A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 12.06.2019 16:07
Кількість переглядів: 743

Фото без опису

 

Про білокрилку на овочевих культурах

   Погодні умови (тепло і волога), які склалися на даний момент є сприятливими для масового поширення білокрилки на овочевих культурах. На невеликих ділянках одноосібних селянських господарств Богородчанського, Галицького, Калуського, Тисменицького, Тлумацького районів спостерігається масове заселення рослин шкідником.  При сприятливих умовах ареал поширення та чисельність шкідника буде збільшуватись. 

   Ознаки появи білокрилки на капусті, помідорах чи іншій городині – «хмарки» маленьких білих комах, що здіймаються вгору, як тільки ви потривожите рослину. Вивести цього шкідника дуже важко. Комахи ці – дуже дрібні в межах 0,5-3 мм. На нижній частині листків  легко помітити   велику кількість личинок. При температурі 21-23ºС і відносній вологості повітря 60-70% цикл розвитку одного покоління завершується протягом 23-25 днів. За сезон розвивається від 4 до 5 поколінь. Яйця самка відкладає купками на нижньому боці листка. Личинки відродившись, харчуються соком рослин, виділяючи липку солодку масу, на якій розмножуються сажкові гриби. Листки скручуються, рослини в’януть і при сильному пошкодження гинуть. 

   Для регулювання чисельності білокрилки на овочевих культурах велике значення мають систематичні спостереження, а при з’явленні первинних вогнищ білокрилки, використовують інсектициди в певному чергуванні або в поєднанні. Для обмеження чисельності - зареєстровані інсектициди Актеллік, к.е. 0,3-1,5л/га, Вертимек 018 EC,КЕ, 0,7-1,0 л/га, біопрепарат  Натургард, в.р.,0,3-1,0 л/га; в  овочевих агроценозах проти комплексу шкідників застосовують: актару 240 SC,к.с.,0,07-0,09 л/га, воліам флексі 300 SC,KC, 0,3-0,4 л/га, децис профі 25,WG, BГ, 0,035г/га, енжіо 247 SC.к.с.,0,18/л/га, конфідор 200  SL, РК, 0,25 л/га, моспілан ВП, 0,2-0,3 кг/га, конфідор Максі, в.г. 0,5г. в посадках капусти проти комплексу шкідників ефективними є композиції інсектицидів децис f-люкс 25 EC, KE,0,3 л/га + дімілін, з.п., 0,1 кг/га; та інші згідно «Переліку….» 

   Обробітки необхідно проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. 

При роботі з пестицидами суворо дотримуватись правил техніки безпеки!!!

 

 

Начальник управління                                                    І.М. Андрусишин

Г.І.Данилюк

 

 

 

 

 

Про шкідливість гусениць чортополохівки

   В ІІІ декаді травня, управління фітосанітарної безпеки, інформували суб’єкти господарювання щодо льоту метеликів чортополохівки (сонцевика будякового) - багатоїдного шкідника, здатного живитися на різних рослинах.

   Звертаємо Вашу увагу, що на території Снятинського, Тлумацького районів на посівах сільськогосподарських культур, виявлено відродження та шкодочинність гусениць чортополохівки, яка скелетує листя.

   В зв’язку з цим необхідно терміново обстежити площі сої, соняшнику, буряків, квасолі, гороху, томатів, насадження яблуні, винограду, можливо, інших культур і надалі регулярно їх обстежувати з періодичністю раз на кілька днів. В разі виявлення гусениць чортополохівки (1-2 гусениці на кв.м) застосувати інсектициди: Ампліго 150ZK,ФК -0,2-0,4 л/га, Белт 480SC, КС 0,1-0,15 л/га або інші препарати з д.р. імідоклоприд+лямба-цигалотрин, хлорпиріфос  відповідно до «Переліку...». Необхідно враховувати здатність гусениць швидко пересуватися в пошуках поживи.

   Погодні умови вимагають особливої уваги і при роботі з агрохімікатами необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог  ДСП 8.8.1.

 

Начальник управління                                                    І.М. Андрусишин

Г.І.Данилюк

 

 

 

 

 

 

Про відродження личинок колорадського жука

 

   На ранніх посадках картоплі та помідорів в індивідуальних селянських господарствах Богородчанського, Галицького, Рогатинського, Надвірнянського, Тлумацького, Тисменицького районів спостерігається відродження личинок колорадського жука та пошкодження ними рослин. Для недопущення масового пошкодження рослин картоплі рекомендуємо обстежити посадки картоплі і при наявності личинок І-ІІ віку  (при чисельності 10-20 екз. на рослину, за 8-10% заселених рослин) провести захист посадок, застосовуючи хімічні препаратиАктара 25 WG, в.г. 1,4 г на 10 л води на 1 сотку;  Бомбардир, ВГ - 0,45-0,50 г на 5 л води на 1 сотку,  Вантекс, Мк.с.,  - 0,7 мл на 4 л води на 1 сотку, Дантоп 50, ВГ 0,35 г на 3-5 л води; Конфідор Максі, ВГ 0,5 г/сотку на 5-8 л води;  Разит, КС - 1,0-2,0 мл/сотку, Моспілан, ВП 0,5 г на 3-4 л води; Фастак, КЕ 2 мл на 5 л води, з біологічних методів застосування Актоверм, КЕ-4мл.на 3-4л. води на 100м.кв.,та інші згідно «Переліку…». 

   Захисні обробки сільськогосподарських культур при підвищених температурах, вище 25ºС, найефективніше проводити у ранішні і вечірні години, і при роботі з агрохімікатами необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог  ДСП 8.8.1.

 

 

Начальник управління                                                          І.М. Андрусишин

Г.І.Данилюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь