A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 14.08.2018 16:37
Кількість переглядів: 756

 

Особливості підготовки насіння сільськогосподарських культур до посіву під урожай 2019 року, можливі ризики

Погодні умови, що склалися на Прикарпатті у період збирання ранніх зернових та зернобобових культур вкрай негативно вплинули на якість товарного зерна і значно погіршили перспективу отримання якісного насіння із насіннєвих ділянок.

 

Висока температура повітря і щоденні дощі протягом липня призвели до проростання зерна, погіршення його якісних показників, ураження грибковими хворобами.

Тому спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області закликають приділити особливу увагу  підготовці насіння до посіву, адже від своєчасності вжитих заходів залежать якісні показники посівного матеріалу, зокрема такі важливі, як схожість і енергія проростання.

Післязбиральна обробка насіння передбачає його сушіння, очищення та обробку хімічними препаратами.

Сушіння є одним із найважливіших заходів, адже при вологості більше 15-16% насіння починає інтенсивно виділяти тепло в результаті дихання насіннєвої маси та розвитку мікроорганізмів, що спричиняє самозігрівання та різке зниження посівних якостей.   Для зберігання придатне насіння з вологістю до 14%.

Очищення насіння слід проводити зразу ж після обмолоту, тому що насіння бур’янів та інші органічні домішки, котрі є у насіннєвій масі, спричиняють підвищення вологості, розмноження мікроорганізмів, що може призвести до самозігрівання насіння.

Погодні умови у поточному році були особливо сприятливими для розвитку на посівах зернових культур  грибкових захворювань (септоріоз, гельмінтоспоріоз, фузаріоз, летюча та тверда сажка, кореневі гнилі), тому протруювання насіння препаратами, дозволеними до використання в Україні, набуває першочергового значення. Без цього заходу збудники хвороб через насіння передадуться рослинам майбутнього урожаю.

Для зменшення дії  екстремальних умов у певні періоди розвитку  рослин слід вирощувати сорти сільськогосподарських культур з різними строками достигання.

Визначення посівних якостей насіння, наявності збудників грибкових захворювань  проводиться на базі ДУ «Івано-Франківська обласна фіто санітарна лабораторія, що знаходиться за адресою м. Івано-Франківськ, вул.Горбачевського, 11, конт. тел. (0342) 50-64-56.

Для зручності сільгосптоваровиробників у районах організовано приймання зразків насіння та доставка їх у лабораторію, для чого визначено відповідальних спеціалістів

 

Район

ПІБ

Контактний номер  телефону

Богородчанський

Велич Оксана Юріївна

096-292-74-02

Верховинський

Слижук Іван Васильович

067-969-38-45

Галицький

Шевчук Оксана Тарасівна

068-039-52-11

Городенківський

Іванишин Роман Ігорович

098-239-15-50

Долинський

Гладенький Петро Михайлович

066-600-88-52

Калуський

Ковальчук Оксана Тарасівна

068-039-52-11

Коломийський

Вахняк Мирослава Дмитрівна

066-687-15-69

Косівський

Заячук Дмитро Дмитрович

067-456-87-70

Надвірнянський

Козар Галина Богданівна

067-451-72-66

Рогатинський

Данюк Марія Михайлівна

096-530-63-46

Рожнятівський

Листван Михайло Олексійович

096-172-88-15

Снятинський

Кіцул Василь Миколайович

097-758-81-25

Тисменицький

Якимів Мирослав Михайлович

095-731-01-85

Тлумацький

Збіглей Іван Васильович

096-154-18-81

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь