A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій

Дата: 25.11.2019 13:14
Кількість переглядів: 499

Фото без опису

 

   У скорботні осінні дні ми знову і знову повертаємося до трагічних подій Голодомору 1932–1933 рр., низько схиляємо голови і запалюємо свічки в пам'ять про мільйони загублених людських душ.

   Пам'ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок вписано криваво-чорним кольором. Однією з таких сторінок був голодомор 1932-1933 рр. Не було ні війни, ні посухи, а була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знав, скільки безневинних людей зійшло у могилу – старих і молодих, дітей, і ще ненароджених – у лонах матерів. Голод – це не тільки смерть, а й духовна руїна, знищення здорової народної моралі, втрата ідеалів, занепад культури, рідної мови, традицій. Страхітливий злочин ніколи і нічим не стерти з пам’яті.

   «Схиліться, свічку запаліть» - під такою назвою в бібліотеці Тлумацької  ОТГ  оформлено тематичну виставку-трагедію. Книги, які представлені на виставці, мають сумний зміст і засвідчують про нечуваний досі в світі геноцид проти української нації.

   Хоч ми і живемо в інший час і не причетні до тих страшних подій, але ми повинні знати історію нашого народу і ніколи не забувати про Голодомор на Україні, щоб знову не повторилось це жахіття.

    У бібліотеках- філіях організовано ряд тематичних заходів: годину пам’яті, книжкові виставки та перегляди літератури, акції,  годину-реквієм.

   23 листопада  у Пужниківській бібліотеці-філії   було  проведено годину пам’ять  під  назвою  «Голодний смерч над Україною» з учнями 7-9 класів. Також  організовано  книжкову  виставку «Запалімо свічку пам’яті». Учасникам заходу  розповіли  про  жахи голоду  1932-33  років,  про  загибель   мільйонів невинних  людей, про  трагізм,  який  ховається  під  словом  «голодомор».  Бібліотекар  М. Гнатюк  зібрала та  зачитала  спогади  односельців  про  голод, який  не оминув село.

 

Фото без опису   Фото без опису  Фото без опису

 

   Вшановуючи пам’ять жертв голодоморів в Україні бібліотекар бібліотеки – філії с. Королівка спільно з молоддю провела акцію «Запали свічку», та презентацію книжкової виставки «Допоки пам’ять в серці не згасає». Розповіла про трагічні події в історії  нашого народу та хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять усіх, кого забрав голод і запалили свічки.

 

Фото без опису

 

   У бібліотеці-філії села Бортники для користувачів бібліотеки була проведена година-реквієм присвячена дню Пам’яті жертв Голодоморів 1932-1933 рр. «Страшна правда Голодомору» та презентовано виставку-пам'ять "Голодомор - символ вічної скорботи".

 

Фото без опису

  Метою заходу було вшанувати пам'ять безвинно замучених голодом та політичними репресіями людей.

Фото без опису

   Хай же пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

 

Не мовчимо! Бо з нами кожен третій,

Померлий в той страшний голодомор.

Бо з нами двадцять другий, тридцять третій

І в сорок шостім пережитий мор.

Не мовчимо! Доволі спати, брате,

О, сестро, сльози витирай з очей.

Не мовчимо! Не можна нам мовчати,

Бо в душах зойки тих страшних ночей.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь