Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 01.08.2018 09:05
Кількість переглядів: 767

Про хід оздоровчої кампанії  2018 року на Прикарпатті

Фото без опису

 

З початку оздоровчої кампанії фахівці районних та міських  управлінь (відділів) Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області взяли участь у проведенні 158 обстежень дотримання вимог санітарного законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку дітей.

 

Порушення вимог санітарного законодавства встановлено в кожному п’ятому закладі  - 31(19,6%).

Основними видами порушень, що встановлені під час обстежень закладів, були:   невідповідності питної води вимогам санітарних норм за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками,  нестандартні змиви  з чистого посуду та обладнання на харчоблоках дитячих закладів,  недотримання правил миття посуду та особистої гігієни працівниками харчоблоку.                 

Впродовж червня-липня в закладах оздоровлення та відпочинку області перебувало 16100 дітей, в тому числі  оздоровлювались – 4219, відпочивали – 11881.

Протягом липня в області функціонували 43 дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, із  них  17 – позаміських стаціонарних, 16 – наметових та 10 – з  денним перебуванням.

За даними  лабораторних  досліджень, відхилення з калорійності від меню-розкладів зареєстровано у 1,9% проб, бактеріологічне  забруднення    готових страв   встановлено  у 0,6% проб, питома вага позитивних змивів на санітарно-показову мікрофлору з обладнання, інвентарю, рук  та санітарного одягу кухарів  закладів оздоровлення становила 7,9%.

Лабораторний контроль  за якістю питної води  та харчуванням  дітей проводитиметься до закінчення оздоровчого сезону. На особливому контролі Держпродспоживслужби - профілактика  харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій у дитячих оздоровчих закладах

Варто наголосити, що в ході моніторингових відвідувань та планових перевірок виявлено 29 незареєстрованих суб?єктів господарської діяльності, які надають послуги оздоровлення та відпочинку організованих груп дітей.

В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області створено відповідний реєстр цих суб’єктів господарської діяльності та видано наказ щодо проведення позапланових перевірок даних суб’єктів господарської діяльності з питань дотримання санітарних вимог, забезпечення  дітей  якісним і безпечним харчуванням.

Про результати перевірок та усунення виявлення порушень  буде проінформовано пізніше.

 

 

 

 

Як запобігти отруєнню грибами.

Фото без опису

 

З початком цьогорічного грибного сезону на Прикарпатті зареєстровано 4 випадки отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких потерпіли 3 дорослі та 1 дитина. 

Отруєння грибами реєструвалися в Верховинському та Галицькому  районах.

В минулому році від отруєнь грибами потерпіло 30  людей, з яких 2 померло. Більшість отруєнь викликані вживанням пластинчастих грибів, таких як сироїжки, печериці. 

Щоб гарантовано убезпечити себе та своїх рідних від отруєнь грибами необхідно:

1.Використовувати в їжу гриби промислового вирощування (шампіньйони, гливи).

2. Не купувати гриби на стихійних ринках.

Якщо ви не можете відмовитися від тихого полювання, не слід нехтувати основними правилами:

1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.

2. Грибів, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.

3. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.

4. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств та сміттєзвалищ.

5. Не вживайте грибів в сирому вигляді.

6. Перед вживанням обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

7. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.

8. Не слід вживати грибні страви дітям, хворим з захворюваннями травної системи, особам похилого віку, вагітним та жінкам у період лактації.

9.  Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

10. Не купуйте на базарах суміші грибів у вигляді грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.

11. Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

-  негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

-  залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь