A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Небезпечний карантинний шкідник

Дата: 25.05.2021 15:32
Кількість переглядів: 274

Фото без описуБатьківщина шкідника — Північна Америка, звідки він був завезений у Європу. Це надзвичайно шкодочинний вид. Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну в рослинах та їхнього ослаблення, що знижує врожайність плодових культур, послаблює захисні, декоративні та естетичні функції зелених насаджень. Розвиток рослин пригнічується, окремі з них навіть гинуть, особливо за багаторазового пошкодження. Небезпечний шкідник у всіх регіонах України. Пошкоджує понад 140 видів деревних і чагарникових рослин. Породи, яким віддає перевагу, — шовковиця, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева.

Метелик з розмахом крил 40 – 50 мм; крила білосніжні з шовковистим полиском; тіло вкрите густими білими волосинками. Гусениця зі спинного боку оксамитово-коричнева, по боках тіла — жовті смуги з оранжевими бородавками, на яких розміщені тонкі світлі волосинки.

Плодючість — 1200 – 1500 яєць. Ембріональний розвиток триває 5 – 10 діб. Відроджені гусениці скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. У липні — серпні відбувається літ метеликів другого покоління. Самки відкладають 2000 – 2300 яєць. Гусениці, які завершили розвиток, у серпні — вересні заляльковуються і залишаються до весни наступного року.  Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць, можуть повністю оголити плодове дерево 10 – 15річного віку. Основна ознака пошкодження — наявність на деревах павутинних гнізд. Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує, як зазначалось вище, спочатку один-два, а потім декілька верхівкових листків на гілці. Мірою зростання гусені і нестачі їжі для живлення всередині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листки. В прохолодну й дощову погоду спостерігається масова загибель гусениць.

Заходи захисту. Спостереження за розвитком гусениць має велике практичне значення в системі заходів із ліквідації вогнищ американського білого метелика. Зокрема, обрізування і спалювання гнізд слід проводити тоді, коли гусениці ще перебувають у павутинному гнізді. 
Дотримання комплексу карантинних заходів, які обмежують можливість поширення шкідника. У разі пошкодження 20 % листя після розпускання бруньок — обробка дерев біопрепаратами або інсектицидами. Так, слід регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в 1-й декаді червня та в 2-й декаді серпня, коли з’являються перші павутинні гнізда гусениць I і II поколінь. У разі виявлення гнізд, а іноді і яйцекладок їх слід обов’язково зрізувати і спалювати разом із гусеницями. Крім фізико-механічних методів боротьби з американським білим метеликом при необхідності рекомендуємо провести обприскування наступними хімічними препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

   При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки та особистої гігієни.

 

 

Провідний спеціаліст управління

фітосанітарної безпеки                                                         М.Маліковський

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь