ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує
Як не зашкодити здоров’ю під час святкувань
На Прикарпатті, як і в цілій Україні, перші зимові місяці року характеризується рядом численних свят, що супроводжуються рясними застіллями з великою кількістю їжі та алкогольними напоями. Святкування новорічних та різдвяних свят за столом продовжуються зазвичай декілька днів підряд.
За традицією готуються найсмачніші страви у великому асортименті, вживається велика кількість спиртних напоїв – все це є підвищеною небезпекою для шлунку та підшлункової залози, особливо у людей з хронічними захворюваннями. Масна їжа, велика кількість солодощів та алкогольні напої можуть спровокувати виникнення важких захворювань як з боку шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова та жовчнокам’яна хвороби, холецистит, гострий панкреатит тощо), так і з боку серцево-судинної системи (підвищення артеріального тиску, набряки тощо).
Якщо Ви все ж піклуєтесь про власне здоров’я та здоров’я Ваших близьких, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надає декілька слушних порад, завдяки яким Ви гарантовано отримаєте гарний настрій та самопочуття під час радісних святкувань:
- Вечеряйте вчасно. У нічний час активність травлення (і виділення ферментів) мінімальна. Для зменшення перенавантаження шлунково–кишкового тракту вечеряйте за 3-4 години до сну.
- Для того, щоб допомогти своєму організму в процесі перетравлення їжі, прийміть одну-дві таблетки ферментативних препаратів перед тим, як сідати за стіл.
- Рекомендуємо максимально зменшити в святковому меню наявність страв з високим вмістом жирів та вуглеводів. Слід віддавати перевагу овочам, відварному або запеченому м’ясу, рибі, фруктам та зелені.
- Не заправляйте страви соусами та майонезом заздалегідь, робіть це безпосередньо перед подачею.
- Слідкуйте за термінами придатності як страв, так і продуктів з яких готуєте.
- Будьте обережні з екзотичними стравами. Куштувати незнайомі продукти слід обережно, "дегустаційною" порцією.
- Їжте помірно, ретельно пережовуючи, це допоможе не переїдати, адже насичення організму приходить через 20 хвилин.
- Правильно вживайте алкоголь. Зрозуміло, що у великій кількості випадків відмовитись від алкоголю не вдасться, однак, слід пам’ятати про міру. Дотримуйтеся золотого правила – пити не більше "однієї дози" алкоголю на годину. "Одна доза" – це 150 мл вина (1 склянка), або 360 мл пива (1 банка), або 30 мл міцного напою (1 чарка).
- За кілька днів до застілля почніть приймати вітаміни групи В, зокрема вітамін В1 (тіамін) і вітамін В6 (піридоксин), так як ця група вітамінів під час вживання алкоголю вимивається з організму і як наслідок відбуваються розлади роботи в ендокринній та центральній нервовій системах, порушується мозкова діяльність.
- Не змішуйте алкогольні напої, так як вони виготовляються на основі різної сировини і містять домішки. Разом це значно знижує здатність організму переробляти алкоголь та продукти його розпаду. Якщо спирт надходить в організм швидше, ферментативна система просто не справляється з його розщепленням. Як результат – ранкове похмілля через отруєння продуктами неповного розщеплення сумнозвісного етанолу.
- Наступного дня, після закінчення застілля, пийте більше води, яка допоможе вивести залишки алкоголю з організму. Також можна випити велику чашку міцного солодкого чаю, а з закусок - шоколад із високим вмістом какао, не менше ніж 70%.
Нехай ці свята подарують Вам море приємних емоцій, щастя та добра! Бережіть себе та дбайте про близьких!