Тлумацька міська громада
Тлумацький район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Про хід оздоровчої кампанії  2018 року на Прикарпатті

 

З початку оздоровчої кампанії фахівці районних та міських  управлінь (відділів) Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області взяли участь у проведенні 158 обстежень дотримання вимог санітарного законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку дітей.

 

Порушення вимог санітарного законодавства встановлено в кожному п’ятому закладі  - 31(19,6%).

Основними видами порушень, що встановлені під час обстежень закладів, були:   невідповідності питної води вимогам санітарних норм за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками,  нестандартні змиви  з чистого посуду та обладнання на харчоблоках дитячих закладів,  недотримання правил миття посуду та особистої гігієни працівниками харчоблоку.                 

Впродовж червня-липня в закладах оздоровлення та відпочинку області перебувало 16100 дітей, в тому числі  оздоровлювались – 4219, відпочивали – 11881.

Протягом липня в області функціонували 43 дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, із  них  17 – позаміських стаціонарних, 16 – наметових та 10 – з  денним перебуванням.

За даними  лабораторних  досліджень, відхилення з калорійності від меню-розкладів зареєстровано у 1,9% проб, бактеріологічне  забруднення    готових страв   встановлено  у 0,6% проб, питома вага позитивних змивів на санітарно-показову мікрофлору з обладнання, інвентарю, рук  та санітарного одягу кухарів  закладів оздоровлення становила 7,9%.

Лабораторний контроль  за якістю питної води  та харчуванням  дітей проводитиметься до закінчення оздоровчого сезону. На особливому контролі Держпродспоживслужби - профілактика  харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій у дитячих оздоровчих закладах

Варто наголосити, що в ході моніторингових відвідувань та планових перевірок виявлено 29 незареєстрованих суб?єктів господарської діяльності, які надають послуги оздоровлення та відпочинку організованих груп дітей.

В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області створено відповідний реєстр цих суб’єктів господарської діяльності та видано наказ щодо проведення позапланових перевірок даних суб’єктів господарської діяльності з питань дотримання санітарних вимог, забезпечення  дітей  якісним і безпечним харчуванням.

Про результати перевірок та усунення виявлення порушень  буде проінформовано пізніше.

 

 

 

 

Як запобігти отруєнню грибами.

 

З початком цьогорічного грибного сезону на Прикарпатті зареєстровано 4 випадки отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких потерпіли 3 дорослі та 1 дитина. 

Отруєння грибами реєструвалися в Верховинському та Галицькому  районах.

В минулому році від отруєнь грибами потерпіло 30  людей, з яких 2 померло. Більшість отруєнь викликані вживанням пластинчастих грибів, таких як сироїжки, печериці. 

Щоб гарантовано убезпечити себе та своїх рідних від отруєнь грибами необхідно:

1.Використовувати в їжу гриби промислового вирощування (шампіньйони, гливи).

2. Не купувати гриби на стихійних ринках.

Якщо ви не можете відмовитися від тихого полювання, не слід нехтувати основними правилами:

1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.

2. Грибів, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.

3. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.

4. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств та сміттєзвалищ.

5. Не вживайте грибів в сирому вигляді.

6. Перед вживанням обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

7. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.

8. Не слід вживати грибні страви дітям, хворим з захворюваннями травної системи, особам похилого віку, вагітним та жінкам у період лактації.

9.  Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

10. Не купуйте на базарах суміші грибів у вигляді грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.

11. Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

-  негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

-  залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 



« повернутися до списку новин