A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 23.07.2019 08:43
Кількість переглядів: 390

Білокрилка – шкідник сільськогосподарських культур

 Білокрила – шкідник багатьох сільськогосподарських культур. Білокрилка є шкідником закритого грунту, однак минулого року вона вийшла за межі парниково-тепличних господарств і оселилась на польових культурних рослинах. Кліматичні погодні умови минулої зими сприяли успішній перезимівлі даного шкідника. Тому на сьогоднішній день при проведенні фітосанітарних обстежень посівів сільськогосподарських культур встановлено, що даний шкідник поселився та наносить шкоду посівам капусти, помідорів, огірків, кабачків і інші, а також добре розвивається на хрестоцвітих бур’янах.

 

Коротко про розвиток та шкоду білокрилки. Найочевидніша ознака появи білокрилки на капусті, помідорах чи іншій городині – «хмарки» маленьких білих комах, що здіймаються вгору, як тільки ви потривожите рослину. Вивести цього шкідника дуже важко. Комахи ці – дуже дрібні, менші 2 мм. Тіло і обидві пари крил покриті борошнистоподібним восковим секретом,  від чого і походить назва шкідника. На нижній частині листка легко помітити велику кількість личинок. Білокрилка  харчується соком рослин, що призводить до пожовтіння листків. Ще одна неприємність від шкідника – на його цукристих виділеннях поселяються сажкові гриби, що негативно позначається  на фотосинтезі. В результаті – рослина просто гине.  

Чому так важко проводити боротьбу із даним шкідником? В своєму розвитку білокрилка проходить три стадії яйця, личинки та німфи. З німфи виходить доросла особина імаго (метелик). Поширюється вогнищами. На одній рослині можуть бути представники всіх стадій розвитку і дорослі комахи, що ускладнює ефективність боротьби зі шкідником. В ланках розвитку яйця і німфи шкідники практично не вразливі для протруйників. Найбільш активні в пошкодженні рослин личинки та метелики білокрилки. Метелик відкладає яйця на нижню сторону листа в кількості 20-280 штук протягом18-22 днів, через 23-28 днів з яєць вилітають метелики, які через 20 годин спаровуються і відкладають знову яйця. За вегетацію розвиваються до 15 поколінь білокрилки. Отже розвиток та шкодочинність даного шкідника зростає в гіпергеометричній прогресії. 

Для обмеження чисельності шкідника рекомендуємо - зареєстровані інсектициди Актеллік, к.е. 0,3-1,5л/га, Вертимек 018 EC,КЕ, 0,7-1,0 л/га, біопрепарат  Натургард, в.р.,0,3-1,0 л/га; в  овочевих агроценозах проти комплексу шкідників застосовують: актару 240 SC,к.с.,0,07-0,09 л/га, воліам флексі 300 SC,KC, 0,3-0,4 л/га, децис профі 25,WG, BГ, 0,035г/га, енжіо 247 SC.к.с.,0,18/л/га, конфідор 200  SL, РК, 0,25 л/га, моспілан ВП, 0,2-0,3 кг/га, конфідор Максі, в.г. 0,5г. в посадках капусти проти комплексу шкідників ефективними є композиції інсектицидів децис f-люкс 25 EC, KE,0,3 л/га + дімілін, з.п., 0,1 кг/га.

Обробітки необхідно проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. 

При роботі з пестицидами суворо дотримуватись правил техніки безпеки!!!

Із народних засобів від білокрилки на присадибних ділянках рекомендуємо використати  Відвари з рослин-інсектицидів для білокрилок (цибулиння, відвар деревію, настій часнику). Відварами рослини обприскують рослини. Застосування відварів вимагає частого повторення – через 2-3-4 дні протягом тривалого часу. При бажанні за деталями стосовно приготування відварів рекомендуємо звернутись до районного управління Держпродспоживслужби.

Білокрилка і заходи боротьби з шкідником- Білокрилка,в теплиці,боротьба,як позбавитися,шкідники,комахи,фото

Провідний спеціаліст Управління

фітосанітарної безпеки                                                                                                                 І. ЗБІГЛЕЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь