A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Міжнародний день пам'яті жертв фашизму: історія дати

Дата: 09.09.2019 08:02
Кількість переглядів: 445

Фото без опису

 

  З 1962 року кожну другу неділю вересня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв фашизму. Весь світ відзначає цей день, основною метою якого є боротьба з ідеологією відродження фашизму.

   Дата проведення Дня була визначена на вересень, тому що саме на цей місяць припадає дві пов'язані з Другою світовою війною події — день її початку і її повного завершення. Це і стало однією з причин встановлення дня жалоби на вересневу неділю.

   День пам'яті жертв фашизму — це день пам'яті десятків мільйонів людей, які загинули в результаті масштабного і не гуманного експерименту. Це мільйони солдатів, яких фашистські лідери зіштовхнули один з одним. Найбільше постраждало мирних жителів, які гинули під бомбами, у концтаборах, від хвороб і від голоду.

Всім відомо, що жодна країна не виграла б від правління нацистів, ні одна нація не збагатилася б матеріально або духовно в результаті їх володарювання. У всьому світі ця ідеологія визнана як найжорстокіша і найстрашніша в історії, адже вона робить людей винними від народження тільки за кров, яка тече в їх жилах.

   Навіть у сучасному житті в ряді країн політики намагаються переглянути підсумки Другої світової війни, і там йде поступове обілення і відродження нацизму.

   При цьому важливо пам'ятати, що ця ідеологія принесла втрати і руйнування не тільки тим, хто їй протистояв, але і тим, хто її створив. І тоді, понад півстоліття тому величезну нацистську машину вдалося зупинити і зруйнувати. Солдати різних національностей билися пліч-о-пліч і змогли перемогти.

   Щорічно в цей пам'ятний день під час мирних акцій використовується таке гасло: «Об'єднатися, щоб протистояти неофашизму».

   Крім того, Міжнародний день пам'яті в кожній країні, яка прийняла участь у Другій світовій війні, відзначається не тільки скасуванням розважальних заходів, урочистостей, що випадають на цю дату, але і відвідуванням пам'ятників, меморіалів, кладовищ. Також у багатьох державах в цей день прийнято доглядати за безіменними, покинутими та братськими могилами.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь