A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Як зняти арешт з успадкованого будинку

Дата: 13.08.2021 10:55
Кількість переглядів: 2043

Фото без описуБільшість клієнтів, які звертаються до системи БПД за правовою допомогою, дізнаються про наявність заборони на відчуження майна вже під час оформлення спадщини, що створює перешкоди у її отриманні. Хоча особа своєчасно звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, але під час вчинення нотаріальних дій виявилось, що на майно накладено арешт, тому нотаріус відмовляє у видачі Свідоцтва про прийняття спадщини.

Про те, як зняти арешт з успадкованого майна – розповідає Наталія Чігур, фахівчиня Тлумацького бюро правової допомоги.

Звертаємо увагу, що відповідно до ч.1 ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч. 5 ст. 1268 ЦК України).

Слід зазначити, що відповідно до ст. 39 Закону України «Про виконавче провадження», виконавче провадження підлягає закінченню у разі смерті боржника.

Які дії

Насамперед, необхідно направити на адресу Відділу державної виконавчої служби (далі - ВДВС) звернення щодо зняття арешту. Однак, ВДВС відмовить у можливості зняти арешт, так як на виконанні у відділі не перебуває виконавчих проваджень про стягнення з померлого заборгованості. Враховуючи те, що ВДВС позбавлений можливості зняти арешт із спадкового майна, тому дана процедура здійснюється в судовому порядку.

Згідно ст. 40 Закону України «Про виконавче провадження», у разі закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа до суду, який його видав, арешт, накладений на майно (кошти) боржника, знімається, відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників, скасовуються інші вжиті виконавцем заходи щодо виконання рішення, а також проводяться інші необхідні дії у зв’язку із закінченням виконавчого провадження.

Що далі?

Потрібно підготувати та подати позовну заяву до суду. Враховуючи те, що виконавчі провадження, які були відкриті відносно боржника, на даний час на виконанні не перебувають, а ВДВС не має змоги зняти арешт із успадкованого майна, що порушує право на спадкування, - позовні вимоги підлягають задоволенню.

Отже, що треба зробити для зняття арешту:

- у нотаріуса, де відкрита ваша спадкова справа, отримати постанову про неможливість вчинення нотаріальних дій та витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо суб’єкта;

- звернутися з письмовою заявою про зняття арешту з майна спадкодавця до відповідного відділу Державної виконавчої служби, який наклав арешт на майно;

- якщо відділ Державної виконавчої служби відмовить у знятті арешту з нерухомого майна, Вам з позовною заявою потрібно звернутися до суду за місцем знаходження арештованого майна та додати до неї такі документи:

- копію паспорту позивача;

- копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

- копію свідоцтва про народження позивача;

- копію свідоцтва про смерть спадкодавця;

- копію витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі;

- копію заповіту;

- відмову у знятті арешту відділом ДВС;

- копії правовстановлюючих документів на майно спадкодавця;

- витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо суб’єкта;

- квитанцію про сплату судового збору;

Після отримання рішення суду, яке набрало законної сили, повторно звернутися до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину.

Нагадаємо, що для отримання правових консультацій Ви можете звернутися до відділу «Тлумацьке бюро правової допомоги» що знаходиться за адресою: м. Тлумач, пл. Данила Галицького, 17, тел. (03479) 2-11-03, (066) 777-99-42.

Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

#ПравоваДопомога #БПД #LegalAid

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь