A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

У Тлумацькій ОТГ запрацює вітрова електростанція

Дата: 21.11.2019 08:39
Кількість переглядів: 1290

Фото без опису

 

Відколи Тлумацька міська ОТГ потрапила у першу хвилю об’єднань, і, відповідно, отримала преференції від держави, громада шукала можливості для подальшого розвитку.  Для цього вона налагодила співпрацю із міжнародними програмами, які стали донорами для громади, та почала активно шукати інвесторів.

Одним із них для Тлумацької ОТГ цього року стала німецька компанія FEFA, що займається вітровою енергетикою.

Близько року керівництво міської ради співпрацювало з компанією з німецького Стендалю. Улітку її представники відвідали нашу об’єднану громаду, а минулого тижня міський голова Роман Круховський, його перший заступник Андрій Радовець, начальник відділу земельних відносин, архітектури та містобудування міської ради Василь Безверхів та Михайло Груб’як, представник з Прибилова (села, на території якого мають бути встановлені вітрогенератори) з робочим візитом побували у Німеччині. Делегація з Тлумаччини відвідала центральний офіс компанії FEFA та уже існуючі вітрові станції. А також побувала на будівельному майданчику і на власні очі побачила процес встановлення 246-метрового вітряка.

Після тривалих переговорів німецька та українська сторони підписали договір містобудівної діяльності, згідно з яким у Прибилові Тлумацької ОТГ встановлять 12 вітрових турбін з трьома крилами кожна. Це будуть вітрові установки типу Vestas платформи EnVentus V150 / 162 5.6MW номінальною потужністю 5600 кВт і висотою маточини 166 м. Стандартний фундамент має діаметр близько 32 м і глибину близько 3,5 м. Це відповідає приблизно 1300 м³. бетону або вазі 2600 т. Коли лопать ротора стоїть вертикально, загальна висота дорівнює близько 246 м. Діаметр ротора приблизно 162 м. Сталева вежа вітрової турбіни обслуговується зсередини, обладнана промисловим ліфтом і має висоту близько 166 м. Ротор знаходиться на лицьовій стороні. Привід, трансмісія, генератори знаходяться в так званому машинному відділенні. Для забезпечення енергії, сумісної з мережею, в машинному відділенні вітрогенератора є трансформатор. Електична напруга від трансформатора є змінною і може бути адаптована до рівня мережі / напруги 10/20 або 30 кВА.

За угодою вітрова електростанція має розташовуватися не ближче, як 1000 метрів від житлових будинків. Також є обмеження щодо шуму, виробленої нею, відстані до місцевих доріг тощо.

«У разі пошкодження шляхів під час будівництва вітрової електростанції німецька компанія зобов’язується їх відремонтувати, - зазначив Роман Круховський. - А також сплатити компенсацію та відшкодувати збитки за втручання у природу та ландшафт. У свою чергу громада має надати усі необхідні дозволи для прокладення кабелю, укріплення доріг тощо».

До речі, після закінчення терміну експлуатації установки повністю демонтують.

Також FEFA зобов’язана зареєструвати компанію для експлуатації станції на території Тлумацької об’єднаної громади, аби податки і мита йшли до місцевого бюджету. До слова, у перші 10 років FEFA відшкодовуватиме громаді 2,5 % від проданої електроенергії. А це, за підрахунками фахівців, близько 46 тисяч євро на рік. З 11-го року цей відсоток зросте до 3,5.

Тож громада отримає потужний інструмент для наповнення місцевого бюджету, створення робочих місць та подальшого розвитку.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь