A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Закону України «Про безоплатну правову допомогу» – 10 років!

Дата: 08.06.2021 17:22
Кількість переглядів: 331

З метою реалізації положень статті 59 Конституції України про право кожного на професійну правничу допомогу, і, зокрема, на безоплатну, у випадках, передбачених законом, Верховною Радою України 2 червня 2011 року прийнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу».

Зазначений Закон став початком для практичної реалізації конституційної норми щодо надання БПД допомоги шляхом створення реальних механізмів її отримання, а головною установою, котра мала відповідати за забезпечення функціонування ефективної системи безоплатної правової допомоги, її доступності та якості, став Координаційний центр з надання правової допомоги, який належить до сфери управління Міністерства юстиції України.

 

Перші зміни до профільного Закону

Перші зміни були викликані прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу України і Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту». Вони враховували нові конструкції юридичних формулювань і, водночас, розширювали коло отримувачів, а саме включали осіб, які потребували додаткового захисту.

Варто зазначити, що відповідно до прикінцевих та перехідних положень, реалізація законодавчих норм мала відбуватися поетапно, з послідовним формуванням нормативно-правової бази діяльності створених структур, запровадженням системи контролю якості наданих послуг, фінансовим забезпеченням та поступовим розширенням як інфраструктури, так і категорії отримувачів БВПД. Це було обумовлено існуючою практикою застосування Європейським судом з прав людини статті 6 Конвенції про захист прав людини і  основоположних свобод, яка визначала пріоритетність надання безоплатної допомоги в залежності від тяжкості обвинувачення та суворості можливого покарання, складності обставин справи і скрутних життєвих обставин, в яких опинилась особа.

Власне з цієї причини новостворені регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (РЦ), які запрацювали з 1 січня 2013 року, мали забезпечити надання такої допомоги особам в кримінальному провадженні.

В подальшому передбачалось розширення структури, а саме: створення місцевих центрів (МЦ), котрі з врахуванням внесених змін, починаючи з 1 січня 2015 року мали забезпечити надання БВПД решті категоріям осіб у цивільному та адміністративному процесах.

А вже з 1 вересня 2016 року система БПД збільшила точки доступу: в районних центрах та малих містах України запрацювали віддалені структурні підрозділи МЦ – Бюро правової допомоги. Це був ще один крок Держави з наближення послуги до простої людини.

Відділ «Тлумацьке бюро правової допомоги»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь