A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 13.11.2018 16:50
Кількість переглядів: 312

Обережно: на Коломийщині зафіксовано випадок сказу 

                          

За результатами Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби встановлено сказ лисиці в с. Пилипи, Коломийського району Івано-Франківської області (звіт про результати дослідження патматеріалу від 08.11.2018 року № 000885 п.м./18).

З метою координації дій з ліквідації захворювання проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісій при Коломийський районній держадміністрації, рішенням якої затверджено план заходів з ліквідації сказу, визначено с. Пилипи, Коломийського району, Івано-Франківської області неблагополучною територією та накладено карантинні обмеження.

В осередку захворювання вживаються всі необхідні заходи з локалізації захворювання відповідно до діючої інструкції.

 

 

 

 

 

 

Рекомендації щодо зберігання насіння сільськогосподарських культур

 

Одним із чинників, що сприяють досягненню добрих врожаїв, є дотримання умов зберігання посівного матеріалу.   Насіння до сівби потрібно зберігати в умовах, які б забезпечили його високу схожість, енергію проростання, здатність дати здорову високопродуктивну рослину.

На якість насіння у процесі зберігання значно впливають вологість, засміченість, температура, стан зерносховищ.

Особливої уваги потребує насіння, під час збирання якого випадали дощі, оскільки вони викликають так зване вторинне зволоження, що призводить до зменшення стійкості насіння під час зберігання. Таке зволоження за умов високої температури сприяє розмноженню мікроорганізмів. Негативно впливають на зберігання насіння  і механічні пошкодження його сільськогосподарськими машинами та шкідниками, таке насіння інтенсивно дихає, що створює загрозу самозігрівання.

Вирішальними факторами для зберігання насіння є його вологість і температура: оптимальна температура при зберіганні – 5-10?С, вологість насіння пшениці, жита, ячменю, вівса не повинна перевищувати 14%. Особливої уваги  потребує зберігання насіння олійних культур, зокрема насіння соняшнику добре зберігається лише за вологості 5-6% та температури  не вище 10?С (за  вологості 8% і температури 20?С його можна зберігати лише 1,5 місяці, за 10?С – 4,5, а за 1??С – понад 6 місяців).

Разом з цим, під час зберігання, слід уникати температури повітря нижче мінус 15? С. Насіння ріпаку вважають сухим, якщо його вологість не перевищує 8%,  а під час зберігання особливо важливими є провітрювання та контролювання температури насіннєвої маси. Насіння сої характеризується здатністю поглинати вологу з навколишнього середовища, тому зберігати його можна лише за вологості, яка не перевищує 10 – 12%. Велика кількість білка в сої створює сприятливі умови для розвитку пліснявих грибів, особливо це стосується пошкодженого зерна. При правильному зберіганні  в перші роки не тільки не знижується схожість насіння, а й підвищуються його врожайні якості.

Господарство повинно бути забезпеченим спеціальним насіннєсховищем, обладнаним засіками. Перед засипанням насіння на зберігання необхідно провести дезінфекцію складу, найпростіший спосіб дезінфекції приміщення – обробка його свіжогашеним вапном.

Під час розміщення насіння необхідно уникати випадкового змішування його, тому насіння розміщують за сортами, а в рамках сорту – за категоріями, класами посівного стандарту. Не можна розміщувати у сусідніх засіках насіння інших культур, які важко відокремлюються. Засіки не повинні торкатись зовнішніх стінок складу (не менше 50 см), щоб уникнути конденсації вологи. Насипати засік треба так, щоб він залишався недовантаженим на 15-20 см, це застерігає від попадання насіння  з одного засіка в інший.

Висота насипу насіння зернових культур не повинна перевищувати 2.5 м, а при підвищеній вологості і потеплінні – не більше 1.5 м. При зберіганні насіння у мішках їх вкладають на дерев’яні настили. які знаходяться від підлоги не нижче 10 см. Для насіння зернових культур  у штабелі не повинно  бути більше 8 рядів мішків, для олійних культур (соняшник, ріпак, соя) – не більше 5 рядів.

Під час зберігання необхідно систематично спостерігати за станом насіння і міряти температуру насипу. Виникнення запаху у насіннєсховищі свідчить про небезпеку,  і в цьому випадку необхідно негайно підсушити та охолодити його.

Одночасно із засипанням насіння на зберігання відбирають проби з кожної окремої партії і  відправляють у лабораторію на повний аналіз (чистота, схожість, вологість, вага 1000 зерен, зараженість хворобами та шкідниками) Повний аналіз насіння доцільно проводити у ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія». Повторний аналіз слід провести за 15-20 днів до сівби з тим, щоб правильно встановити норму висіву.

Дотримання рекомендацій  дозволить зберегти високі сортові та посівні якості насіння, що стане запорукою майбутнього врожаю.

 

 

 

 

 

 

Затверджено Порядок подання та реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції вимогам законодавства

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2018 р. №823 «Деякі питання подання та реєстрації декларації відповідності матеріально-технічних бази малих виробництв виноробної продукції вимогам законодавства» затверджено, Порядок подання та реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції вимогам законодавства.

Цей Порядок визначає процедуру подання та реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції вимогам законодавства (декларація), що додається малими виробниками виноробної продукції до заяви про отримання ліцензій на виробництво алкогольних напоїв відповідно до законодавства.

Ознайомитись із  зазначеною постановою та порядком, а також завантажити  заповнений зразок декларації відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції вимогам законодавства можна на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в розділі «Виноробна продукція» за посиланням.

 

  

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь