A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Про дотримання «Правил охорони електричних мереж»

Дата: 13.06.2019 15:28
Кількість переглядів: 690

Івано-Франківський ремонтно-експлуатаційний центр (Івано-Франківський РЕЦ) є структурною одиницею Відокремленого підрозділу «Західна електроенергетична система» Державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго», що покликаний забезпечити функціонування магістральних та міждержавних електричних мереж на території Івано-Франківської області як складової частини об’єднаної енергетичної системи (ОЕС) України.

В умовах зовнішньої агресії, що її переживає Україна, питання енергетичної безпеки стає одним із ключових. За таких обставин несвідомим чи навіть злочинним є ставлення частини громадян до даного питання. Останнім часом на території області трапляються випадки аварійних вимкнень повітряних ліній електропередачі внаслідок пожеж в їх охоронних зонах та перекриття на великогабаритну сільгосптехніку. Такі випадки стаються як з вини сільгоспвиробників, так і з вини місцевого населення, які ігнорують або ж навмисно порушують «Правила охорони електричних мереж».
На жаль, непоодинокими є спроби умисного заподіяння шкоди об’єктами енергетики шляхом демонтажу елементів опор ліній електропередач сторонніми особами. В умовах складної суспільно-політичної ситуації в країні порушення в роботі ОЕС України, викликані такими діями, можуть бути використані як додатковий дестабілізуючий фактор та слугують причинами нещасних випадків і економічних збитків.

Усвідомлення необхідності тісної взаємодії населення та енергетиків – запорука недопущення виникнення аварій та нещасних випадків з людьми. Тільки спільними зусиллями ми збережемо світло в оселях та підтримаємо енергетичну безпеку країни.

Увага!

Магістральні електричні мережі!

Напруга 220 - 750 тисяч вольт!

Фото без опису

До відома власників земельних ділянок, землекористувачів, керівників фермерських орендних підприємств, органів самоврядування та місцевої виконавчої влади!

На території ряду районів Івано-Франківської області землями сільськогосподарських виробників та індивідуальних господарств проходять магістральні лінії електропередач напругою 220-750 кВ, які мають ключове значення для забезпечення електропостачання ряду стратегічних об’єктів та енергетичних вузлів на теренах Західної України та країн Центральної і Східної Європи.

Як показує досвід попередніх років, злочинна недбалість під час проведення весняно-польових робіт та жнив в охоронних зонах ПЛ, а також підпали сухої трави та чагарників часто стають причинами вимкнення ліній електропередач, а в деяких випадках призводять до людських жертв.

Слід усвідомлювати, що в складних суспільно-політичних обставинах, що їх переживає Україна, питання енергетичної безпеки стає одним з ключових.

Шановні громадяни, пам’ятаймо !

Будь-яке пошкодження опор магістральних ліній електропередач може призвести до аварій на цих лініях, можливих людських жертв та перебоїв у електропостачанні цілого регіону України.

З метою створення нормальних умов експлуатації електричних мереж Постановою Кабінету Міністрів України № 209 від 04.03.1997р. затверджено “Правила охорони електричних мереж”, в яких визначено основні вимоги до громадян, виробничих підприємств, лісогосподарств, землекористувачів, фермерів-орендарів, які виконують роботи чи знаходяться в охоронних зонах електричних мереж.

Охоронна зона встановлюється уздовж повітряної лінії електропередачі у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони від крайніх проводів лінії на 25м для ПЛ-220кВ, 30м – ПЛ-330кВ і 40м – ПЛ-750кВ.

В охоронних зонах магістральних ліній електропередач категорично забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або привести до нещасних випадків, зокрема:

будувати житлові, громадські, дачні будівлі;

влаштовувати звалища, розпалювати вогнища (спалювання соломи, хмизу та ін.);

складати дрова, корми, скиртувати солому та зберігати інші матеріали; розташовувати автозаправні станції або сховища паливно-мастильних матеріалів;

накидати на струмопровідні частини ліній електропередач сторонні предмети, підніматись на опори повітряних ліній, демонтувати елементи опор;

запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв;

здійснювати зупинки усіх видів транспорту (крім залізничного).

Просіки для повітряних ліній електропередач, які проходять через лісові масиви та інші зелені зони, повинні утримуватись в пожежобезпечному стані, а також забезпечувати нормовану відстань від проводів до гілок дерев. В охоронних зонах ліній електропередач дозволяється насадження низькорослих порід дерев висотою до 4м, але забороняється без письмової згоди енергетичного підприємства здійснювати вирубку дерев, проїзд машин і механізмів загальною висотою з вантажем, або без нього від землі понад 4,5м.

Польові сільськогосподарські роботи в охоронних зонах магістральних ліній електропередач із застосуванням механізмів слід проводити так, щоби механізми рухались впоперек осі лінії електропередач, а при використанні техніки на шинному ходу, її необхідно заземляти ланцюгами.

Відповідальність

Підприємства, організації та громадяни повинні негайно повідомляти енергетичні підприємства і місцеві органи виконавчої влади про виявлені обірвані або провислі проводи, пошкоджені опори, розкрадання енергетичного майна.

Кримінальним кодексом України передбачено відповідальність за розкрадання державного енергетичного майна, а саме:

умисне знищення або пошкодження чужого майна (ст. 194); порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі (ст.270).

Законом України «Про охорону земель» встановлено відповідальність власників і землекористувачів земельних ділянок за забезпечення захисту земель від заростання бур’янами, чагарниками і дрібноліссям (ст.35).

Кодексом України про адміністративні правопорушення встановлено відповідальність громадян і посадових осіб за самовільне випалювання стерні, луків, залишків рослинності та опалого листя (ст.771) і відповідальність за порушення «Правил охорони електричних мереж», що спричинило або могло спричинити перерву в забезпеченні споживачів електроенергією, пошкодження електричних мереж.

При виявленні порушень чи пошкоджень магістральних електричних мереж, а також підозрілих осіб в місцях їхнього проходження просимо звертатись за адресою:

76014, м.Івано-Франківськ

вул.О.Басараб, 9

тел./факс (0342) 52-29-05, 52-29-13 (цілодобово)

моб. 050-467-53-83 (цілодобово)

Івано-Франківські магістральні електричні мережі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь