A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Права та обов’язки осіб при проведенні профілактичних щеплень

Дата: 29.09.2021 09:18
Кількість переглядів: 285

Фото без опису#консультаціяБПД

На сьогоднішній день питання щодо вакцинації стоїть гостро в нашому суспільстві. Не дивлячись на те, що існує право відмови від вакцинації, в багатьох країнах світу вакцинація стає обов’язковою для реалізації своїх прав.

Що ж таке профілактичні щеплення і чи є вони обов’язковими в Україні - інформує #волонтерБПД Маргарита Гриценко.

Відповідно до статті 10 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» громадяни України зобов’язані у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення.

Всі щеплення проводять відповідно до календаря профілактичних щеплень, який затверджений Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16.09.2011 № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів».

Календар профілактичних щеплень включає обов’язкові профілактичні щеплення з метою запобігання захворюванням на дифтерію, кашлюк, кір, поліомієліт, правець, туберкульоз та інші обов’язкові щеплення, які встановлюються відповідно до Календаря щеплень для населення.

Відповідно до ст.12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» всі профілактичні щеплення повинні проводитися тільки після медичного огляду особи і тільки у разі відсутності в неї медичних протипоказань.

Людина, яка хоче зробити щеплення, має право отримати від лікаря повну, своєчасну та достовірну інформацію про вакцину, а також вільно обирати лікаря та ліки, якими будуть вакциновані.

Усі профілактичні щеплення слід робити лише за добровільною згодою особи, а якщо це діти віком до п’ятнадцяти років або особи, яким встановлено інвалідність за законом, профілактичні щеплення робляться за згодою їх батьків чи законних представників. Якщо особа або її законний представник відмовляються проходити обов’язкову профілактичну вакцинацію, лікарі мають право вимагати від них письмового підтвердження, а якщо вони відмовляються від цього підтвердження, то цей факт повинен бути засвічений в акті при свідках.

Інформація про профілактичну вакцинацію та про відмову від неї підлягає обов’язковому статистичному обліку і вносяться до відповідних медичних документів.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-ІІІ у разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень працівників окремих професій, які підлягають обов’язковим профілактичним щепленням з метою уникнення зараження даних працівників при здійсненні ними своєї діяльності та (або) поширення ними інфекційних хвороб такі працівники можуть бути відсторонені від виконання зазначених видів робіт.

Щодо судової практики, то вона є достатньо однозначна. Звернемось до рішення Верховного Суду від 17 квітня 2019 року у справі № 682/1692/17 про законність не допуску до дитячих закладів без обов’язкових щеплень. Верховний Суд у своєму рішенні зазначив, що необхідність обов’язкової вакцинації населення від особливо небезпечних хвороб є виправданою з огляду на необхідність охорони здоров’я населення. Інакше кажучи, важливість суспільних інтересів у цьому питанні переважає над особистими.

Отже, звужування прав може виникати в інтересах держави та суспільства, воно зумовлено передусім необхідністю поваги таких же прав і свобод інших людей, а також правильною роботою суспільства і держави.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь