A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 26.12.2019 10:28
Кількість переглядів: 463

 

Для директорів шкіл та завідуючих

дошкільними закладами Снятинщини проведено навчання

     18 грудня 2019 року на базі Снятинського ліцею імені В.Стефаника спеціалісти Снятинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  провели навчання з директорами загальноосвітніх шкіл та завідуючими дошкільними навчальними закладами Снятинського району.

     Навчання проводилось на виконання Указу президента України №894/2019 «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей», розпорядження Кабінету Міністрів №1106 від 18 грудня 2018 року «Про затвердження плану пріоритетних дій Уряду на 2019 рік.» Головна мета навчання – довести до слухачів потребу та вимогу створення у закладах освіти безпечного середовища,організації здорового, раціонального та безпечного харчування учнів та вихованців, поширення знань і навичок здорового харчування.

     Присутнім наголошено на посилення контролю за організацією харчування у закладах освіти, зокрема забезпеченням учнів та вихованців достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержання вимог санітарно-гігієнічних правил і норм.

     Крім того, проінформовано  про хід виконання регіональної цільової  програми «Дітям Прикарпаття - якісне харчування»; вручено методичні рекомендації про заборону використання в організації харчування окремих продуктів, формування меню по потребі калорійності для різних вікових груп, особливості заміни основних продуктів тотожними.

     Окремо розглянуто питання обов’язкового впровадження в їдальнях  постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках «НАССР».

 

 

 

 

 

 

 

В курячій грудинці з Польщі виявили сальмонелу

     До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи RASFF  від 14 листопада 2019 року № 2019.4005 та від 12 грудня 2019 року  № 2019.4005-fur4  стосовно виявлення сальмонели в охолодженій курячій грудинці (відповідно до додатків RASFF № 2019.4005-fur4: заморожене м’ясо механічного обвалювання), експортованої з Польщі (виробник CEDROB S.A.№PL 14023901 WE) до окремих держав – членів ЄС, і в тому числі до України - ТОВ «ВІРТУС ТРЕЙД» (проспект Гагаріна, 112/13, м.Дніпро, Дніпропетровська область).               

     Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області попереджає операторів ринку, які використовують у виробництві або здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України  «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

     Шановні споживачі! У разі виявлення вказаного харчового продукту, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертайтесь до територіальних управлінь.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В ЄС починають діяти нові правила щодо

контролю за харчовими продуктами

     14 грудня 2019 року набрали чинності положення Регламенту ЄС 2017/625 («Регламент офіційного контролю»), які скасовують Регламенти (ЄС) № 854/2004 та 882/2004. Новий Регламент встановлює правила щодо офіційного контролю та дотриманням правил ланцюга поставок харчових продуктів, зокрема законодавства про харчові продукти та корми, а також стосовно правил охорони здоров'я тварин та рослин.

     Регламент гармонізує контроль за виконанням вимог щодо всього агропродовольчого ланцюга. Положення Регламенту також застосовується до інших сфер контролю, таких як контроль захворювань тварин, засобів захисту рослин та виробництва органічних продуктів.

     Запровадження оцінки ризиків. Згідно з Регламентом, органи влади повинні враховувати ризик для здоров'я людей, тварин або рослин та навколишнього середовища; ризик введення споживачів в оману; відповідність та надійність власних перевірок операторів тощо. Нові правила вимагають від органів влади також враховувати ймовірність шахрайства та оманливих дій.

     Зобов'язання операторів та обов'язкові збори за контроль.   Уточнюється, що офіційний контроль може здійснюватися всіма операторами на всіх етапах виробництва, переробки, розповсюдження та використання тварин, товарів, речовин, матеріалів або предметів, на які поширюються правила агропродовольчого ланцюга. Тому оператори зобов’язані співпрацювати з органами влади та надавати доступ до їх обладнання, транспортних засобів, приміщень, комп'ютерів, документів та іншої необхідної інформації, а також тварин та товарів, що знаходяться під їх контролем.

     Органи влади зобов'язані вести реєстр усіх операторів, що підлягають офіційному контролю. У свою чергу, оператори повинні надавати інформацію про свою діяльність, включаючи теле - та інтернет-продажі, а також приміщення/об’єкти, що знаходяться під їхнім контролем.

     Для операторів вводяться обов'язкові збори за контроль, який здійснюється на заводах з переробки м’ясної продукції, виробництва молока, заводах рибного господарства; контроль у пунктах прикордонного контролю; контроль щодо тварин та рослин, продуктів тваринного та рослинного походження; певних товарів третіх країн тощо.

     Крім того, нові правила прозорості вимагають від держав-членів ЄС публікувати детальну інформацію про методи та дані, що використовуються для обчислення зборів для кожної окремої категорії операторів та органів управління.

     Прикордонний контроль за тваринами та товарами, що імпортуються до ЄС. Регламент встановлює загальні правила для контролю на кордонах за імпортом тварин/рослин, продуктів тваринного походження, інших продуктів/ товарів, які підлягають контролю під час в’їзду до ЄС. Система контролю за імпортом базуватиметься на оцінці ризику. Виконання зазначених функцій здійснюватиметься у пунктах прикордонного контролю.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь