A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 17.05.2019 15:35
Кількість переглядів: 495

Фото без опису

 

   Головне управління Держпродспоживслужби в області нагадує: наближаються терміни проведення першого етапу польового оцінювання (апробації) – попереднє обстеження насіннєвих посівів польових культур, котрий є основним та невід’ємним заходом сортового контролю у насінництві.

Сортовий контроль – це система організаційно-господарських і агротехнічних заходів, спрямованих на збереження морфологічних, біологічних, господарсько-цінних ознак і властивостей сортів сільськогосподарських культур.

Визначення сортових якостей насіння здійснюється шляхом польового оцінювання,  ділянкового (грунтового) та лабораторного сортового контролю на відповідність сорту морфологічним ознакам, визначеним під час його реєстрації.

Для проведення польового оцінювання посіву суб’єкт насінництва подає до органу із сертифікації не пізніше ніж за 20 робочих днів до закінчення граничного строку( для зернових культур це фаза колосіння, кукурудзи. соняшнику, ріпаку -10-15 днів до початку цвітіння)  заявку на визначення сортових якостей насіння. До заявки на визначення сортових якостей насіння додаються:                    

- документи, що підтверджують право на використання сорту рослин;

- копії сертифікатів, виданих на насіння попередньої генерації під час послідовного розмноження;

-  схема розміщення поля посіву із прив’язкою до місцевості;

- для гібридів – інформація про співвідношення чоловічих і жіночих рослин, визначених власником майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту.

Зазначені документи можуть бути подані особисто або надіслані поштовим відправленням. Рішення про відмову  у проведенні польового оцінювання посівів приймається у разі несвоєчасного подання заявником заявки та документів, подання документів не в повному обсязі.

Польове оцінювання категорій добазового, базового насіння виконує виключно аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) який є посадовою особою Державного підприємства «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», до польового оцінювання  сертифікованого насіння може залучатися аудитор із сертифікації, який проводить  діяльність як незалежний експерт.

За результатами польового оцінювання аудитор із сертифікації складає акт польового оцінювання на підставі якого формується сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння.

Роботи з визначення сортових якостей насіння проводяться після оплати їх вартості.

У разі невідповідності посіву вимогам, встановленим законодавством у сфері насінництва та розсадництва, він вилучається з числа насіннєвих.

Довідково:

На території Івано-Франківської області господарську діяльність здійснюють 7 суб’єктів господарювання, котрі сьогодні  включені до Державного реєстру України суб’єктів насінництва та розсадництва, четверо з яких вирощують садивний матеріал плодово-ягідних культур, а три - насіння польових культур.

За підсумками роботи у 2018 році в області вироблено 485 тонн  насіння ярих,  222 тонни насіння озимих культур та 2 млн.  272 тис. штук садивного матеріалу плодово-ягідних культур.

 

 

 

 

 

Фото без опису

 

 

Щодо випадків африканської чуми свиней в Київській та Житомирській областях

 

   Відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області в особистому підсобному господарстві громадянина в с. Новий Корогод Бородянського району Київської області було зареєстровано випадок захворювання на африканську чуму свиней.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу Випробувальним центром Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) 10.05.2019 р. встановлено діагноз - африканська чума свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу № 005712 п.м./19 від 10.05.2019).

Крім того, відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області було зареєстровано випадок захворювання на африканську чуму свиней (АЧС) із приватного сектору Хорошівського району Житомирської області, проведено дослідження патологічного матеріалу Випробувального центру Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи № 005772 п.м./19 від 14.05.2019 року.

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів АЧС проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при райдержадміністраціях, рішеннями яких затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.

В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без опису

 

 

Як  захистити овочеві та кормові культури  від медведки  (капустянки)

 

Агрокліматичні умови першої та початку другої декади травня, характеризувалися холодною та дощовою погодою. Проте достатня кількість опадів позитивно вплине на висадку розсади у відкритий ґрунт. В таких ситуаціях завдання убезпечити оздоровлення рослин та захистити їх від поїдання шкідниками є доволі складним.

Серед багатьох  шкідників, великої шкоди завдає медведка звичайна. Пошкоджує фактично всі овочеві, кормові культури, найбільше заселяє городи та дачні ділянки. Вони виїдають висіяне насіння, підгризають коріння, у коренеплодах овочевих культур і бульбах картоплі, шкідник виїдає великі порожнини. Медведка веде підземний  спосіб життя і лише інколи з’являється на поверхні. Живиться також багатьма ґрунтовими безхребетними, в тому числі шкідливими комахами та дощовими черв’яками.

Для того, щоб знищити шкідника, зосередьте зусилля не на відловлюванні медведки, а на створенні умов, несприятливих для її розмноження.

Для цього в період яйцекладки (закінчення травня – початок червня) двічі-тричі розпушують грунт на глибину 10-15 см. Обов’язково зруйнуйте відкриті нори та знайдені гнізда. Згубні для шкідника є прополювання та глибоке розпушування. Враховуючи, що прийоми ці трудомісткі і потребують значних фізичних зусиль, поєднайте їх з іншими заходами.

 

Заходи боротьби.

  • В разі загрози пошкодження розсади овочевих культур медведкою, коріння розсади перед висадкою в грунт витримати в суспензії актари (1,5-2 гр. розчинених в 10 л води), або препарату престиж (100 мл/ 10 л води); Якщо не провели замочування розсади, то можна провести полив цим розчином.
  • Застосовують приманки з інсектицидів. На 1 кг. відвареної кукурудзи або пшениці додають до 30 мл. нерафінованої олії та 3 упаковки по 1,4 г препарату Актара в.г.. Приманку заробляють у грунт на глибину 2-3 см. 
  • Відлякують шкідника розставлені на ділянках на відстані 1,5 м зелені хвойні гілки, які час від часу замінюють на свіжі, а також посіяні або висаджені чорнобривці, контакту з якими медведка уникає .
  • З хімічних препаратів є готові приманки такі як Рембек, ВГ (3,0-7,0 г/м2); REM, ГР (АнтиМедведка) 3-7 г/м2  та інші дозволені до використання.

 

Увага!!! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь