A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Знезараження насіння – важливий елемент в отриманні високого врожаю

Дата: 28.07.2021 13:43
Кількість переглядів: 254

Останніми роками спостерігається погіршення фітосанітарного стану посівів у результаті неякісного обробітку ґрунту, недотримання схем захисту чи порушення сівозміни. Аграріям стає все складніше протистояти численним захворюванням і шкідникам на своїх полях. Навіть той, хто сумнівався у доцільності протруювання насіння, уже впевнився, що без нього гарного врожаю не буде.

Десятки небезпечних грибкових хвороб передаються через насіння. Їхні збудники можуть знаходитися не лише всередині, а й на поверхні насіння. У першому випадку насіння гине або дає ослаблені рослини, в другому — уражуються сходи, а потім і дорослі рослини.

Найбільш економічно вигідним та безпечним заходом захисту посівів від хвороб, що передаються насінням та через грунт є його протруєння. Воно є обов’язковим прийомом в технології вирощування, що дає можливість захистити молоді проростки рослин на ранніх етапах органогенезу. У багатьох країнах протруювання насіння є не тільки необхідним, але і законодавчо обов’язковим заходом захисту сільськогосподарських культур.

До того ж це єдиний спосіб захисту зернових культур від сажкових хвороб, оскільки в період вегетації обробка рослин не дає можливості блокувати розвиток збудника. Протруєне насіння має більш високу схожість,  утворює більш розвинену кореневу систему та менше пошкоджується шкідниками та хворобами. Протруювання насіння дає змогу знезаразити його від збудників хвороб, розміщених як на поверхні, так і всередині зерна і частково від інфекції в ґрунті та рослинних рештках. Цей захід дає змогу захистити рослини протягом всієї вегетації. Дуже важливим є те, що і хімічне навантаження на довкілля і вартість обробки одного гектара при застосуванні протруйників є найнижчими. Використання для сівби непротруєного насіння спричинює зниження врожаю культури. Слід зазначити, що для обмеження шкідливості вірусних хвороб пшениці, ячменю і вівса та пошкоджень їх шкідниками (злакові попелиці) надійніше, економічно вигідніше й екологічно безпечніше щороку проводити передпосівне знезаражування насіння, аніж застосовувати багаторазові обприскування посівів інсектицидами, тому що до останніх у попелиці дуже швидко розвивається стійкість, тож значно знижується ефективність обробки.

    Сьогодні склад патогенного комплексу насіння включає десятки видів грибів та бактерій. Загрозу посівам зернових у цьому році в першу чергу становитимуть сажкові хвороби, гельмінтоспоріози, септоріози, збудники яких передаються насінням або через грунт.

   В цьому році при проведенні обстежень посівів зернових культур встановлено факти ураження рослин сажковими хворобами та септоріозом, що свідчить про неякісне знезараження посівного матеріалу, а це виливається в значний недобір врожаю зерна. 

   В Україні зареєстровано широкий асортимент протруйників насіння для зернових культур. Всі вони системної або контактно-системної дії, містять одну діючу речовину, або комбіновані, до складу яких входять дві-три діючих речовини. Тому проводити протруєння насіння можна будь яким препаратом, зареєстрованим в переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених  до використання в Україні.

     Вартість препаратів для протруєння насіння на 1 га становить в середньому 150-200 гривень, це вартість 50 кг зерна пшениці, а величина збереженого врожаю від проведення цього заходу як мінімум становить 5-6 цнт. з одного гектара.

     Для досягнення максимального ефекту протруйника, діюча речовина повинна бути рівномірно нанесена на поверхню насінини, а саме ця робота проводиться за допомогою спецмашин, або в крайньому випадку за допомогою бетономішалки. Насіневий матеріал перед протруєнням має бути відкаліброваним та очищеним від домішок. Протруєне насіння зберігають у прохолодному сухому приміщенні з вентиляцією.   

     Всі роботи з протруєння насіння слід виконувати з дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь