A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 05.08.2019 10:52
Кількість переглядів: 468

Фото без опису

На території Волинської області зафіксовано черговий випадок

африканської чуми свиней у дикій фауні

                                                                                            

Відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Волинській області на території урочища «Горішина» ТзОВ «Павлівське мисливське господарство» Іваничівського району Волинської області було зареєстровано випадок захворювання на африканську чуму у знайдених трупах диких свиней.

Згідно звіту Львівської регіональної державної лабораторії про результати дослідження патологічного матеріалу № 001149 п.м. / 19 від 25.07.2019 року виявлено ДНК вірус.

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при районних державних адміністраціях, рішенням яких затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

 

Довідково:

Карантин продовжує діяти у 20 неблагополучних по АЧС пунктах – в 12 областях України: (Херсонській (4), Донецькій (3), Вінницькій (2), Київській (2), Запорізькій (2), Миколаївській (1), Полтавській (1),  Кіровоградській (1),  Житомирській (1),  Дніпропетровській (1), Тернопільській (1) та Волинській (1))?.

 

 

 

 

 

 

Фото без опису

 

З 1 серпня міжнародні перевезення домашніх тварин здійснюються

виключно за паспортами встановленого зразка

 

До уваги власників домашніх тварин (котів, собак), які здійснюють міжнародні перевезення своїх тварин:  з 01.08.2019 відомості паспортів на тварин не встановленого зразка при перетині державного кордону не братимуться до уваги.

Переміщення домашніх собак і котів здійснюватиметься виключно за ветеринарно-санітарними паспортами на домашню тварину встановленого зразка.

Нагадаємо, що єдина форма бланку ветеринарно-санітарного паспорта на домашню тварину (домашні тварини – коти, собаки) затверджена наказом Мінагрополітики від 26.10.2017  № 578, яким були внесені зміни до Правил заповнення, зберігання, списання ветеринарних документів та вимог до їх обліку (наказ Мінагрополітики від 01.08.2014 № 288).

Так, згідно з наказом Мінагрополітики, підставою для оформлення ветеринарно-санітарного паспорта є: клінічний огляд тварини; наявність відповідних діагностичних досліджень та профілактично-лікувальних обробок, включаючи щеплення проти сказу.

Видача ветеринарно-санітарного паспорта на тварину передбачена Законом України «Про ветеринарну медицину» та входить до переліку платних адміністративних послуг, які надаються Держпродспоживслужбою, органами та установами, що належать до сфери її управління. Розмір плати за їх надання, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 року № 641 та складає 51 грн 29 коп.

Зараз право надання адміністративних послуг мають лише державні установи. У даному випадку – це державні установи ветеринарної медицини, зокрема державні лікарні ветеринарної медицини (району, міста, області).

Підстави для відмови у видачі ветеринарно-санітарного паспорта визначені частиною сьомою статті 32 Закону України «Про ветеринарну медицину» та передбачають:

1) недотримання ветеринарно-санітарних заходів, передбачених законодавством; ускладнення епізоотичної ситуації на відповідній території, потужності (об'єкті);

2) неможливість безпосереднього огляду об'єкта державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду;

3) відсутність документального підтвердження епізоотичного благополуччя місцевості походження та ветеринарно-санітарного стану об'єктів; відсутність необхідної ветеринарної обробки тварин, їх карантинування, відповідних досліджень та/або експертного висновку.

Ветеринарно-санітарний паспорт на тварину чинний до моменту її смерті.

З моменту набуття чинності наказу про запровадження нового зразка ветеринарно-санітарного паспорта на домашню тварину Держпродспоживслужба здійснила необхідну організаційну роботу щодо забезпечення централізованого виготовлення бланків таких паспортів.

Крім того, враховуючи запити власників домашніх тварин, був визначений перехідний період. Це пов’язано з тим, що дані ветеринарно-санітарних паспортів не встановленого зразка, що стосуються ветеринарних обробок, лабораторних досліджень та щеплень тварин не могли бути перенесеними до паспорта встановленого зразка, зокрема через встановлену періодичність вакцинації від сказу – один чи навіть два рази на рік. Проте весь цей період такі дані враховувалися при видачі ветеринарних документів.

Наразі відомості про ветеринарні обробки тварин, лабораторні дослідження сироваток крові на наявність антитіл до збудника сказу тощо з кінця 2017 року втратили актуальність, тому наповнення новими даними про такого роду маніпуляції з домашніми тваринами вносяться у ветеринарно-санітарні паспорти нового зразка.

Звертаємо увагу, що ветеринарні паспорти старого зразка у власників тварин не вилучатимуться, але вони не визнаються при операціях купівлі-продажу домашніх тварин, видачі ветеринарних документів чи при переміщенні за кордон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без опису

 

Про заборону реклами алкогольних напоїв

і тютюнових виробів

 

 Реклама  є найдієвішим інструментом впливу на людей при продажі того чи іншого продукту або послуги.   Однак реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів регламентована Законом України «Про рекламу»  особливо суворо.

Нагадуємо найважливіші  заборони  щодо реклами згаданих  товарів.

У рекламі алкогольних напоїв та тютюнових виробів заборонено використовувати як фотомоделей осіб віком до 18 років, лікарів і акторів, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів, відомих людей, які прямо чи опосередковано схвалюють паління і вживання алкоголю, пива та напоїв, що виготовляються на його основі.

Сама реклама не повинна містити зображення процесу паління або споживання алкоголю.

Крім того, закон забороняє експлуатувати в ній основні стереотипи населення щодо паління і вживання алкоголю, зокрема: реклама не має формувати думку, що паління або вживання алкоголю є важливим фактором досягнення успіху, сприяє розв'язанню особистих проблем, заспокоює або стимулює.

Більш того, в рекламі не може негативно розцінюватися факт утримування від паління або вживання алкогольних напоїв або створюватися враження, що більшість людей палить чи вживає алкогольні напої.

Порушення будь-якого з описаних вище принципів карається законом.

Реклама тютюнових виробів забороняється:

- на радіо та телебаченні; 

- в усіх друкованих засобах масової інформації (крім спеціалізованих видань);  - засобами внутрішньої реклами; 

- на транспорті;

- за допомогою заходів рекламного характеру (крім спеціальних виставкових заходів тютюнових виробів); 

 - засобами зовнішньої реклами; 

- у мережі Інтернет, крім веб-сайтів, призначених для повнолітніх осіб, обов’язковою умовою доступу до яких є попередня ідентифікація віку користувача.

 

Реклама алкогольних напоїв забороняється:

- на радіо та телебаченні з 6 до 23 години; 

- в усіх друкованих засобах масової інформації (крім спеціалізованих видань); 

- засобами внутрішньої реклами; 

- за допомогою заходів рекламного характеру (крім спеціальних виставкових заходів алкогольних напоїв);  

- на зовнішніх та внутрішніх поверхнях транспортних засобів загального користування та метрополітену;       

- засобами зовнішньої реклами.

Вищевказаний перелік заборон не є вичерпний і визначається Законом України «Про рекламу».

Відповідальність за порушення законодавства про рекламу передбачена ст.27 Закону України «Про рекламу» та Порядком накладення штрафів за порушення законодавства про рекламу, затвердженим постановою КМУ від 26.05.2004р. № 693.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без опису

 

Захистимо Прикарпаття від африканської чуми свиней

та заразного вузликового дерматиту

 

Африканська чума свиней  (АЧС) та заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби  (ЗВД ВРХ) - одні із найбільш небезпечних інфекційних хвороб свиней та ВРХ  - сьогодні становлять  значну загрозу тваринництву  України.

Територія Івано-Франківської області наразі є благополучною щодо обох згаданих захворювань. 

Однак, відповідно рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінет Міністрів України, територія Івано-Франківщини (однієї із 10-ти областей України),  визначена такою,  яка входить у загрозливу зону щодо  заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби.

Важливо знати, що  небезпеки інфекційних хвороб і загроза занесення їх в країну чи на територію області залежить від ряду чинників, зокрема: наявності достовірних відомостей про хворобу, місця її локалізації у даний час, характер зв’язків із цими територіями, особливості патогена, спектр його агресивності, тропізм, стійкість в навколишньому середовищі, механізм передачі, швидкість поширення, можливість розповсюдження, складність діагностування, наявність інструментів протидії (вакцин, сироваток тощо), готовності компетентного органу та ветеринарної служби зокрема – протистояти виклику, обізнаності населення та власників тварин.

Своєчасна та надійна інформація про хвороби сприяє їх ранньому попередженню, забезпечує прогресивний контроль стану подій та ліквідації.

З метою забезпечення обізнаності населення та власників господарств, які утримують свиней та велику рогату худобу, щодо згаданих захворювань,  Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в черговий раз розроблено інформаційно-роз'яснювальні листівки.

 

Завантажити листівки можна тут

Листівка - Стережись африканської чуми свиней

Листівка - Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби

 

                                                                                                                                                                                   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь