A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 06.07.2018 15:55
Кількість переглядів: 725

Обережно: картопляна хвороба! Корисні поради для споживачів

 

Картопляна хвороба хліба – одне з найпоширеніших захворювань хліба, що спричиняється спорами картопляної (сінної) палички,  які потрапляють у хліб разом з борошном.

Ці спори гинуть тільки при  температурі 130 градусів С . Найбільшого розвитку ці мікроорганізми досягають при температурі 35-40 градусів С. Тому хвороба найчастіше проявляється в літній період.

Хліб , заражений картопляною хворобою, може накопичувати отруйні речовини і в їжу непридатний. До речі, зіпсований хліб може добряче зашкодити здоров’ю, спричинити харчове отруєння,, а систематичне споживання неякісного продукту може призвести до астматичних хвороб.  До того ж, заражений хліб не можна викидати на смітник або годувати ним тварин. Спеціалісти радять його спалити, чи закопати, а місце, де він лежав, обробити оцтом.

Картопляною хворобою заражається в основному пшеничний хліб, особливо більшої маси. Прискорюють цей процес низька кислотність та підвищена вологість виробів. Вражений хліб спочатку втрачає свій природний смак і аромат, потім з’являється своєрідний запах перестиглої дині або валеріани. У міру розвитку хвороби запах посилюється і набуває відтінок гниючих фруктів. М’якуш стає липким, при розломі спостерігаються слизові тягучі нитки, тому друга назва хвороби - «тягуча хвороба».

Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись наступних вимог при купівлі та використанні хлібобулочних виробів:

  1. Купувати хліб і  хлібобулочні вироби на підприємствах торгівлі, де створені умови для зберігання даної продукції (провітрювані складські приміщення, торгові зали з кондиціонуванням повітря, спеціально обладнані полки або вітрини для реалізації  хліба, булок, батонів).
  2. Не купуйте багато хліба про запас.
  3. Зберігати хлібобулочні вироби в тканинних мішечках, а якщо температура повітря в квартирі вище 20 градусів С,- то і в холодильнику.
  4. Якщо на розрізі хліб викличе у вас сумніви - не їжте його, зверніться в магазин, де ви його купили.

Н.Романова  (0342) 51-13-89 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь