A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Шановні учасники–ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС!

Дата: 14.12.2020 08:23
Кількість переглядів: 482

Фото без опису

 

       14 грудня в Україні відзначають День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС — людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію XX століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС. Не стихає відлуння Чорнобильських дзвонів, не втрачає своєї гіркоти слід, який залишила після себе страшна аварія  на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС. Родюча чорнобильська земля стала «зоною», непридатною для життя місцевістю, 3,5 мільйони постраждалих від катастрофи та її наслідків, 10 відсотків території зазнала прямого радіаційного ураження, 160 тисяч людей було переселено у безпечні місця з Прип’яті та довколишніх районів.

       Сім місяців 1986 року, протягом яких героїчними зусиллями та самовідданою мужньою працею сотень тисяч простих людей, які брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, вдалось приборкати вогнище радіації. В знак подяки за їх героїзм заснована дата 14 грудня, як День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва і прийняття в експлуатацію комплексу захисних споруд над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС, чим було завершено перший етап ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Це, по суті, була перша перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху.

       Цей день пам'яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей і опромінення тисяч ліквідаторів. Наслідки техногенної аварії, були б ще жахливішими, якби не мужність і жертовність тих людей, які вже у перші дні страшного лиха прибули на Чорнобильську АЕС і вступили у бій з невидимим ворогом – радіацією.

       Серед тих, які боролися зі страшним лихом, було чимало наших земляків з Тлумаччини, які ризикуючи життям та здоров’ям, в ті пекельні дні з честю виконали свій обов’язок перед Батьківщиною. Їхній подвиг неможливо переоцінити – як не можна переоцінити значення того, що вони зробили. Їхній героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом. Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, віддавши своє життя задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь.

       Вшановуючи учасників ліквідації наслідків аварії, ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих героїв і віддаємо данину шани всім, хто, рятуючи   весь світ від ядерної небезпеки, жертвували найдорожчим – своїм здоров’ям і життям.

       Вірю, що жах чорнобильської катастрофи залишиться у минулому й ніколи не повториться, а  Ваш величний подвиг додаватиме усім нам впевненості  у завтрашньому дні. Висловлюю  щирі слова вдячності всім учасникам-ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС і зичу Вам міцного здоров’я, мирного неба, сімейного затишку, шани і щирої поваги від людей та довгих років життя!

 

З повагою,

міський голова                                                          Ігор Петрук

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь