A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ЗБЕРЕГТИ ВРОЖАЙ ЯБЛУНЕВИХ САДІВ ВІД ХВОРОБ

Дата: 25.07.2018 15:04
Кількість переглядів: 744

Хвороби яблуні  порушують фізіологічні процеси у рослинному організмі, що зумовлює негативний вплив на  ріст і розвиток, внаслідок чого знижується врожайність, погіршується якість продукції, вкорочується продуктивний період, та призводить до передчасної загибелі дерев. Серед найбільш поширених і небезпечних хвороб яблуні в нашому регіоні є парша, моніліоз (гниль плодів), альтернаріоз, борошниста роса.

Збудники парші зимують у сумчастій стадії, яка розвивається на уражених листках, а також у формі грибниці, що зберігається взимку в тканинах кори уражених пагонів. Масово яблуня уражується паршею під час розпускання бруньок, цвітіння і утворення зав’язі. Сприятливі умови для розвитку парші створюються в ущільнених, погано провітрюваних насадженнях, а також у садах із високими загущеними кронами дерев. Шкідливість парші полягає в обмеженні асиміляційної поверхні внаслідок ураження й передчасного опадання листя. У випадку сильного пошкодження квіток та зав’язі парша може повністю знищити врожай, до того ж товарна якість плодів значно знижується. 

Збудник борошнистої роси — гриб, що уражує листки, молоді пагони, суцвіття, рідко зав’язь і плоди. Перші ознаки хвороби з’являються відразу після розпускання бруньок. Прояви первинної інфекції у вигляді борошнисто-білого нальоту з’являються на розетках молодих листків і суцвіттях. Листки деформуються та стають ланцетоподібними, листкові пластинки закручуються краями вниз, грубшають, втрачають тургор і засихають. Найбільше уражуються молоді пагони рослин.

 У  період цвітіння збудник альтернарії  інфікує квітки, рухається до квітколожа або середини плода, потім інфекція перебуває  в стані спокою. В міру достигання плода збудник альтернаріозу розвивається в насіннєвій камері, де він має сприятливі умови вологості й живлення. Це викликає гниття серцевини. Плід передчасно забарвлюється, на розрізі в насіннєвій камері добре видно сірий пухнастий міцелій. Інфіковані плоди погано зберігаються, втрачають тургор та стають гіркуватими на смак. Часто хвороба розвивається на фоні ураження плодів підшкірковою плямистістю (гіркою ямковістю), сильним загаром, низькотемпературним опіком та іншими функціональними хворобами.

З початку формування плодів збудник  моніліозу проникає в плоди через насіннєву камеру. Впродовж вегетації збудник проникає через фізичні мікротравми або пошкодження шкідниками в плоди і ягоди та викликає загнивання. Особливо інтенсивно хвороба розвивається у вологі роки під час вегетації. Після збирання врожаю продовжується ураження плодів та ягід плодовою гниллю у сховищах і холодильниках. Надзвичайно небезпечним є прояв хвороби у вигляді моніліального опіку, оскільки уражується багаторічна деревина.

 Пріоритетним напрямом сучасного розвитку плодівництва в Україні є впровадження інтегрованого захисту рослин. Інтегрований захист рослин – це системне комплексне застосування всіх можливих і доступних профілактичних і винищувальних методів. Агротехнічній метод – комплекс заходів, спрямований на створення сприятливих умов для розвитку плодових дерев, ягідних кущів, збільшення їх довговічності, підвищення продуктивності та несприятливих умов для шкідливих організмів. До оцього комплексу входять такі заходи: добір стійких сортів проти шкідників та хвороб, правильній вибір місця під нові сади з урахуванням вимог окремих порід і сортів, згрібання й знищення опалого листя, вирізування сухих и пошкоджених гілок, осіннє обмазування штамбів дерев тощо. Агротехнічній метод відіграє значною мірою запобіжну роль, лише частково винищувальну. Фізико – механічний метод – полягає у використанні заходів спрямованих на знищення та пригнічення патогенів у посівному та податковому матеріалу. Фізичні прийоми пов’язані з використанням високих та низьких температур та інше. У нинішніх умовах інтенсифікації виробництва плодів яблуні в інтегрованих системах захисту домінуючим вважається хімічний метод, оскільки він є і порівняно простим у застосуванні, і достатньо ефективним. Хімічний метод захисту рослин від хвороб ґрунтується на використані хімічних речовин, які обмежують розвиток збудників інфекційних хвороб. При виборі асортименту відповідних препаратів необхідно визначити природу виникнення хвороби і фактори, що сприяють її розвитку. Суттєве значення в досягненні високої ефективності застосування хімічних препаратів має врахування особливостей розвитку збудника і грунтово-кліматичні умови району. На даному етапі ведення садівництва для захисту врожаю яблунь від хвороб рекомендовано провести обробку насаджень наступними хімічними препаратами: Топсин М – 2 кг/га, Флінт – 0,14 кг/га, а за 15 днів до збирання врожаю з метою забезпечення лежкості плодів під час зберігання - препаратами  Хорус – 0,25 кг/га та Свірч – 1 кг/га. Крім цього, з метою зменшення ураження плодів хворобами, рекомендуємо уражені гнилями плоди видаляти із садів. 

    При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки та особистої гігієни.

 

    Провідний спеціаліст управління

   фітосанітарної безпеки                                                                  І.Збіглей

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь