A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Оформлення спадщини через суд

Дата: 16.09.2021 15:52
Кількість переглядів: 1097

Багато клієнтів звертається з такими питаннями, що не можуть оформити спадщину у нотаріуса. Кожна ситуація індивідуальна – у когось відсутній документ, у когось спір між спадкодавцями, хтось пропустив строк прийняття спадщини, хтось з тих чи інших причин не оформив право власності та той об’єкт який буде успадковуватись, при таких обставинах виникає необхідність визнання або захисту прав на спадщину, такі випадки на жаль досить є поширеними та актуальними для нашого регіону.

Судовий захист прав, в тому числі спадкових, гарантується кожному громадянину.

Якщо стандартна процедура спадкування (через нотаріальну контору) неможлива, спадкоємці можуть звернутись до суду.

Про те як оформити спадщину через суд – розповість фахівець відділу «Тлумацьке бюро правової допомоги» Наталія Чігур.

Отже, давайте коротенько охарактеризуємо кожний момент з вище перелічених:

Спір між спадкоємцями - якщо на спадкове майно претендує одночасно декілька спадкоємців по закону, майно ділиться порівну - ст.1267 Цивільний кодекс України.

Якщо спадкування здійснюється за заповітом, в якому вказані частки кожного спадкоємця, поділ спадщини здійснюється відповідно до заповіту – ст. 1268 Цивільний кодекс Країни.

Фізична особа, яка є спадкоємцем за законом наступних черг, може за рішенням суду одержати право на спадкування разом із спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування, за умови, що вона протягом тривалого часу опікувалася, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

Якщо мова йде про спадкування за заповітом, застосовуються норми про обов’язкову частку у спадщині, яка належить непрацездатним батькам, дружині/чоловіку, неповнолітнім дітям та непрацездатним дітям – незалежно від волі спадкодавця, викладеній у заповіті ст. 1241 Цивільний кодекс України.

При недосягненні згоди між спадкоємцями, поділ спадкового майна здійснюється в судовому порядку відповідно до часток, належних кожному із спадкоємців. У даному випадку поділ спадщини оформлюється судовим рішенням.

Встановлення факту, що має юридичне значення - якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів. Суди розглядають заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім’єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Усунення від спадкування - привід для визнання одного з спадкоємців негідним і відсторонення його від спадкування – це ще одна підстава для звернення до суду ст. 1224 Цивільний кодекс України.

Несвоєчасне оформлення спадщини - Закон відводить рівно 6 місяців для того, щоб заявити про свій намір вступити у спадкування, підтвердити своє право і отримати документальне підтвердження права на спадкування ст. 1270 Цивільний кодекс України (ЦКУ).

Однак, деякі спадкоємці з тих чи  інших причин не дотримуються даного терміну. Якщо причини, через які відбувся пропуск 6-місячного терміну дійсно поважні, можна звернутись до суду для надання додаткового строку для прийняття спадщини.

Визнання заповіту недійсним - Остання воля спадкодавця, викладена у заповіті, повинна бути виконана, однак, при умові, що правила складення заповіту були дотримані, зокрема, дотримано форму та зміст документу, складено дієздатним спадкодавцем, під час складення не було застосовано психологічний та фізичний вплив. За наявності підстав заповіт може бути визнаний недійсним про це говорить ст. 1257 Цивільний кодекс України (ЦКУ).

Визнання права власності на спадкове майно - визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, в тому числі й у випадку визначення судом за позовом спадкоємця додаткового строку для прийняття спадщини. 

З даною позовною вимогою, як правило, звертаються  у випадках відсутності правовстановлюючих документів у зв’язку з їх втратою та відсутністю реєстрації об’єкта нерухомості за спадкодавцем.

 

 Нагадаємо, що для отримання правових консультацій Ви можете звернутися до відділу «Тлумацьке бюро правової допомоги» що знаходиться за адресою: м. Тлумач, пл. Данила Галицького, 17, тел. (03479) 2-11-03, (066) 777-99-42.

Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь