A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

В числі перших

Дата: 18.06.2018 13:45
Кількість переглядів: 851

Фото без опису

14 червня і у Києві відбувся форум керівників  медзакладів, що підписали договори з Національною службою здоров’я. Разом з представниками МОЗ, НСЗУ та проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», який надає методологічну підтримку закладам, обговорили, як працюватиме «первинка» з липня 2018 року.  

Тлумацький центр первинної медичної допомоги в числі перших 149 комунальних закладів України та 4-х з області, що надають первинну медичну допомогу, з липня буде фінансуватися за новою моделлю. Фактично саме в нас вперше запрацює принцип «гроші йдуть за пацієнтом». НСЗУ із загальних податків щомісячно оплачуватиме на рахунки закладу встановлену суму за кожного пацієнта, незалежно від того, чи звертається він за медичними послугами.

У той же час з 1 липня для всіх медичних закладів, що надають первинну медичну допомогу, почне діяти новий порядок надання ПМД та пакет послуг. Уперше в Україні пацієнти та лікарі матимуть чіткий перелік медичних послуг на «первинці», який гарантовано оплачується державою та є безоплатним для пацієнтів.

Зокрема, до послуг лікаря первинної медичної допомоги входить запобігання хвороб, в тому числі профілактичні огляди для пацієнтів із семи груп ризику, вісім основних аналізів і досліджень, профілактичні щеплення, діагностика та лікування хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів, спостереження неускладненої вагітності та супровід хронічних хворих, а також направлення на діагностику та лікування на інші рівні медичної допомоги у разі необхідності.

«Ми впритул наблизилися до моменту, заради якого починали цю реформу два роки тому. Моменту, коли ми маємо нові правила роботи первинної медицини: нові правила формування доходу лікаря і нові послуги для пацієнта, які на 100% оплачує держава. Це також нові вимоги до сервісу та оснащення лікарських практик, які передбачені  договором з НСЗУ. Це сімейні лікарі, які змінюють відношення до пацієнтів. Ми розвиваємо електронну систему охорони здоров’я, без якої неможливо долучитися до реформи і яка зовсім скоро стане потужним інструментом в роботі всієї системи охорони здоров’я. За рік-два не треба буде їхати у Польщу, щоб подивитися, як працює ефективна «первинка». Це можна буде побачити в Україні. У тих закладах, які сьогодні почали працювати з НСЗУ», — зауважив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

 «З первинної медичної допомоги починають працювати нові правила в системі охорони здоров'я України. Люди відчують переваги нової моделі. Така модель стимулює лікаря піклуватися про здоров’я населення, що висловило йому довіру, обравши його шляхом підписання декларації про вільний вибір лікаря. Це початок нового мислення і нових взаємовідносин, від яких у виграші будуть і пацієнти, і медики первинки», — пояснив голова Національної служби здоров’я Олег Петренко.

Потужну методологічну підтримку на шляху  переходу на нову систему фінансування та впровадження реформи охорони здоров’я на «первинці» нам надавали експерти Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії».

«Сполучені Штати з гордістю підтримують діяльність Уряду України та Міністерства охорони здоров’я, спрямовану на реформування та модернізацію системи охорони здоров’я. Ми впевнені, що реформи, у центрі уваги яких стоїть пацієнт, покращать якість послуг, а також приборкають корупцію і марнотратство. Уряд США і надалі готовий фінансово та технічно підтримувати реформування сектору охорони здоров’я в Україні з тим, щоб отримати систему, яка покращить життя українців», — зазначила Посол США в Україні Марі Йованович.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь