A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Міжнародний день рідної мови

Дата: 21.02.2020 15:52
Кількість переглядів: 545

Фото без опису

 

     Мова – найбільший скарб будь – якого народу, його душа, його гордість. Для нас рідною мовою є українська. В ній мудрість і пам’ять тисячоліть. У ній щирість, радощі й печаль народу, його труд  і піт, кров і сміх. Запашна, співуча, гнучка, сповнена музики і квіткових пахощів, вона встала з колін, як піднялася й наша Україна. Мова – це те, що об’єднує нас, береже історію народу, передає нащадкам неоціненні скарби  минулого і сучасного.

     До Міжнародного дня рідноїмови бібліотекарі та користувачі дитячої бібліотеким.Тлумач підготували поетичний колаж  «Моя чудова рідна мова».

     На захід були запрошені учні 4-А Тлумацької ЗОШ (кл.кер. Перегінчук З.Г.), а також вчитель рідної мови Сова М.М.. Ведучі Богайчук Марта, Слободян Настя та Кузів Денис розповіли про історію свята, а також про багатство нашої мови, про поетів, письменників, відомих людей, які своїм талантом прославляють рідну мову на ввесь світ. Поезії та пісні, які лунали на заході у виконанні Дзюбак Вікторії, Острижнюк Дарини, Гаморак Вероніки, Ванди Злати,Куцук Соломії,Присяжнюка Влада, Лащука Олександра, Меринди Тані, Калинюк Насті, Кандюк Марії, розкрили для читачів барвистий світ українського слова, його велич та силу. Дзюбак Віка, виконала на скрипці мелодію «Гуцулка Ксеня».Закінчили свято словами Панаса Мирного: «Мова – жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування».

     У бібліотеках-філіях для своїх користувачів організовано та оформлено ілюстровані книжкові виставки, де читачі змогли, познайомитися з новими книгами українських поетів та письменників пройшли пізнавальні бесіди, огляди літератури, вікторини, свято мови, літературні імпрези.

     До дня рідної мови бібліотекою – філією с. Остриня  було організовано  і проведено свято «Її Величність - Мова».

     Епіграфом до свята стали слова Т. Шевченка «Мова рідна, слово рідне, хто вас забуває, той у грудях не серденько, - тільки камінь має».

     Українське слово звучало у віршах, піснях, прислів`ях та приказках. Учні познайомились з легендою про походження української мови, ознайомились з історією свята, здійснили екскурс в історію рідної мови, дізнались про нелегкий шлях утвердження мови, почули іменна тих, хто у важкі часи став на захист рідної мови, переглянули відео презентацію.

     На заході  розповідалося про те, що для того, щоб жила і успішно розвивалася мова необхідно, нею спілкуватися у повсякденному житті, бо коли зникає мова – зникає народ, адже народ і мова не роздільні.

     Учні взяли участь у вікторині «Знавці рідної мови», конкурсі «Говоримо правильно»,  конкурсі скоромовок – спотиканок «Хто повторить найшвидше».

     Бібліотекар О. Клід  провела презентацію книжкової виставки  «І зачаровує серця пісенна рідно мова»  та розкрила велич, силу та красу української мови. Вчителі М. М. Доронюк,  О. Г. Рибчин, О. Р. Скульчук та  Т. М. Шаряк відмітили, що для кожної людини рідна мова – це життєдайне джерело, яке передається з покоління в покоління і тому потрібно виховувати любов і гордість до рідної мови, зберігати її чистоту і красу.

     Зокрема, у бібліотеці-філії с.Вікняни для своїх користувачів бібліотекар оформила та провела презентацію виставки «Мова рідна-найдорожчий скарб», представлену розмаїттям мовознавчих видань, словників, довідників, збірників, які присвячені рідній мові, підбірками поетичних творів, афоризмів, крилатих висловів, віршів про мову.

     Тим часом для молодих шанувальників рідного слова у Пужницькій НВК відбулася літературна імпреза «Молитва до мови молодими устами». Участь у заході взяли учні та вчитель української мови І.Н.Бойчук. Діти пригадали прислів’я, приказки, позмагалися в промовлянні скоромовок, відгадували кросворд. Також у

     БібліотекарМ.Гнатюкорганізувалакнижкову виставку «Рідна мова, поетична і пісенна», яка доповнила і розкрила красу і велич рідної мови.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь