Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Не плисти за течією, або як стати фінансово впевненим у завтрашньому дні

Дата: 17.08.2020 16:14
Кількість переглядів: 1386

Фото без опису

 

     Як відомо, рівень економічної спроможності держави залежить від фінансового благополуччя як окремого громадянина, так і кожної родини. У силу тих чи інших обставин нашим співвітчизникам і досі жилося нелегко, а  в останні кілька місяців становище ускладнилося ще й світовою економічною кризою, спричиненою горезвісною пандемією. Тож виникла ситуація, коли українці повністю «проїлись» за період карантину.  Сьогодні велика кількість людей, виходячи з опитувань, нарікають, що не мають за що жити і мусять шукати заробіток за будь-яких умов. Та виникли  і позитивні моменти. В українському суспільстві стрімкого поширення  почало набувати розуміння необхідності як особистого фінансового планування, так і окремого домогосподарства. Тож, аби допомогти нашим співвітчизникам у цій справі, публікуємо матеріал, підготовлений у рамках проєкту «ФінГрамота: час звернути увагу!»: https://delta-finance.com.ua/konkurs-ua/  .

     Згідно з одним із останніх досліджень МВФ, в якому проаналізовано чому економіка України виходить з кризи значно довше й важче, ніж країн-сусідів, основною причиною названо повністю відсутнє у наших співвітчизників попереднє накопичення або так звана «подушка безпеки» у вигляді заощаджень, завдяки якій люди у важкі моменти можуть деякий час протриматись. Через відсутність у громадян накопичень ринок не встигає швидко відновлюватися. Відповідно, суспільне виробництво не розвивається, адже немає внутрішнього попиту.

     Як сказав Роберт Кійосакі, американський інвестор, бізнесмен і письменник, біда молодих в тому, що вони не знають, що таке бути старим. Якби вони знали, що таке відчувати старість, вони б планували своє фінансове життя по-іншому… Звичайно, не тільки забезпечена старість має бути мотивацією для установки певних фінансових цілей і контролю над особистими витратами і доходами, але й упевненість у сьогоденні.

Плануючи своє фінансове життя, необхідно поставити перед собою відповідні цілі - конкретні завдання, для вирішення яких зосередити максимальні зусилля. Вони можуть бути як короткостроковими, так і довгостроковими: на день, тиждень, рік і на все життя. Постановка цілей сім'ї є дуже важливим моментом для того, щоб досягнути фінансового благополуччя на довгі роки.

     Класичною для молодої родини є покупка нового житла. Зазвичай, кошти на 1-2-кімнатну квартиру їй доведеться збирати близько 5 років. Ось тоді і приходить розуміння, що таке бюджет. Люди аналізують, скільки вони витрачають на місяць, який у них дохід і починають шукати можливості його збільшити (або зменшити витрати), а інколи і те, й інше.

     На початках у справі заощадження, економії та фінансового перевиховання значно допоможе детальний розпис сімейного бюджету. Можна скористатися програмою Excel, листом паперу, спеціальною книгою чи додатком у смартфоні (наприклад, Andro Money, Money Manager, Monefy, Wallet, Money Lover тощо).

     Останній варіант, до речі, найпростіший. Адже ми живемо у 2020-му році і телефон сьогодні у кожного під рукою. Головною перевагою даних «телефонних бухгалтерів» є те, що переважна їх більшість інтегрується з банками. Тож без проблем можна отримати виписку з даних фінустанов. Дана послуга не безкоштовна (близько 2-3 доларів у місяць), однак економить купу вашого часу. До слова, ці додатки можна назвати сімейними, адже на них можна вести спільні рахунки. У нашій країні це дуже доречно, адже, як правило, левова частка бюджету в українських сімях  спільна. У деякі додатки можна заходити під одним обліковим записом, в інших є окрема функція сімейного ведення. 

     Фінансові радники зі всього світу в один голос твердять, що потрібно відкладати мінімум 10 % доходів. Тож якщо молода сім’я почала аналізувати, обліковувати і, відповідно, відкладати хоча б 3 місяці і в результаті вийшла на показник у 10 % заощаджень, то це вже добре. З часом вона дійде і до 20 %. В українських реаліях, щоб досягнути як поточних, так і довгострокових цілей, потрібно відкладати від 20 до 50 % своїх доходів. Звісно, не всі зможуть 5 чи 10 років  жити за чітко визначеним графіком спостереження і аналізу власних витрат та доходів. Але навіть якщо обліковувати й аналізувати свої витрати не систематично, а лише упродовж обмеженого проміжку часу, то і тоді це буде надзвичайно корисним. Такий облік дасть можливість виявити чимало резервів для скорочення витрат, на які раніше не звертали уваги, а отримана інформація допоможе раціональніше здійснювати витрати навіть тоді, коли облік вестися не буде. У результаті стане зрозумілим, чи родина з даними темпами витрат зможе купити авто, квартиру за конкретний проміжок часу, накопичити на освіту дітей чи власну пенсію.

     До слова, щоб полегшити і якомога більше спростити процес накопичення, найпрактичніше категорії витрат ділити на 10-12 пунктів: одяг, транспорт, харчування, комунальні платежі, послуги побутового обслуговування, «на дітей», подорожі, розваги, благодійність, «інше» тощо. Є відоме правило – 20-30-50%, де 50- це фіксовані витрати – транспорт, комунальні платежі, їжа; 30 – емоційні – кіно, театри, час з друзями, родичами, подорожі.  І, відповідно, 20 % доходів - відкладаємо.

     Загалом, у бюджетуванні, особистих фінансах 50 % відсотків – це наша поведінка, і лише 20 – знання (яким додатком скористатися, чи які онлайн-курси пройти). До слова, механізмів накопичень може бути безліч. Родина однієї моєї подруги не накопичує, але зберігає усі 20-гривневі купюри, які їй та членам її родини потрапляють до рук. Сім’я іншої почала накопичення з 10 гривень, щодня попередню суму збільшуючи на 10. Тож лише через рік у родини була доволі солідна сума, витрачена на подорож. Також популярності набирають онлайн-марафони заощаджень, які справді працюють і тривають порівняно недовго – 2-3 тижні. У них потрібно виконувати щоденні завдання фінансового тренера (до прикладу, не купляти сьогодні каву на вулиці чи відкласти 50 гривень).

     Якщо говорити про довгий проміжок, то дієвим механізмом виступає автоматизація. У багатьох українських банках є так звані додатки-копилки. Можна відкладати процент від витрат або нарахування, округляти до 10 або 100 гривень чи просто здійснювати регулярні відрахування. Або ж від кожного приходу коштів на карту відкладати 10 %. За рік виходить доволі солідна сума, яку можна покласти на депозит чи інвестувати ще кудись. Зрештою, навіть невеликий резервний фонд може згодитися в екстрених випадках і допоможе краще спати вночі.

     Загалом у сучасних економічних реаліях планування сімейного (або особистого) бюджету є надзвичайно важливим і необхідним, особливо для тих громадян, котрі бажають не просто “плисти за течією”, а свідомо впливати на різноманітні фактори, які визначають якість їхнього життя.

     Зрозуміло, що особисті фінанси вимагають управління завжди, а в нестабільних умовах – тим паче. Потрібно лише не лінуватися дбати про власний добробут і покращення свого фінансового становища. Адже наше матеріальне благополуччя залежить, передусім, від нас самих і, не в останню чергу, від нашого уміння ефективно управляти власними фінансами. Звичайно, держава також впливає, хоча й опосередковано, на формування фінансів (чи то особистих, чи домогосподарств), реалізуючи політику оподаткування доходів і майна фізичних осіб, політику соціальних трансфертів тощо. Однак, якщо бути до кінця чесними, фіскальну політику нашої держави важко назвати належною і такою, що підтримує своїх громадян.

 

Олеся Роговик


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь