Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Обговорено перспективи створення Центру археологічної інтерпретації «Биковен»

Дата: 23.07.2021 12:07
Кількість переглядів: 1507

Фото без описуСьогодні, 23 липня, міський голова Ігор Петрук та перший заступник міського голови Василь Гнатюк провели робочу зустріч з директором КП «Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича» Михайлом Ковтуном у с. Буківна Тлумацької міської ради.

Головною метою даної зустрічі стало обговорення ідеї проєкту створення Центру археологічної інтерпретації «Биковен» на місці Буківнянського городища, що дасть можливість здійснити перші кроки щодо популяризації історико-культурного та туристичного потенціалу Тлумаччини. В планах реалізації проєкту передбачається здійснити організаційні та підготовчі заходи щодо проведення інформаційної кампанії з популяризації історії Придністер‘я та створення туристичного магніту, який притягуватиме всіх любителів минувшини та активного відпочинку. В перспективі це дасть можливість створити нові робочі місця для жителів громади та збільшити надходження до міського бюджету.

Довідка

Буківнянське городище (пам’ятка археології національного значення) – один із найбільших міських комплексів Середнього Подністров’я, розташоване на східній околиці села Буківна Тлумацького району на високому правому березі р.Дністер на території Дністровський регіональний ландшафтний парк.

Перші укріплення були побудовані тут ще за часів трипільської культури. До цього ж часу відносяться виявлені в околицях городища штольні для видобутку кременю.

Городище складається з двох укріплених валом та ровом майданчиків, які є дитинцем (урочище Замчище) і посадом (урочище Городище) літописного (згадка 1214 р.) міста Биковен.

Дослідженнями тут зафіксовано 9 культурно-історичних горизонтів від палеоліту до середньовіччя. У 1980 р. розкопками тут виявлено 192 об’єкти житлового господарського і ремісничого призначення, з них – 60 житлових споруд Х-ХІІІ ст. У центральній частині посаду, навпроти воріт, досліджено залишки дерев’яного храму і 72 поховання.     

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь