A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ СТАТИСТИКИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 26.07.2018 13:45
Кількість переглядів: 649

 

До дня Яремче

Фото без опису

Фото без опису

   

Головне управління статистики інформує. Яремче – одне з найвідоміших курортних міст України.  Сьогодні місто – адміністративний центр Яремчанської міської ради, до складу якої входять селище міського типу Ворохта, села Микуличин, Татарів, Яблуниця та село Поляниця, поруч з яким знаходиться найбільший в Україні курорт «Буковель».

На даний час на території Яремчанської міськради проживає 23,2 тис. мешканців, що складає 1,7% від чисельності наявного населення області, в тому числі у місті Яремче – понад 8 тис. осіб або 34,9 % чисельності населення міськради. Найбільшу частку жителів міста складають особи у віці 20–39 років (28%) та 40–59 років (26%).

Яремче – надзвичайно красиве та колоритне місто, тому притягує до себе туристів з усіх куточків України та інших держав. Туризм є основою економіки міста. За кількістю туристів, які обслуговуються суб’єктами туристичної діяльності (туроператорами та турагентами), місто є лідером не лише серед міст та районів області, а й серед регіонів України (після м.Києва, Львівської, Дніпропетровської та Одеської областей). Дохід суб’єктів туристичної діяльності від надання туристичних послуг у 2017 році склав понад чверть мільйона гривень або 88,6% загальнообласного показника.

Важливою складовою туристичної індустрії є колективні засоби розміщування, які виконують одну з найваж­ливіших функцій у сфері обслуговування туристів. На кінець 2017 року на території Яремчанської міськради, здійснювали діяльність 108 готелів та аналогічних засобів розміщування туристів і 15 спеціа­лізованих засобів розміщування (санаторного типу), в яких упродовж року перебувало 177,3 тис. осіб. За кількістю туристів, які перебували у цих закладах, місто посіло перше місце серед міст обласного значення та районів області.

 Майже  кожен  другий  турист,  що  відвідав  Яремчанську курортну зону,  надавав перевагу готелям, кожен восьмий – туристичним базам, іншим місцям для тимчасового розміщування, кожен дванадцятий – базам відпочинку. Із загальної кількості туристів 7,2 тис. –  громадяни іноземних держав, переважаюча частка яких надавала перевагу готелям та аналогічним засобам розміщування. Крім того, упродовж року у Яремчанській курортній зоні побували понад 1,3 млн. одноденних відвідувачів та екскурсантів.

Дедалі більшого розвитку набуває зелений туризм. У 2017 році фізичні особи-підприємці надавали послуги з розміщування у 270 приватних садибах (88,2% від їх загальної кількості по області та 71,6% – по Україні), в яких упродовж року перебувало близько 50 тис. осіб.

Основу промислового комплексу міста складають підприємства з виробництва харчових продуктів, неметалевої мінеральної продукції, з оброблення деревини, виготовлення виробів з деревини. За 2017 рік промисловими підприємствами реалізовано продукції (товарів, послуг) на 503,6 млн.грн, що склало 1,1% загальнообласного обсягу. У розрахунку на одну особу населення реалізовано промислової продукції на 21,7 тис.грн, що відповідає 8 місцю серед міст обласного значення та районів області.

На території Яремчанської міськради активно ведеться житлове будівництво. У 2017 році прийнято в експлуатацію 27,9 тис.м2 загальної площі житла або 4,5% загальнообласних обсягів. У розрахунку на 10 тис. осіб це склало 12,4 тис.м2 (в середньому по області – 4,5 тис.м2 ) і є найвищим показником серед міст обласного значення та районів. Порівняно з попереднім роком обсяги прийнятого в експлуатацію житла збільшено на 25,3%, за темпом росту будівництва житла місто посіло 5 місце серед міст обласного значення та районів області. Середній розмір одного помешкання становив 186,2 м2, що є найвищим показником серед міст і районів області.

Підприємствами та організаціями Яремчанської міської ради, за рахунок усіх джерел фінансування упродовж 2017 року освоєно 303,9 млн.грн капітальних інвестицій або 3,1% загальнообласного обсягу. У розрахунку на одну особу населення це складає 13,4 тис.грн (в середньому по області – 7,1 тис.грн). Серед міст обласного значення та районів за обсягом освоєних капітальних інвестицій місто посіло 7 місце, у розрахунку на 1 особу – 2.

Інвесторами  з  8  країн  світу на кінець  2017 року  вкладено в економіку міста 10,1  млн.дол.  США   прямих   іноземних   інвестицій   (акціонерного   капіталу)  або  446,9 дол. США  у  розрахунку  на  одну особу  населення  (в середньому по області – 660,3 дол. США).

Партнерами міста Яремче в експорті товарів були нерезиденти з 14 країн світу, яким відвантажено товарів на 1,3 млн.дол. США. Підприємства міста експортували, в основному, деревину і вироби з деревини. Найбільші їх обсяги експортували до Угорщини, Лівану та Румунії. У січні–травні 2018 року обсяги відвантажень товарів за межі країни суб’єктами господарювання міста збільшилися у порівнянні з відповідним періодом 2017 року на 30,9%.

Протягом останніх років зростають обсяги послуг, наданих підприємствами міста закордонним партнерам. У 2017 році їх географія охопила 70 країн світу. Основу наданих послуг складають послуги, пов’язані з подорожами (насамперед туристичні).

 

Довідки за телефоном: (0342) 79-20-09, e-mail:ifgus@ifstat.gov.ua.

Більше інформаці: http:// www.ifstat.gov.ua/EX_IN/EX-SG.HTM

© Головне управління статистики в Івано-Франківській області, 2018

 При використанні інформації посилання на Головне управління статистики в Івано-Франківській області ОБОВ’ЯЗОВЕ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь