючи у взаємодію зі структурами організму людини, можуть викликати порушення її життєдіяльності, призвести навіть до отруєння. Вірогідність отруєння та його клінічні прояви залежать від токсичності препарату, дози, шляхів потрапляння, терміну дії, стану організму. Окрім гострих, можуть бути й хронічні отруєння, які розвиваються повільно, при тривалому потраплянні отруйних речовин у невеликих дозах.

Деякі хімічні, а особливо біологічні, засоби захисту можуть викликати у контактуючих з ними осіб алергічні реакції: почервоніння шкіри, появляється зуд, набряки, іноді приступи задухи.

Тому всі пестициди допускаються до застосування тільки після детальних біологічних і токсикологічних досліджень та з дозволу МОЗ України.

 Кожна людина, яка використовує на своїй ділянці пестициди, має знати, в яких випадках вони можуть викликати отруєння: при потраплянні на незахищену шкіру та слизові оболонки, при вдиханні повітря, що містить пестициди, при вживанні води та контакті з предметами, забрудненими пестицидами.

Для того, щоб уникнути можливої несприятливої дії при роботі з пестицидами, перш за все не повинні використовуватися препарати, заборонені для продажу – це небезпечно! Препарати, які реалізуються населенню, повинні мати герметичне упакування та обов’язково забезпечуватись етикетками, на яких вказані рекомендації по застосуванню і застереження при роботі з даною речовиною.

 При перших ознаках отруєння слід негайно припинити роботу і звернутись в найближчу лікувальну установу для отримання медичної допомоги, або викликати швидку допомогу.

У випадку підозріння на отруєння, під час, або після закінчення робіт з пестицидами (отрутохімікатами) необхідно:

-   негайно вийти (або винести потерпілого) із зони забрудненої пестицидами;

- незалежно від характеру хімічного препарату (отрутохімікату), який викликав отруєння, необхідно звільнити потерпілого від забрудненого одягу, в якому він працював;

- у випадку потрапляння розчину отрутохімікату на відкриті ділянки шкіри - ретельно змити водою з милом;

- якщо розчин потрапив в очі – промити добре водою, або 2% розчином питної соди;

- якщо розчин потрапив у шлунок – випити пару склянок води та викликати блювання подразнюючи пальцем задню стінку гортані. Після промивання шлунку прийняти сорбенти (активоване вугілля та ін.).

Ні в якому разі не можна викликати блювання у потерпілих при втраті свідомості або судомах.

При ослабленні дихання слід піднести до носа потерпілого нашатирний спирт, або почати робити штучне дихання.

Після надання першої допомоги потрібно якнайщвидше викликати лікаря для надання кваліфікованої медичної допомоги.

Пам’ятайте, що дотримання регламентів застосування пестицидів, особистої гігієни та заходів безпеки при проведенні робіт з ними гарантує безпечність для Вашого здоров'я.  

 

 

 

Лікар з загальної гігієни   Івано-Франківсь-

кої  міськрайонної філії  ДУ  « Івано-Франківсь-

кий ОЛЦ МОЗ України»                                                            Гульванюк Є.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь