A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

…Народ мій є! В його волячих жилах Козацька кров пульсує і гуде!

Дата: 15.10.2020 12:55
Кількість переглядів: 4942

 

…Народ мій є! В його волячих жилах

Козацька кров пульсує і гуде!

                                 В. Симоненко

 

       14 жовтня відзначається День захисника України – свято мужності на честь воїнів, які відважно захищають нашу державу. Свято було встановлено 14 жовтня 2014 року відповідним Указом Президента України з метою «вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості».

       Дату відзначення сучасного свята українських захисників було обрано не випадково. Цього дня українці також відзначають велике християнське свято – Покрова Пресвятої Богородиці. До цієї дати приурочено і День Українського козацтва, що відзначається з 1999 року. Також 14 жовтня вважається днем створення Української повстанської армії, бійці якої боролися за свободу країни.

       В бібліотеках-філіях проведено цикл різноманітних заходів, а саме книжкові виставки, перегляди літератури, історичні віражі та багато інших патріотичних заходів. 

 

      У бібліотеці-філії с. Бортники відбувся перегляд літератури «Моя земля – це незалежна Україна». А для  молоді  проведено історичні віражі «Ми козацького роду», на якому бібліотекар ознайомила присутніх з історією козацтва, життям та побутом козаків, про Запорізьку Січ,  а також відповіли на питання вікторини.

 

        Для своїх користувачів М.Гнатюк у бібліотеці-філії с. Пужники оформила виставку-посвяту «УПА це наша гордість, наша честь і слава» на якій представлено книги, які розповідають про історію України, яка надзвичайно багата подіями і героями.        Про свято Покрова Пречистої Богородиці, яке  з давніх давен зміцнювало в душах козаків надію на опіку і заступництво Матері Божої. Покров – це хустина, це те, чим Божа Матір покривала голову, це традиційна для жінок частина одягу.

       

   

       Про різновиди українських хусток, про їх колір та орнамент розповіла присутнім бібліотекар бібліотеки–філії с. Королівка (Г.Павлюк) та представила до перегляду колекцію різнобарвних хусток, якими покривали голови українські жінки у різні періоди свого життя, адже у народно-обрядовому календарі  до Покрови завершувався період сватань і приготувань до весіль. Дівчата, котрі бажали взяти шлюб саме цього дня  мали побувати у церкві і помолитися: «Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку».

       Шановні користувачі! День українського козацтва – це данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності та досягнення Україною своєї незалежності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь