Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Ой ходить жук по жучині, а жучиха по драбині…

Дата: 03.05.2019 09:26
Кількість переглядів: 989

Фото без опису

 

   Воскресіння Христове – найбільше і найсвітліше свято усього християнського світу. Празник Пасхи багатий не тільки величними Богослужіннями, радісними співами і глибоко символічними обрядами, але й розмаїтими народними звичаями.

   Великодні пісні творять один могутній гімн радості. Особливим виявом великодньої радості є гаївки, гагілки, веснянки – цей дорогоцінний скарб культури наших прапрадідів.

   На Великдень, після Служби Божої, скуштувавши свяченого яйця та паски, люди виходили в гаї, сади, левади, на церковні площі і влаштовували масові забави, де ще їхні мами і бабусі з року в рік справляли це велике свято душі. 

   Лунають оглушливі, повні сили і розмаху пісні і завмирають десь аж ген під небесами, а кожен звук пісні лягає просто на серце. Земля оживає, діти босоніж наганяють струмки, дівчата водять гаївки, а душа спалахує радістю. Немає жодного понурого обличчя – все співає і все веселиться.

   Протягом Великодніх свят у селах Тлумацької ОТГ пройшов ряд великодніх обрядів, а саме у кожному селі на території церкви проводилися гаївки та ігри, які побутують у наших селах. Молодь забавлялася у свої національних строях, виконуючи гаївки та веснянки.

Фото без опису

Фото без опису

   Великодні гаївки виконували всі: парубки з дівчатами, ґазди з ґаздинями, хлопчики з дівчатками узявшись за руки вели веселі хороводи «Ой плили гусоньки», «Пливе качур», «Жук», «Огірочки» та інші.

Фото без опису

Фото без опису

   Весело і забавно пройшли великодні гаївки у села Вікняни, Бортники, Прибилів, Королівка, Надорожна, Братишів, Пужники. Люди дякували Богу за прожитий рік і прославляли у своїх піснях та гаївках нашого Спасителя Ісуса Христа.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь