A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

8 травня – День пам’яті та примирення!

Дата: 07.05.2020 17:05
Кількість переглядів: 680

Фото без опису

 

      8 травня в Україні відповідно до Указу Президента України від 24.03.2015 р. № 169/2015 відзначається День пам’яті та примирення.

        Цю пам’ятну дату започатковано з метою гідного вшанування подвигу переможців нацизму у Другій світовій війні, ветеранів війни, учасників українського визвольного руху, жертв нацистських переслідувань, для увічнення пам’яті загиблих у Другій світовій війні, а також утвердження патріотизму та національної гідності, консолідації суспільства.

       Офіційне свято перемоги над нацизмом відзначається у Європі 8 травня. Окрім того, з 2005 року 8 травня проголошено Генасамблеєю ООН Днем пам'яті та примирення, в пам'ять жертвам Другої світової війни. Символом відзначення Дня пам’яті та примирення став червоний мак.

     Мак являється міжнародним символом пам’яті жертв військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи з 1914 року. Ідея використовувати червоний мак, як символ пам’яті, з’явилася під впливом вірша військового лікаря й поета, учасника Першої світової війни Джона Мак-Крея "У полях Фландрії". Зображення уособлює квітку маку та кривавий слід від кулі. Гасла, що використовували під час відзначення Дня пам’яті та примирення й Дня перемоги у 2014, 2015 роках: "Ніколи знову", "Пам’ятаємо. Перемагаємо".

       В радянські часи існував міф, що СРСР самостійно, без допомоги, переміг у Другій світовій війні нацистську Німеччину. Тому визнати, що українці та армії західних країн здобували перемогу над нацизмом, радянська пропаганда не могла. Замість того, щоб ушанувати честь, гідність та відвагу загиблих воїнів та жертв серед цивільного населення по всьому світу, Радянський Союз, а нині – його спадкоємиця Росія – влаштовує паради, веселиться та радіє міфічній перемозі.

      Україна поступово позбавляється радянських міфів про ту війну. Потроху відходять радянські паради, змінився зміст і символіка дня. З часу закінчення війни вона обросла численними міфами, які радянська влада роками вкладала в голови своїх громадян.

      Щоб цих міфів позбутися, треба аналізувати історію й докопуватися до правди з минулого.

 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь