A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

УВАГА! НЕБЕЗПЕЧНА РОСЛИНА БОРЩІВНИК СОСНОВСЬКОГО

Дата: 12.06.2019 11:11
Кількість переглядів: 570

 

   За останні роки набуває поширення дуже небезпечна, отруйна і дикоросла до 3-5 метрів висоти, товщиною стебла до 10 см багаторічна рослина – Борщівник Сосновського  (HeracleumsosnowskyiManden). Зацвітає на 2-7 рік життя, переносить заморозки до -7 -9 0 С.

   Основними місцями його розвитку є необроблювальні угіддя, береги потічків, річок, каналів, узбіччя доріг, деградовані луки, пасовища тощо. При контакті людини з рослиною спричиняє опіки, які важко загоюються.

Заходи боротьби з борщівником Сосновського :

   Для боротьби з отруйною рослиною існують різні методи: механічне (шляхом одушення або виснаження рослини) та  хімічне (використання гербіцидів) знищення.

   Для того, щоб механічний метод був ефективним, потрібно систематично підрізати корені на глибині 8-12 сантиметрів та багаторазово підкошувати паростки, що відростають.

   Не припиняти такі роботи протягом кількох років до тих пір, поки не будуть знищені всі кореневища та насіння в ґрунті.

   Ефективніший метод боротьби — хімічний. Внесення зареєстрованих в Україні, рекомендованих на основі гліфосатів, дикамби, сульфанілсечовин і інших гербіцидів, проводиться при висоті рослинин  до 10-20 см навесні або після підкошування.   

   За даними Прикарпатської дослідної станції найкращий ефект дає застосування бакової суміші «Зернодар в.г.(д.р. трибенуронметил 750 г/кг) з нормою витрати препарату 0,04 кг/га + Чистопол в.р.к. (д.р. ізопропіламінна сіль гліфосату 480 г/л) з нормою витрати препарату 10 л/га + Хлібодар с.е. (д.р. 2,4 Детилгексиловий ефір 596 г/л метсульфурон-метил 6 г/л) з нормою витрати 1,5 л/га + ПАР Корона р. (д.р. фосфат ефір 30%) з нормою витрати 0,4 л/га.» Витрата робочої рідини 300 л/га.

   Якщо ж упущено момент і рослини зацвіли, то скошену масу (борщівник цвіте з липня і майже до вересня) обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли зацвівша рослина скошена. А одна така рослина дає 15-20 тисяч летючих насінин. Причому насіння може прорости в ґрунті навіть через 10-12 років!

   Боротьба буде ефективною, коли проводиться одночасно в усій зараженій місцевості.

Чого не слід  допускати  знищуючи зарості борщівника Сосновського: 

- скошувати рослини борщівника в період цвітіння і на початку дозрівання плодів;

- застосовувати не зареєстровані в Україні і не рекомендовані гербіциди;

- під час роботи з борщівником не можна бути роздягненим або мати незахищені ділянки тіла;

- скошений матеріал не можна залишати кинутим на місці без скидання купи і спалювання;

- не можна близько підходити до рослин, або заростей борщівника, брати в руки будь-які його частини, нюхати квіти, фотографуватись тощо.

   Зважаючи на ситуацію, що склалася, застерігаємо громадян, які відправляються в ліс по ягоди, гриби, бути обережним при зустрічі з борщівником Сосновського, не чіпати його руками, щоб не отримати опіків.

   Враховуючи, що борщівник Сосновського швидко розповсюджується, жителям населених пунктів, де маються його паростки, необхідно терміново вжити заходи, щодо його знищення. Скошувати, доки ще не зацвів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь