A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Дерев'яна церква Св. Миколи 1884р. с. Остриня

Дата: 18.06.2020 15:00
Кількість переглядів: 724

Фото без опису

 

     Багато хто дивується: як дерев’яні церкви України зберігаються протягом багатьох століть? Усе завдяки спеціальній обробці деревини. Якщо у давнину визрівала думка спорудити храм, то доводилося чекати роками. Все тому, що попередньо деревину вимочували у соляному розчині кілька десятиліть! Це і робило майбутню споруду стійкою до опадів і навіть вогню. Тож завдяки цій технології та умілим рукам українських майстрів ми і зараз маємо можливість милуватися зразками сакрального мистецтва, які стали надбанням.

       В селі Остриня дерев'яна церква вперше згадана в документах ще в середині XV ст. В середині XVIII ст. в цьому селі згадана стара дерев'яна церква. Тоді ж замість неї збудували наступну церкву, також з дерева. Збережена сьогодні дерев'яна церква гуцульського типу збудована у 1884 році.

       Була парафіяльною. Перед 1992 роком стіни надопасання церкви оббиті бляхою - з того часу зовнішній вигляд церкви суттєво не змінився. Церкву не внесли до переліку пам'яток архітектури. Сьогодні ця святиня в користуванні громади УГКЦ.

       Стоїть в південній частині села, на цвинтарі, біля дороги. Церква утворює хрест в плані, має один верх, опирається на фундамент з кам'яних блоків.

       При північній стіні вівтаря існує прибудована ризниця. Стіни під опасанням зберегли з відкритих нефарбованих брусів зрубу. З північного заходу від церкви стоїть дерев'яна двоярусна дзвіниця.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь