A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ СТАТИСТИКИ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Дата: 25.02.2020 14:16
Кількість переглядів: 357

 

Демографічна ситуація в області у 2019 році

 

     Чисельність наявного населення області, за оцінкою, за попередніми даними, на 1 січня 2020 року становила 1368,1 тис. осіб,  у  тому числі у міських поселеннях – 606,8 тис.,  у сільській місцевості – 761,3 тис. осіб. Упродовж 2019 року чисельність населення області зменшилась на 5,1 тис. осіб. Такі зміни відбулися за рахунок природного скорочення (на 5,4 тис. осіб), водночас зафіксовано міграційний приріст (на 0,3 тис. осіб).

     Серед міст та районів області рівень природного скорочення коливався від 13,4 особи на 1000 осіб наявного населення у Рогатинському районі до 0,3 особи у Яремчанській міській раді. Природний приріст населення зафіксовано в Івано-Франківській міськраді (187 осіб або 0,7 особи на 1000 осіб наявного населення) та у Верховинському районі (6 осіб або 0,2 особи відповідно).

     Упродовж 2019 року в області народилося 12,1 тис. малюків, 17,5 тис. осіб померло. На 100 померлих в області припадає 69 живонароджених проти   53 в середньому по державі. Порівняно з 2018 роком кількість живонароджених зменшилась на 4,1%, померлих – збільшилась на 0,6%.

     Рівень народжуваності коливався від 6,7 особи на 1000 осіб наявного населення у м.Коломиї до 12,5 особи у Верховинському районі, смертності – від 8,6 особи на 1000 осіб наявного населення у Івано-Франківській міській раді до 20,8 особи у Рогатинському районі.

     У 2019 році до області прибуло 16,6 тис. осіб, вибуло – 16,3 тис. Унаслідок міграційного руху в усіх містах обласного значення та районах, крім міст Івано-Франківська, Калуша та Коломиї, спостерігалося міграційне скорочення населення.

 

© Головне управління статистики в Івано-Франківській області, 2020

При використанні інформації посилання на Головне управління статистики в Івано-Франківській області ОБОВ’ЯЗКОВЕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Найбільші партнери області у зовнішній торгівлі товарами

з країнами ЄС у 2019 році

 

     У 2019 році географія  зовнішньої торгівлі області товарами охопила 114 країн світу. Більше половини  зовнішньоторговельного обороту області припадало на країни Європейського Союзу. Зокрема,  в  обласному  експорті  частка  країн  ЄС  склала  59%, в імпорті – 53,2%. Найбільшими за обсягами партнерами у зовнішній торгівлі були нерезиденти з Румунії, Польщі, Німеччини, Болгарії, Словаччини та Чехії. Однак, якщо до Румунії, Словаччини, Польщі та Чехії було відвантажено понад 60% обсягів експортованих до країн ЄС товарів, то більше 65% обсягів імпорту  отримано з Болгарії, Польщі, Німеччини та Румунії.

     Зокрема, одним з вагомих торговельних партнерів області серед країн ЄС, як і в попередні роки, залишається Румунія, обсяги експорту та імпорту товарів з якою у 2019 році склали,  відповідно, 122,5 млн.дол. США та 43 млн.дол. США. Близько 70% обсягів експорту до цієї країни займало електричне устаткування, ще чверть – деревина та вироби з деревини, мінеральні продукти, частини взуття. Три чверті імпорту з Румунії забезпечували електричне устаткування та пластмаси, полімерні матеріали. Майже 90% імпорту та понад три чверті експорту до Румунії складали, відповідно, давальницька сировина та готова продукція, виготовлена з неї.

     Експорт  товарів  до  Польщі  становив  70,8 млн.дол. США,  імпорт – 73,2 млн.дол. США. Нерезидентам з Польщі відвантажували, в основному, пластмаси, полімерні матеріали, деревину та вироби з деревини, продукцію хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, пральні машини, а отримували – механічні та електричні машини, чорні метали та вироби з них, мінеральні продукти, пластмаси, полімерні матеріали, деревину та вироби з деревини, засоби наземного транспорту, крім залізничного.

     Ще одним вагомим партнером області серед країн ЄС була Словаччина. За обсягами експорту товарів з області до цієї групи країн вона посіла друге місце (74,5 млн.дол США), обсяги імпорту склали 9,2 млн.дол. США. Понад 75% експорту до цієї країни займала продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, постачали також текстильні вироби, деревину та вироби з деревини, пластмаси, полімерні матеріали. Близько 90% експорту – це продукція, виготовлена з давальницької сировини. Отримували зі Словаччини недорогоцінні метали та вироби з них, полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них, механічні та електричні машини, текстильні матеріали та текстильні вироби.

     Болгарія була найбільшим джерелом імпорту області з країн ЄС (104,7 млн.дол. США), її частка склала 23,6%. Імпортували, в основному, мінеральні продукти. Основою експорту до цієї країни були пластмаси, полімерні матеріали та деревина та вироби з деревини. Загалом до Болгарії відвантажили з області товарів на 10,6 млн.дол. США.

     Значними залишаються обсяги зовнішньої торгівлі з Німеччиною. Зокрема, у 2019р.  обсяги  експорту та  імпорту товарів становили відповідно 35,4 млн.дол. США та 64,5 млн.дол. США. Провідну позицію в експорті до цієї країни займали насіння і плоди олійних культур (28,8%), мінеральні продукти (18,3%), деревина та вироби з деревини (17,1%), одяг та додаткові речі до одягу, текстильні (11,9%), пластмаси, полімерні матеріали (10,8%). Серед імпортованої продукції вагомою була частка засобів наземного транспорту (28,6%), механічних та електричних машин (19,4%), продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості (14,3%), пластмас, полімерних матеріалів (10,9%).

     До Чехії протягом ряду років експортуються механічні та електричні машини, мінеральні продукти, продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості. Основою імпорту з цієї країни є механічні та електричні машини, засоби наземного транспорту, крім залізничного, вироби з чорних металiв, органiчнi хiмiчнi сполуки. Загалом, до Чехії у 2019р. було відвантажено товарів на 65,2 млн.дол., а отримано – на 16,3 млн.дол. США.

 

Довідки  за  телефоном: (0342) 53-35-17

Веб-сайт Головного управління  статистики області: http://www.ifstat.gov.ua  

© Головне управління статистики в Івано-Франківській  області,  2020

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь