A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

На Тлумаччині вшанували видатного громадського діяча, міністра внутрішніх справ ЗУНРу Івана Макуха

Дата: 18.09.2020 08:21
Кількість переглядів: 3234

       

       Вчора, 17 вересня 2020 року, у Тлумачі відзначили 148-му річницю від дня народження Івана Макуха — людину складної долі, сповненої злетів та падінь, яка залишила помітний слід в історії нашого краю й України. Боротьба наших краян у ХХ ст. за власну державність вивела на історичну авансцену цілу плеяду непересічних постатей, які своїм життям творили Україну. Однією з таких був видатний тлумачанин державотворець, доктор права, галицький адвокат, просвітянин, посол Галицького сейму та Польського сенату, голова Української радикальної партії, міністр ЗУНР Іван Макух.

      Перед присутніми з вітальним словом виступив міський голова Роман Круховський, який розповів про  нелегкий життєвий шлях Івана Макуха – Міністра Західно-Української Народної Республіки. Нагадаємо, що він відкрив власну адвокатську канцелярію в Товмачі 1 січня 1907 р. На той час у Галичині було доволі мало адвокатів, які б відстоювали українські інтереси в судах. За короткий період Макух здобуває авторитет серед місцевого населення й розширює свою правничу діяльність. А ще його оселя також стає місцем зборів громадсько-політичного, освітнього і економічного характеру для українців Тлумацького повіту. Окрім цього, з перших днів перебування в місті І. Макух разом із М. Терлецьким, Г. Луциком та іншими розпочав активну роботу з розбудови народних читалень «Просвіти». Зауважимо, що останніми роками до життя і трудів І. Макуха все частіше звертаються науковці, краєзнавці, влада, освітяни, широка громадськість міста.

       Міський голова привітав лауреата премії ім..Івана Макуха громадського діяча, краєзнавця Ганчака В.В., уродженця с. Колінці, та нагородив пам’ятним знаком і грошовою премією. Присутні хвилиною мовчання вшанували Івана Макуха та поклали букети квітів до підніжжя пам’ятника, а панахиду відслужили Декани Тлумацьких деканатів УГКЦ і УАПЦ о. Павло Дутчак та Василь Стадник. Також перед присутніми виступив лауреат премії ім. І.Макуха В.В. Ганчак.

       Іван Макух був дуже відомою і авторитетною фігурою першої половини ХХ століття у Західній Україні. Протягом усього життя він був палким захисником політичних, громадянських і культурно-освітніх прав українського народу.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь