ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує
Харчування дітей Прикарпаття : в об’єктиві – вимоги
до тендерної документації та харчоблоків закладів освіти
Здоров’я підростаючого покоління визначає цілий комплекс факторів, серед яких вкрай важливими є забезпечення повноцінного, якісного та калорійного харчування дітей у школах та дошкільних закладах, постачання безпечних та якісних продуктів харчування, відповідність санітарно-гігієнічним нормам.
В ході виконання регіональної цільової програми «Дітям Прикарпаття – якісне харчування», котра уже більше року успішно реалізується в області, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини проаналізували тендерну документацію, що подається суб’єктами господарювання при проведенні відкритих торгів щодо надання послуг з харчування дітей в закладах освіти області.
Аналіз засвідчив відсутність вимог щодо безпечності та якості продукції, котрі є не менш важливими, ніж ціна. Тож в Держпродспоживслужбі систематизували вимоги до постачальників, що бажають брати участь в згаданих тендерах, і розробили відповідні рекомендації для управлінь (відділів) освіти РДА, ОТГ, міських рад Прикарпаття.
Ознайомитись чи завантажити Рекомендації можна за посиланням.
Не менш важливим напрямком виконання програми є дотримання санітарно-гігієнічних вимог в харчоблоках закладів освіти. З метою вирішення даного питання в Головному управлінні також напрацювали відповідні пропозиції, а саме розроблено Паспорт харчоблоку освітнього закладу.
Ознайомитись чи завантажити Паспорт харчоблоку освітнього закладу можна за посиланням.
Дані документи доведені до керівників департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА, управлінь (відділів) освіти РДА, ОТГ.
В Держпродспоживслужбі Івано-Франківщини розробили методичні
рекомендації щодо гігієнічних вимог до облаштування
туалетних кімнат в закладах освіти
В 2019 році в Україні триває реалізація програми «Теплий туалет», що спрямована на облаштування теплих внутрішніх туалетів, забезпечення базових фізіологічних потреб дитини, створення належних санітарно-гігієнічних умов у навчальних закладах.
В процесі вивчення даного питання спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини розробили методичні рекомендації «Гігієнічні вимоги до облаштування та утримання туалетних кімнат в закладах освіти», які доведені до керівників департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА, управлінь (відділів) освіти РДА, ОТГ.
Ознайомитись або завантажити рекомендації можна за посиланням.
В допомогу суб’єктам роздрібної торгівлі створено дорожню карту
розробки спрощених процедур, заснованих на принципах системи НАССР
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує: усі оператори ринку харчових продуктів відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.
Одним із основних обов’язків операторів ринку харчових продуктів є розроблення, введення в дію та застосування постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Для закладів роздрібної торгівлі, в тому числі - кіосків, палаток, прилавків та рухомих транспортних засобів для торгівлі, де забруднення харчових продуктів є малоймовірним, згідно п.4 ст.21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачено застосування спрощеного підходу.
Для допомоги таким операторам ринку, спеціалісти Держпродспоживслужби розробили дорожню карту - Алгоритм по розробці спрощених процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів( НАССР).
Ознайомитись або завантажити дорожню карту можна за посиланням.