Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

До відома підприємців!

Дата: 28.09.2018 11:02
Кількість переглядів: 589

Фото без опису

З 16 травня 2017 набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», яка спрямована на запровадження механізмів легалізації зайнятості та заробітної плати, пов’язаних із делегуванням органам місцевого самоврядування повноважень із здійснення контролю у сфері зайнятості та оплати праці.

Для виконання цих повноважень у Тлумацькій міській раді ОТГ отримала посвідчення інспектора праці Лідія Присяжнюк.

Посада інспектора праці була впроваджена у зв’язку із делегуванням органам місцевого самоврядування повноважень із здійснення контролю у сфері зайнятості та оплати праці.

Лідія Присяжнюк, як інспектор праці органів місцевого самоврядування відповідно до ч.3 ст.34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», наділений повноваженнями щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин.

Згідно з п. 3 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295, інформацію про посвідчення інспектора праці внесено до реєстру посвідчень, який веде Державна служба України з питань праці.

Інформацію щодо виданих посвідчень інспекторам праці органів місцевого самоврядування можна перевірити на сайті Держпраці у розділі «Здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю» підрозділі – Інформація про службові посвідчення інспекторів праці органів місцевого самоврядування або за телефоном (044) 288-10-00.

Інспектор з праці окрім контролюючих функцій буде проводити активну консультаційну та роз’яснювальну роботуз метою попередження та недопущення роботодавцем порушень законодавства про працю.

Для того, щоб зобов’язати роботодавців виплачувати своїм працівникам зарплату не нижче мінімальної, розмір якої з 1 січня 2018 року становить 3723 грн., держава суттєво посилила відповідальність за порушення у сфері трудових відносин. Крім фінансової, за порушення вимог трудового законодавства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальності. Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

У разі виявлення використання праці неоформлених працівників, несвоєчасної та не у повному обсязі виплати заробітної плати, недодержання мінімальних гарантій, заходи до притягнення до відповідальності інспектори праці будуть вживати відразу. Інспектор виноситиме обов’язковий для виконання припис і одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень складається протокол про адміністративне правопорушення та накладається фінансова санкція.

Щодо суми штрафів, то, наприклад, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ – 111 690 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення:

- порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати (11 169 грн.)

- недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (виплата зарплати нижче мінімальної) – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (37 230 грн.) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь